Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Dina bilder hjälper företagen

Dina bilder hjälper företagen

1,8 miljarder. Så många bilder delas på sociala medier varje dag. Kunskap om hur man ska sticka ut och hur just dina bilder ska uppmärksammas är idag dyrbar. Bildanalys har blivit ett mål för forskning.

Bildanalys är en allt växande marknad, och det finns en rad olika områden där det är åtråvärt med komplexa och avancerade system. Speciellt, inte speciellt överraskande, inom marknadsföring.

David Rose är forskare på MIT i Boston. Han ligger bakom företaget Ditto som utvecklar en tjänst som gör att man kan analysera bilder på sociala medier. Bakom det hela ligger datorbaserade bildalgoritmer. Programvaran kan identifiera 6 000 varumärken, ett tusental produkter och 500 ansikten och antalet växer hela tiden.

– Vi kan visa företag vad deras kunder egentligen gör med produkterna. Som att Chobani yoghurt vanligen äts i bilen och att många slickar i sig glassen Häagen-Dazs på natten, säger han till Ny Teknik.

Hur kunder använder företagets produkter är viktigt, men minst lika intressant är att hålla reda på hur konsumenterna använder konkurrenternas produkter.

Ditto kan ge företagen namnen på de som lagt ut bilderna i samband med en specifik produkt. Även de som är med på fotot kan ibland identifieras.
– Mobiltillverkaren LG skulle kunna kontakta de personer som lagt ut en bild på sin mobil vars bildskärm gått sönder exempelvis, säger han vidare till Ny Teknik.

Men att lägga ut ditt ansikte på nätet tillsammans med produkter kan få konsekvenser. Citybank har kontaktat kunder som har publicerat bilder på sina kreditkort. De får uppmaningen att klippa sönder det kortet och inte lägga ut nya bilder på det nya kreditkortet.

Själv är han inte orolig över att informationen ska hamna i fel händer.
– Nej, jag litar på att våra lagar i USA förhindrar det, avslutar han till Ny Teknik.Av Calle Slättengren
Publicerad 2016-05-17. Läst av 4040 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-05-18 05:11   RobinGee
Envar bör även vara medveten om att det är inte bara företag, forskare, statliga spion organisationer som NSA och FRA som utnyttjar webben för sin verksamhet. Det är heller inte så enkelt som att det bara är en fara när man lägger ut en bild på kreditkortet eller ATM kortet. Skurkstater, kriminella, och organisationer med religiösa, politiska eller ideologiska syften lär sig snabbt utnyttja både metoder och teknologi för sin verksamhet. Ansiktsigenkänning är samma som ett fingeravtryck, och allt som behövs är en vanlig digitalkamera, en PC och lite lättillgänglig mjukvara. Känslig personlig information finns nästan alltid i anslutning till bilden. Om någon stoppar er på promenaden och ber att få ta era fingeravtryck och se er ID säger nog de flesta nej, men lämnar villig ifrån sig samma information via webben. En del journalister har hamnat i fängelse utan att förstå varför, politiker och affärsmän har utnyttjat system som NSA/FRA för att stoppa grävande journalister. Lars Wilks har idag 24 timmar personskydd av SÄPO, vad skulle ha hänt om en vanlig medelsvensson publicerat något liknande på webben. Skattemyndigheter finkammar idag webben för verkliga eller förmenta skattesmitare. Det är väldigt lätt att hamna i den trålen, även om man har rent mjöl i påsen. I skattehänseende är alla skyldiga till bevisat sig oskyldiga. Antalet ID stölder och länsade bankkonton ökar lavinartat. Webben är den utmärkt källa för information. Var försiktig – med andra ord.

Merläsning

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 8

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 4/2019 är "Bröllop" respektive "Stadslandskap". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 maj. Läs mer...

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

Tom Svensson blir ambassadör för World Animal Protection

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection presenterar sina första svenska ambassadörer – inflytelserika personer som på olika sätt stödjer arbetet för världens djur. En av dem är bevarandefotografen Tom Svensson. Läs mer...

Han fångade det sällsynta på bild - en svart leopard

Efter flera försök lyckades Jan Fleischmann få en bild på den sällsynta svarta leoparden. Läs mer... 1

Lastolite HaloCompact