Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Kalender > Visa aktivitet

MAMA MAASAI från New York och Milano till byarna i Tanzania, fotografier av Ewa-Mari Johansson

26 maj - 28 augusti
Plats: Dunkers Kulturhus, Kungsgatan 11, Helsingborg | www.ewa-mari-johansson.com

Pressmeddelande 20 maj 2011

Mama Maasai – ny fotoutställning på Dunkers kulturhus

Under tjugofem år som fotograf har Ewa-Mari Johansson utforskat den kvinnliga kroppen och sökt den själ som döljer sig i en människas uttryck. I utställningen Mama Maasai visar hon fotografier från Morogoro-regionen i Tanzania. Utställningen invigs torsdag 26 maj på Dunkers kulturhus.

Morogoro-distriktet ligger mellan städerna Dar es Salaam och Dododoma. Här har masasaierna, de forna nomaderna på Tanzanias savanner, tilldelats områden där de får bo. Fotograf Ewa-Mari Johansson drömde länge om att fotografera maasaikvinnor. Det visade sig vara en dröm som inte var så lätt att förverkliga. Det tog sex månader innan åldermännen i fjorton maasaibyar gav Ewa-Mari tillstånd att fotografera.  

– När de till slut sa ja, bifogade de ett värdigt ”Fotografera inte förrän du först har bett om lov.” Jag har gjort precis så. Normalt eftersträvar jag spontanitet i mina bilder, men här har jag i första hand varit mån om att visa respekt för dem jag fotograferade, berättar Ewa-Mari.

Resultatet av resan blev utställningen Mama Maasai, en berättelse om kvinnorna hon träffade i Tanzania. Fotografierna kan ses som ett familjealbum och som en konstnärlig hyllning till den styrka, stolthet och glädje som möter fotografens öga. 

I utställningen finns en strävan att ge perspektiv på bilden av Afrika. Den väcker frågor kring hur ”våra” föreställningar och ideal påverkar bilden av ”den andre” – hur vi tillskriver vissa minoritetsgrupper egenskaper och på så vis bidrar till att forma den moderna västvärldens självbild. 

Ewa-Mari Johansson är utbildad i New York, hennes mentor var Time-Life fotografen Arnold Eagle som arbetade med Man Ray. Sedan 1981 har hennes bilder publicerats i bl a Vogue, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Elle, Månadsjournalen, Foto och Fotografisk tidskrift. Åren som yrkesverksam fotograf har resulterat i ett flertal olika utställningar bl a den dokumentära utställningen Doola, om microcreditlån för kvinnliga självförsörjande affärsidkare i Uganda. Utställningen visades på Galleri Format i Malmö.

Till utställningen har Dunkers kulturhus producerat en katalog som genom bild och text berättar kvinnornas historier. Texterna är skrivna av Lena Katarina Swanberg, journalist och författare. 

Under utställningsperioden pågår en insamling till förmån för Maasai Swedish Partnership vars fond går till skolavgift åt maasaiflickor. 

Välkommen att kontakta utställningsproducent Lena Wilhelmsson för en pressvisning eller intervju med fotograf Ewa-Mari Johansson onsdag 25 maj–torsdag 26 maj.

Mama Maasai 

Datum: 27 maj–28 augusti

Vernissage: torsdag 26 maj 17.00–19.00

Familjelördagar i Mama Maasai: lördag 4 juni, 9 juli och 6 augusti 11.00–16.00

Entré: Fri entré

Plats: Dunkers kulturhus, Kungsgatan 11, Helsingborg

Mer info/intervju: Lena Wilhelmsson, utställningsproducent Dunkers kulturhus, tel 070-648 45 40 eller lena.wilhelmsson@helsingborg.se eller pressansvarig Maria Schreiber, tel 073-231 15 63 eller maria.schreiber@helsingborg.se 

Pressbilder: www.dunkerskulturhus.se

 Maj 2011 
M T O T F L S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS