Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Kalender > Visa aktivitet

Erja Lempinen: Min mors stad

9 december - 23 januari
Plats: Finlandsinstitutets galleri, Snickarbacken 4, 111 83 Stockholm | www.finlandsinstitutet.se

Utställningen ”Min mors stad” är en personlig och poetisk fotografisk berättelse om olika miljöer i konstnären Erja Lempinens barndomsstad Lovisa i Finland. Staden ligger vackert runt en havsvik vid sluttningen av en ås. De idylliska och historiska miljöerna har alltid inspirerat Erja Lempinen. Utställningen ingår i Finlandsinstitutets program för märkesåret 1809.

Utställningen berättar om kuststaden Lovisa och därmed också om Sveriges historia. Staden grundades år 1745 som Sveriges östligaste stad. Gränsen mot Ryssland gick bara cirka 14 km öster om själva staden. Lovisa har fått sitt namn efter drottning Lovisa Ulrika och byggdes som en befästningsstad.

 

Lovisa är en aktiv kulturstad och medveten om sin historia. Staden är tvåspråkig och fästningarna och andra historiska byggnader tillhör vardagen i stadsbilden. ”Konungen anländer till Lovisa” till exempel är en årligt återkommande händelse under en sommarhelg. Historieintresserade Lovisabor klär då ut sig i 1700-tals kläder och uppför en föreställning som gestaltar hur kung Adolf Fredrik besökte staden år 1752.

 

Erja Lempinen har bott och arbetat i Sverige sedan 1978. Hennes erfarenhet är att få svenskar känner till Lovisa, vilket väckte hennes lust och behov av att berätta om staden. Utställningens namn, ”Min mors stad”, knyter an till att Erja växte upp där och att både hennes mor och mormor är födda i staden och har levt där hela sitt liv.

 

Erja Lempinen (f. 1956) arbetar som freelancefotograf, med uppdrag både i Sverige och Finland. Till utställningen finns en katalog som berättar Lovisas historia. Den är producerad av skribenten Mats Fors.

 

Välkommen till utställningens vernissage onsdagen den 9 december kl. 17–19 i konstnärens närvaro.

Öppet tis-tors kl.12-18, fre-lö kl.11-15.

Utställningen är öppen till 23 januari (galleriet stängt under tiden 20 december 2009 - 11 januari 2010).

Erjas webbsida:

http://www.erjalempinen.se/

Lovisa stads webbsida:

http://www.loviisa.fi/index.php?cid=loviisa&mid=174

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS