Artiklar > Flera rekord vid vårens kameraauktion

Flera rekord vid vårens kameraauktion

LP Fotos vårauktion omsatte betydligt mer än någon av deras tidigare auktioner. Det slogs också prisrekord.

Pandemin dämpar inte suget efter sällsynta Leicor, snarare tvärt om. LP Foto i Stockholm har aldrig förr omsatt så mycket på en auktion.

– Förra våren var det så kaotiskt med pandemin att vi valde att skjuta upp auktionen till sommaren, och det visade sig gå hur bra som helst. Sedan dess kör vi på som vanligt förutom att vi inte har någon fysisk visning och auktion, allt sker på nätet, berättar Erik Mittag-Leffler som driver LP Foto.

Den dyaraste kameran på auktionen var en svart Leica M3, en kamera som mest såldes i silver. Klubbpriset hamnade på 400.000 kronor före provision och slagavgift.

– Det är faktist inte den dyraste kameran vi sålt. Hösten 2019 sålde vi en Leica M3 för 460.000 kronor. Vi har en del kunder i Hong Kong och Fastlandskina som köper de mest sällsyna Leicorna, säger Erik Mittag-Leffler.

Istället var det ett objektiv som stod för prisrekordet – ett Leitz Summicron 35 mm f/2 i svart "med glasögon". Det klubbades för 310.000 kronor.

Här kan du se alla objekt på auktionen.



Publicerad 2021-05-13. Läst av 4770 personer.

10 Kommentarer

Jan Olof Härnström 2021-05-16 22:06  
Varför kommer jag alltid att tänka på Kejsarens nya kläder när det handlar om Leicaprylar?
Svar från froderberg 2021-05-16 22:17
En svart Summicron 35 för 310 lax är inte på något sätt bättre än en dito i silver för 6 lax. Så visst är det något annat än funktionen man betalar för.

samlare har alltid funnits och med tanke på hur starkt Leicas varumärke är så lär Leica-samlandet fortsätta. Men priserna kanske sjunker om det kommer en finanskris.
Frekeman 2021-05-16 23:40
Om du gör det generellt, och inte bara i samlar- och auktionssammanhang, så är det förmodligen för att du saknar erfarenhet av att använda prylarna? Det hjälper också om man inser att det kostar att tillverka teknik i ett länder såsom Tyskland och Portugal i kombination med högt ställda kvalitetskrav samt avsaknad av stordriftsfördelar som exempelvis Canon, Sony och Nikon har.

Det är helt klart så att för det mesta så kan mycket billigare kameror skapa likvärdiga och ibland bättre bilder (natur och sport?) än dyra Leicor med tillhörande dyra objektiv. Men, jag tror inte att någon skulle förneka att flertalet Leica-objektiv är av mycket hög optisk och mekanisk kvalitet. Dessutom så finns det i praktiken inget annat digitalt mätsökarsystem att tillgå. Och att fota med en mätsökarkamera är en upplevelse som skiljer sig från andra kamerasystem, på gott och ont. För viss typ av fotografi är det mest på gott.

Exempelvis är en Leica M med ett 35 mm f/2-objektiv ett mycket kompakt paket om man jämför med andra kamerasystem. Det är för många värt en hel del.
s20 2021-05-17 01:01
Ingen aning, men man kan ju fundera på varför det finns människor som betalar miljoner för ett frimärke, som inte ens duger som porto på ett julkort ens.
PMD 2021-05-17 03:59
Jan Olof,

Vansinniga priser ser man på alla sällsynta grejer som folk samlar på, inte bara Leicakameror.

Men om man vill ha en halvtaskig Leica med skruvfattning utan samlarvärde och ett hyfsat objektiv så behöver man inte betala extremt många tusenlappar.

Jag föredrar dock Contax förkrigskameror istället för Leicas förkrigskameror. Zeiss Ikon var lite mer innovativa på den tiden, av nödvändighet för att bryta in på den marknad som Leica hade etablerat. Efter kriget tappade Zeiss Ikon farten och Leica vann matchen (trots utmaningar från Canon och Nikon).
urbank 2021-05-17 15:39  
Auktioner på Leica är en guldgruva för författare och konstnärer som vill skildra människans fåfänga.
urbank 2021-05-17 17:17  
Bara ett förtydligande. De som köper en Leica eller en annan produkt t ex en klocka för flera hundra tusen eller ibland flera miljoner, det är naturligtvis inte kvaliteten i sig de betalar för. Ingen köper en Leica för för flera miljoner för att i första hand ta bilder med. Dessa auktioner har inget med foto att göra, lika lite som klockauktioner där ett armbandsur kan gå för 50 miljoner har med en bra klocka att göra. Eller en vinflaska för 4 miljoner. Den här typen av auktioner har alltid funnits men har efter finanskrisen 2008 blivit mycket vanligare och mycket mer extrem, speciellt då de vänder sig till s k superrika, inte sällan i Asien.
Ventures 2021-05-17 23:04  
Jag tycker mig se det överallt just nu. Folk har pengar över och mycket tid verkar det som. Det är helt hopplöst på Tradera t.ex. Priserna sticker iväg. Så det är nog läge att göra sig av med hyllvärmare innan alla börjar boka utlandsresor igen.
Benganbus 2021-05-18 06:57  
Grunden till det här, vare sig det gäller dyra kameror, dyra bilar, dyra hus, dyra båtar, osv, osv, är nog att det finns mycket pengar hos ett antal människor! Det kan jag fundera på ibland, om man nu tycker det är viktigt. ;) Sedan om det blir en Leica, eller en eller några Ferrari eller en lyxbåt, stor som en mindre svensk jagare det är nog en följd av det. Vissa har råd alltså! :)
PMD 2021-05-18 12:50
Ja, prylar (ju större desto bättre) syns bättre än ett kontoutdrag.
Jan Olof Härnström 2021-05-22 11:44  
Men andemeningen med sagan är väl att de fåfängda ser saker som inte finns. Att köpa en Leica för att skryta är något annat än tron att kameran är bättre än andra riktigt fina kameror.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS