Annons
Artiklar > De vann Svenska Fotobokspriset 2021

De vann Svenska Fotobokspriset 2021

Uppslag ur vinnarbok A Worm Crossed The Street av Nadja Bournonville. Foto på uppslag: Tove Falk Olsson.

 

Martin Bogren, Nadja Bournonville och Xenia Nikolskaya. De tre vann Svenska Fotobokspriset 2021.

De tre böckerna beskrivs som undersökande och personliga uttryck som berör på djupet. Bournonvilles 377 fotografier av djur och insekter bildar ett uppslagsverk av mönster och former, Nikolskayas resa i familjens fotspår ger en personlig och historisk berättelse om livet i det forna Sovjetunionen, och Bogrens starka närvaro som skapar en inblick i den känsliga brytpunkten mellan vinter och vår. 

I samband med 25-årsjubileet har vi valt att lyfta fram tre olika författarskap på djupet. Årets jury har utsett fantastiska fotografiska berättelser som visar på den bredd och kvalitet svensk fotoboksutgivning har”, säger Annika Thörn Legzdins, ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund i ett pressmeddelande.

Nadja Bournonville, A worm crossed the street (Fotohof edition) 

Formgivare: Joachim Bartsch
Textförfattare: Dikten Alfabet, Inger Christensen 

Med A worm crossed the street utforskar Nadja Bournonville vår biologiska mångfald och vad som händer med djuren och kunskapen om dem när vår värld förändras. Boken utspelar sig på Naturhistoriska Museet i Wien där hon under en månads tid gick mellan källare och vind, öppnade skåp och lådor och sökte i gamla arkiv för att med sin kamera möta de djur som bevarats på museet i århundraden. Med sin omsorgsfulla blick har hon närgånget fångat djuren i deras nuvarande tillstånd och på vägen hittat gemensamma mönster, fläckar och former som tillsammans bildar ett tydligt språk. Bilderna på djuren ställs i dialog med den tillhörande dikten Alfabet av Inger Christensen. I ordningsföljden av de 377 utvalda svartvita fotografierna som baseras på möten och repetition, uppstår en böljande rytm genom hela boken. 

Det här är en hyllning till djuren och deras existens med en tillhörande uppmuntran till förkovring och kunskap”, säger Nadja Bournonville. 

Uppslag ur vinnarbok A Worm Crossed The Street - Nadja Bournonville. Foto på uppslag: Tove Falk Olsson.

Martin Bogren, Hollow (Adamanthea Publishing) Formgivare: Laure Gilquin
Texförfattare: Caroline Bénichou 

I Hollow har Martin Boggren undersökt vad vintern i norr för med sig för människan. I tolv år har han rest vintertid i de norra delarna av Europa och med sin kamera fångat både tillståndet av årstidens isolering och den känsliga brytpunkten mellan vinter och vår, då allt förändras. I hans fria sätt att röra sig mellan motiv, landsgränser och kulturer, har han låtit bilderna styra resultatet och i sann Bogren-tradition varit öppen för de kast en bild kan bidra med. 

Den årliga cykeln av isolering under vinterhalvåret är påtaglig för oss nordbor. En ensamhet som återkommer år efter år och som vi paradoxalt nog har gemensam. Vi bär den som en vana trogen. Men så händer det något med oss när vintern släpper taget. Vi bryter med mörkret och öppnar upp för ett annat mentalt tillstånd”, säger Martin Bogren. 

Uppslag ur vinnarbok Hollow - Martin Bogren. Foto på uppslag: Tove Falk Olsson

Xenia Nikolskaya, The House My Grandfather Built (Nikolskaya-Lund Publishing) Formgivare: Amparo Baquerizas
Textförfattare: Xenia Nikolskaya 

The House My Grandfather Built är en fotografisk historia om kärlek. En universell berättelse i en personlig skildring med utgångspunkt i huset som Nikolskayas morfar lät bygga utanför S:t Petersburg strax efter Stalins död 1953. Xenia Nikolskaya är uppvuxen i ett land och en stad som inte längre finns - Sovjetunionen, Leningrad. Idag delar hon sin tid mellan Stockholm och Kairo. I The House My Grandfather Built reser hon tillbaka i tiden för att levandegöra en bit av Rysslands historia sett ur sitt eget och sin familjs perspektiv. Resultatet blir en fängslande berättelse som rör sig från Sovjetunionen och Ryssland, Gulag och Sibirien, till huset som bevarat minnen från en förfluten tid. 

Jag har alltid blickat utåt i mitt fotograferande i jakten på objekt och berättelser som fascinerar och inspirerar mig. Nu upptäckte jag det som alltid funnits där, min egen bakgrund som är rik på allt; historiska platser, politik, familjeöden och kärlek”, säger Xenia Nikolskaya. 

Uppslag ur vinnarbok The House My Grandfather Built – Xenia Nikolskaya. Foto på uppslag: Tove Falk Olsson

Jury består av Samira Bouabana, grafisk formgivare, Jaakko Heikkilä, fotograf, Linda Maria Thompson, konstnär, Rikard Laving, fotograf, Helene Boström, delägare i konstbokhandeln Konst-ig. 



Publicerad 2021-03-17.

4 Kommentarer

Marcus Johansson 2021-03-17 17:33  
Udda och intressant kanske på gränsen till cyniskt kommersiellt. Men det händer något och verkar genomarbetat!
Håkan Eklund 2021-03-17 18:05  
Verkar spännande, kreativt och intressant!
- hawk
mombasa 2021-03-18 10:24  
Oavsett vilka övriga böcker som tävlade ser det ut som ett intressant val. Som inte bara premierar bild utan också fin bokform.
PMD 2021-03-21 05:00  
Det tycks vara populärt med engelska titlar på svenska fotoböcker.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS