Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Kalender > Visa aktivitet

Albiner - I skuggan av solen - Johan Bävman

29 augusti - 24 september
Plats: Galleri Kontrast, Stockholm | http://www.gallerikontrast.se

I Tanzania lever en liten del av befolkningen under ständigt dödshot. Utbredd vidskepelse och Afrikas brännande sol gör vardagen till en kamp på liv och död för landets albiner. 

Under 2008 dödades trettio av dem och deras kroppsdelar såldes vidare till häxdoktorer. Hur är det att vara född i ett land där du utesluts från omgivningen och samhället du lever i, enbart för att du saknar pigment i huden? Hur känns det att inte kunna leka som dina bröder och systrar eftersom du hela tiden måste skydda dig mot strålarna från Afrikas sol? En sol som är en dödlig fara för albiner.

Johan Bävman har dokumenterat den utsatta vardag som landets albiner dagligen möter. Med sina fotografier vill han berätta om hur det är att leva utanför normen. Men även skildra samhällets stöd och den omtanke som dessa människor möter, trots färgen på deras hud.

Reportaget Albino vann såväl förstapris i Årets bild 2009/Bildreportage utland, som World Press Photos andrapris i kategorin Contemporary Issue.

Johan Bävman är utbildad på Nordens Fotoskola/Biskops-Arnö och är nu anställd som fotograf på Sydsvenska Dagbladet. Reportaget om albiner i Tanzania gjordes hösten 2008.

 

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS