Annons
Kalender > Visa aktivitet

Badvakterna i Aspudden - Marcus Lundstedt

23 maj - 28 augusti
Plats: Kulturföreningen Tellus Bio, Midsommarkransen, Stockholm | http://marcuslundstedt.wordpress.com

 

2009 gick det en ockupationsvåg över landet, bilder av maskerade aktivister som till exempel kallade sig Commando Carl Bildt kablades ut. Men i Aspudden fick "ockupanten" plötsligt ett annat ansikte. Nu var det pensionärer, barn, mammor och pappor som stod på barrikaden.

 

”Badvakterna i Aspudden” kretsar kring Ola Schubert och Ann-Charlotte Marshall. Båda föräldrar som bor i Aspudden och som bestämde sig för att inte acceptera att det lilla nergångna 90-åriga badhuset i Aspudden skulle rivas. 

Ola och Ann-Charlotte tyckte att staden hade utrett frågan helt fel, att man inte såg de värden som huset stod för och förstod det potential som badet hade. Visionen var att göra om badet till ett kulturbadhus. När det inte fanns någon annan politisk utväg, gjorde de och ett hundratal andra Aspuddsbor slag i saken och blev "Badvakter". Under ett par intensiva månader bodde de i badet med sina barn, höll i debatter och möten, öppnade för skate- och spökbollskvällar och arrangerade bio- och konsertkvällar.

Deras engagemang smittade av sig och antalet badvakter växte snabbt. På Facebook fick man tusentals vänner. Politikerna förde deras talan i stadshuset. Stockholmarna stödde deras sak i debattartiklar och namnunderskrifter. Tidningar, TV och radio från hela landet – och till och med Frankrike – rapporterade om "Latteaktivisterna" i en förort till Stockholm. Dygnet runt vaktade man badet i väntan på att rivningsbeslutet skulle hävas.

”Badvakterna i Aspudden” är en fortsättning på Marcus Lundstedts berättelse om badet som började förra året med utställningen ”Sista veckan på Aspuddsbadet”. 

Plats och tid: 

Tellus Bio, Vattenledningsvägen 46, T-station Midsommarkransen

– 23 maj – 28 augusti under Tellus Bios öppettider, se www.tellusbio.nu

– Vernissage 23 maj kl 11.00-13.00 


 

 Maj 2010 
M T O T F L S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS