Annons
Artiklar > Arven efter varven – ny utställning på Arbetets Museum

Arven efter varven – ny utställning på Arbetets Museum

 Lena Öritsland

Möt arbetarna och miljöerna i en försvunnen industri.

När varvsindustrin stod på sin topp mot slutet av 1960-talet hade de fyra varven Götaverken, Lindholmens varv, Eriksbergs Mekaniska Verkstad och Götaverken Arendal nära 15 000 anställda. I dag är samtliga varv nedlagda och utsålda, men minnena och berättelserna lever kvar.

Foto: Lena Öritsland 

I utställningen "Arven efter varven" med bilder av fotografen Lena Öritsland och texter och ljud av journalisten Maria Bard på Arbetets Museum i Norrköping möter man före detta varvsarbetare via berättelser, minnen och porträttbilder och fotografier av de nötta, rostiga redskap och miljöer som blivit kvar efter en svunnen guldålder. 

Foto: Lena Öritsland

Med egna yrkesskolor, sjukvård och inte minst en omfattande förenings- och fritidsverksamhet, var varven som ett samhälle i samhället. Historien om varven är också berättelsen om industrialismens, fackets och arbetarrörelsens genombrott. Arbetet kunde vara hårt och riskfyllt, men kamratskapet och yrkesstoltheten fick många att stanna under många år.

Utställningen visas fram till 21 april. 

Foto: Lena Öritsland

”En gång jobbade jag och en kille med att svetsa i en sillhiss på en rysk fiskebåt. Arbetet tog två veckor. Herregud vad vi luktade när vi skulle till matsalen. Ingen ville komma i närheten av oss. Ovanpå skorstenar jobbade vi också. Där var det fullt med avgasrör. Ur ett rör kunde det lukta skit, ur ett annat matos eller diesel. Det var inte ett jobb för den som ville vara snygg och ren, men jag älskade det och saknar det fortfarande varje dag.”

Sirpa Mäkitalo, svetsare
Eriksbergs Mekaniska Verkstad, Götaverken Cityvarvet 1973–1988, 2002–2014

Foto: Lena Öritsland

”Jag hade ett lätt humör förr. Nu kommer jag inte ihåg hur det var, men jag hade gått och retat upp mig på cheferna. Jag gick upp till huvudkontoret och in till den här George Nordin, en av våra chefer. Så drog jag hjälmen i backen och skällde som den värsta bannhund. När jag hämtade luft så säger han: ’Sven kan du säga mig vad klockan är?’ ’Den är tio i tolv’, sa jag. Då sa han: ’Sven du är den första mannen i Arendals historia som vet exakt när hans karriär tog slut. Vill du ha kaffe?’ Jag blev inte av med jobbet, men stämningen var sån på varven – rå men hjärtlig.”


Sven-Gunnar Karlsson, förman transport
Götaverken Arendal 1972–1987Publicerad 2024-02-14.

8 Kommentarer

Wolfgang 2024-02-14 23:54  
Det är märkligt att 4 svenska varv räknas upp i artikeln och så nämns inte Kockums i Malmö som var en av världens största varv och en av de stora verkstadsindustrier som utgjorde ryggraden i det svenska näringslivet under den högindustriella epoken. Dessutom hade Kockums världens största bockkran under ett antal år.
MNB 2024-02-16 13:20
Dom fyra varven i artikeln ligger i Göteborg…?
Benganbus 2024-02-15 07:00  
Intressant och spännande! Det verkar vara dags att åka till Norrköping igen för att titta på bilder!
ronny vervaart 2024-02-15 07:28
ska vi samla ihop oss för gemensam färd ner, lite som förr :)
Benganbus 2024-02-15 09:44
Bra idé Ronny! :) Det finns ett bra fik i bottenvåningen på Arbetets museum! Och ett bra lunchställe i Knäppingsborg! :)
Ka-Zool 2024-02-15 18:39  
Oh kan va värt att åka till.
dasa1203 2024-02-17 19:41  
Hej, hoppas att utställningen kommer att visas i Göteborg. Det hade varit trevligt.
Fixit 2024-02-19 16:41
Den har redan visats i Göteborg, under minst ett halvår på Sjöfartsmuseet.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning