Annons
Kalender > Visa aktivitet

Cast - Dryden Goodwin

24 januari - 8 mars
Plats: Hasselblads stiftelse, Göteborg | http://www.hasselbladfoundation.org/current-exhibition/sv/

Som enda institution i Norden är vi stolta över att kunna presentera den Londonbaserade konstnären Dryden Goodwin och utställningen Cast. En ambitiös och väl genomarbetad utställning som också är konstnärens hittills största.

Utställningen reflekterar ett samhälle där fruktan, misstanke och en alltid närvarande övervakning påverkar stämningen på våra allmänna platser. Utställningen aspirerar även till att skapa empati och samhörighet, de ritade linjerna ska ge intrycket av beröring eller en smekning. Goodwin vill på detta sätt både avslöja och skydda individerna i sina verk. När det gäller konstnärens sätt att påverka människorna i sina bilder har han själv sagt: "Tecknandet som beröring är centralt. Jag tycker att det är fängslande att tänka sig en ritad linje som fungerar som en sorts kontakt mellan konstnär och verk, mellan två individer... det är ett sätt att tänka sig in i fotografiet... en tvetydig gest som rymmer både ömhet och fientlighet." Goodwin lockas av enkla titlar som är betydelsemässigt mångbottnade. Titeln CAST kan kopplas till så spridda betydelser som "att kasta något", "kasta ljus på något eller någon", "kasta en skugga", "att gjuta", "sprida misstankar" eller "förtrolla". 

Goodwin använder sig av en mängd olika medier i sina verk, i CAST är det framförallt relationen mellan fotografi och ritande som utforskas. Han har bearbetat fotografierna på olika sätt, bland annat genom att skrapa med en etsningsnål på fotografiets yta eller genom att använda olika digitala rittekniker.

Utställningen innehåller fem serier - CRADLE, SHAPESHIFTER, CASTING, CAUL OCH ROCK. Varje serie består av porträtt på främlingar som konstnären fångat på bild medan han rest genom London.

Utställningen är ett samarbete mellan Photographers Gallery, London och Photoworks UK. En omfattande monografi har publicerats gemensamt av Photoworks och Steidl, i samarbete med The Photographers' Gallery.

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS