Kalender > Visa aktivitet

93 fotografer och två filmer med Mary Ellen Mark.

4 december - 28 februari
Plats: Galleri 5, Kulturhuset, Stockholm | https://kulturhusetstadsteatern.se/

Den 4 december öppnar Kvinnors liv av Mary Ellen Mark på Kulturhuset i Stockholm. Det blir första gången denna utställning av Mary Ellen Mark presenteras. Det är även den första utställningen i Galleri 5 sedan renoveringen.

”Det är en stor ära att få presentera den här utställningen för den svenska publiken. Mary Ellen Mark är en internationell ikon inom porträtt- och dokumentärfotografi, och hennes bilder har visats på utställningar och i böcker världen över. Utställningen Kvinnors liv blir dessutom första utställningen med Mary Ellen Marks fotografier efter hennes bortgång 2015”, säger Maria Patomella, konstnärligt ansvarig för Konst, design och mode i ett pressmeddelande.


Foto: Mary Ellen Mark / Howard Greenberg Gallery, NY. Amanda and her cousin Amy, Valdese, North Carolina, USA, 1990.

Mary Ellen Mark ses som en av det sena 1900-talets mest inflytelserika amerikanska fotografer. Utställningen består av 93 fotografier och två filmer. Bland andra får vi möta Erin Blackwell, ”Tiny”, en ung kvinna på rymmen som Mark mötte 1983. Tiny och kretsen av hemlösa vänner runt henne låg till grund för den Oscarsnominerade filmen Streetwise och resulterade i två böcker som under tre årtionden följer Tinys kamp mot fattigdom och drogberoende och hennes roll som tiobarnsmor. Vi får också möta kvinnorna från hennes uppmärksammade projekt Ward 81, med fotografier av patienterna på den enda slutenvårdsavdelningen för kvinnor på Oregon State Hospital.

Utställningen är producerad av diChroma photography i samarbete med Mary Ellen Mark Studio, New York och Howard Greenberg Gallery, New York. Utställningen pågår till och med 28 februari.

https://kulturhusetstadsteatern.se/

- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ANNONS
BWF Polarizer