Annons
Kalender > Visa aktivitet

Pressbilder från Svenska Dagbladet 1914 – 1959

8 maj - 31 januari
Plats: Stockholms stadsmuseum | http://www.stadsmuseum.stockholm.se/

Perioden 1914-1959 blir de svenska dagstidningarna både bildrikare och bildtätare. Svenska dagbladets fotografer finns på plats vid både små och stora skeenden i Stockholm. Vardagshändelser blandas med bilder av regeringsskiften, landskamper, kungliga bröllop och begravningar. 

Utställningen är en final på de årsutställningar med SvDs bilder som museet visat under ett antal år. Men även nu visar vi vad som hände i Stockholm för exakt 50 år sedan: en del av utställningen är vigd speciellt åt året 1959.

Tillåt mig att göra en förfrågan i en angelägenhet, som jag hoppas skall kunna vara av ett visst intresse för Er institution. Svenska Dagbladet har sedan minst 40 år sparat alla de negativ, som våra fotografer tagit /…/ Mycket är säkerligen helt värdelöst, men å andra sidan bör det rimligtvis finnas motiv som kan vara värda att spara.

Så börjar ett brev från SvDs redaktionschef, ställt till Stadsantikvarien på Stockholms Stadsmuseum den 31 mars 1971. ”Svenskan” ansåg sig inte längre kunna ta hand om sina äldre negativ, och mer än 100.000 pressbilder från perioden 1928-1959 kom att hamna i Stadsmuseets ägo. Redan år 1935 hade ca 3 500 glasnegativ från slutet av 1920-talet och början av 1930-talet skänkts till museet. I början av 1990 inkom även en privat gåva till Stadsmuseet, då 200 av SvDs först anställde fotograf Karl Ransells glasnegativ hittats vid en vindsröjning.

Under flera år har Stadsmuseets Fotoenhet skannat och registrerat delar av den omfattande bildsamlingen. Mer än 3 000 negativ är nu sökbara i museets fotografidatabas. Utställningen är ett avslut på detta projekt, och också en final på de årsutställningar med SvDs bilder som museet tidigare visat.

 Fotot ovan är taget av John Kjellström och visar en pressmottagning på Grand Hotel med Ingrid Bergman och Roberto Rossellini, 7 juni 1953.

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS