Annons
Kalender > Visa aktivitet

Ingenmansland - Ville Lenkkeri

14 februari - 17 maj
Plats: Kulturhuset, Stockholm | http://www.kulturhuset.se

Utställningen bygger på en serie fotografier från Spetsbergen, den största ön i ögruppen Svalbard där förutom Norge även Ryssland bedriver näringsverksamhet. Kolgruvan i det lilla ryska samhället Barentsburg är ännu idag aktiv men i spökstaden Pyramiden kan endast rester spåras av det gruvsamhälle, som varit levande fram till slutet av 1990-talet.

 Fotografen Ville Lenkkeri besökte dessa byar vid tre tillfällen under åren 2003–2007. I stället för att se dessa gruvsamhällen som dystra rester av Sovjetunionen, tycker han sig mötas av en drömsk vision. Framförallt det övergivna gruvsamhället Pyramiden framstår för honom som en plats för en möjlig utopi: ett litet medmänskligt samhälle där spåren efter det tidigare livet är väl bevarade, där pengar inte användes utan allt var gemensamt.

 Till skillnad från den norska huvudstaden Longyearbyen, där invånarna sedan länge försetts med influgna förnödenheter, var Pyramiden, och i viss utsträckning fortfarande Barentsburg, självförsörjande. 

 Oavsett om det fanns något utopiskt över de ryska byarna i verkligheten, blev Ville Lenkkeris besök i Spetsbergen ett möte med ett, för honom, svunnet idealsamhälle. I sina fotografier ser han spår av ett tidigare liv i jämlikhet och anspråkslöshet, men som också uttrycker både melankoli och motsägelsefullhet. 

 I samband med utställningen ges boken, med titeln "The Place of No Roads" ut. I den finns Ville Lenkkeris samtliga fotografier, tillsammans med hans reflektioner kring en utopisk vision om ett rättvist och okonstlat liv. 

 Lenkkeri är född i Oulu, Finland, 1972. Han studerade film i Prag och London innan han tog sin BA i fotografi i Prag och därefter sin MA vid Konstindustriella högskolan (TaiK) i Helsingfors. Han har ställt ut vid ett flertal tillfällen både i Europa och USA samt givit ut boken Reality in the Making.


- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS