Annons
Kalender > Visa aktivitet

Präst & kvinna - Sanna Sjöswärd

6 december - 22 februari
Plats: Arbetets museum, Norrköping | www.arbetetsmuseum.se

I år är det femtio år sedan kyrkomötet fattade beslutet att kvinnor skulle få vigas till präster. Det uppmärksammas i vandringsutställningen Präst & kvinna som Arbetets museum har producerat i samarbete med Svenska kyrkan. Utställningen invigs den 6 december på Arbetets museum av Linköpings stifts första prästvigda kvinna, Barbro Westlund.

Utställningen fokuserar på den personliga livsberättelsen. Sju kvinnor har intervjuats om sin väg till prästvigning och om sin yrkesbana. I foto, texter, ljudspår, filmer och föremål berättas deras historier. Utställningen ger också en bakgrund till beslutet 1958.

De sju kvinnorna har mött prästyrket på skilda sätt. En del har upplevt motstånd på grund av sitt kön, andra har mötts av nyfikenhet och förväntan. Men gemensamt för dem alla är medvetenheten om att prästyrket har en lång tradition som yrke för män – som när prästbrevet talar om den nyvigda prästen som ”han”. Eller när prästens man blir inbjuden till Prästfruföreningen.

Utställningen skildrar även prästyrket och ger en inblick i hur vardagen kan se ut för till exempel en församlingspräst, fängelsepräst, sjukhuspräst och utlandspräst i New York.

Bland de kvinnor som skildras i utställningen finns Elisabeth Djurle Olander som var en av de tre första kvinnorna som prästvigdes i Svenska kyrkan 1960 och Christina Odenberg som 1997 blev den första biskopsvigda kvinnan. Dessutom porträtteras prästerna Astrid Andersson Wretmark (prästvigd 1966), Tuulikki Koivunen Bylund (prästvigd 1971), Birgitta Winberg (prästvigd 1985), Anna Cöster (prästvigd 1998) och Anna Kuoksu (prästvigd 2005).

Utställningen är baserad på intervjuer av Lina Sjöberg och bilder tagna av Sanna Sjöswärd inför boken Du ska bli präst där totalt 20 prästvigda kvinnor porträtteras.

Öppettider:
Måndag kl 11-17
Tisdag kl 11-20
Onsdag - Söndag kl 11-17  

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS