Annons

'Selfies med djur kan vara djurplågeri'

”Nattaktiva djur tvingas vara vakna hela dagarna och får sina vingar utdragna gång på gång på gång." Foto: Tom Svensson

Fotografen Tom Svensson uppmanar alla att tänka till innan de tar en selfie med ett djur på en semesterresa. Djur blir plågade, drogade och bryts ner för att tvingas in i situationer där de kan fångas på bild.

I ett debattinlägg på SVT Opinion skriver Tom Svensson om hur han förfasats under sina resor när han sett hur lite folk tänker när de tar en bild med ett vilt djur.

Han hänvisar till en undersökning gjord av World Animal Protection som visar att 20 procent av djuren som används för selfies i Amazonas är utrotningshotade, och över 60 procent behöver internationellt skydd.

Detta fenomen finns på många ställen över jorden. Tom Svensson berättar om en resa till Indonesien där han såg hur nattaktiva djur tvingades vara vakna hela dagarna och få sina vingar utdragna gång på gång.

"Hur tänker vi egentligen? Vi hade troligen inte utsatt en människa för tortyr bara för att få en häftig bild.

Djuren blir plågade, drogade och bryts ner för att tvingas in i situationer där de kan fångas på bild."

Här kan du se hur Tom Svensson medverkar i TV4 NyhetsmorgonMagnus Fröderberg
Publicerad 2017-11-13. Läst av 2917 personer.

Tom Svensson, bevarandefotograf


2017-11-13 19:19   Sven Blomquist
Jag måste erkänna en större grad av djurplågeri! I Hongkong för många år sedan blev jag serverad "fruitfox" vilket är en dylik fladdermus. Den var en del av en "animal dinner" som jag var inbjuden till med bara vilda djur på menyn. Inget vidare faktiskt. Seder o bruk är lite annorlunda där ute.
PMD   2017-11-13 21:28
Vilda djur på menyn är inget fel i sig (om man inte är vegetarian). Det förekommer rätt mycket i Sverige också (mest älg, hjort och vildsvin, skulle jag tro).

Att ha utrotningshotade djur på meny är däremot minst sagt olämpligt.
Sven Blomquist   2017-11-14 10:14
Tyvärr så är utrotningshotade djur exklusivare att äta i Kina.
2017-11-13 20:06   tormig
Selfies är plågsamma nog utan djur!
Sven Blomquist   2017-11-13 20:29
Selfies är inget annat än MeMeMe-foton.
2017-11-13 20:33   MikaelSB
Att dra jämförelser med hur vi hanterar människor är i sammanhanget rätt onödigt, kan jag tycka. Bilden blir ju tydlig nog utan ett antropomorfiserande av djuren. I många låglöneländer där turistnäringen är en viktig livsnerv så behandlas ju inte människor heller speciellt bra.

Men fenomenet att hantera djur som leksaker är ju bedrövligt. Däremot stör det mig nästan ännu mer att veta att västerländska turister stödjer denna typ av djurplågeri. Likt som om de lämnat tankeapparaten hemma när de är ute och flänger.
PMD   2017-11-13 21:30
Jag tror att Svensson försökte frammana lite empati hos läsaren av hans artikel genom att jämföra med människor. Rätt mycket folk på vår jord har ingen som helst medkänsla med djur (och inte så mycket med människor heller för den delen). Djur är något man använder och eventuellt äter.
2017-11-13 21:12   Nils Bergqvist
För att inte tala om elefanterna som alla turister ska rida på och bli fotograferade med. Man bör veta vilket helvetes plågeri elefanterna får gå igenom när de blir tämjda till detta.
2017-11-13 21:35   sjunne
Vi kanske ska sopa rent framför vår egen dörr innan vi säger till andra hur de ska bete sig?
Hur är det med alla dessa "älgparker" som växt upp runt om. (Jag bor utanför Växjö i Småland och jag vet åtminstone 3 inom en timmas bilreseavstånd). Älgarna är väl, så vitt jag förstår, vilda djur som tvingas bli mer eller mindre domesticerade för att kunna visas upp för (tyska?) turister och bli fotograferade! Jag har själv aldrig varit på någon 'Älgpark', jag ser tillräckligt många i sin rätta miljö!
OBS! Jag menar INTE att det är ok det dom gör med/mot djuren i länderna som nämns men det är heller inte rätt mot älgarna det vi gör!
/Claes S.
MikaelSB   2017-11-13 23:07
Det lilla jag sett av älgparker på kunskapens högsäte Youtube gör inte mig speciellt orolig initialt. Påminner mest om en sorts bondgård med turistvinkel. Djur som växer upp och blir vana att vara bland människor är ju inget konstigt. Så länge djuren kan fungera tillräckligt självständigt, hälsosamt och i en lämplig miljö har jag svårt att se att älgparker i sig är något farligt eller ens speciellt olämpligt.

https://www.youtube.com/watch?v=48k8addRybI
https://www.youtube.com/watch?v=fuV6z51FpSw
PMD   2017-11-14 00:17
Nä, älgarna far nog inte speciellt illa, men lite fånigt är det allt att förevisa dem för turisterna uppställda som tamboskap. Jag tror knappast att man lär sig så mycket om älgarnas naturliga liv om man besöker en älgpark.
2017-11-14 19:12   Tony johansson
Hur i hel*ete är man funtad om man tar en sådan bild på sig själv, med ett vilt djur (även om det hålls i fångenskap) 😠😠😠 !!!
2017-11-15 10:30   tormig
Undrar hur de sålde in den här bilden. "I vårt land är det en tradition att ta på sig lustiga hattar och ha en fladdermus i knät". Ju mer jag tittar på bilden desto mer bisarr blir den. Jag kan förstå om man kan tänka sig rida på en elefant, där finns i alla fall någon slags historisk koppling till elefanten som arbetsdjur. Men det här, fläka upp en fladdermus??
Tony johansson   2017-11-15 10:42
Verkligen bisarr !
Sedan är det ingen fladdermus, utan en flygande hund (även internationellt kallad för flying fox), just saying😉.
2017-12-06 00:36   PMD
Nu har Instagram börjat med popups som när någon söker efter vissa hashtags påpekar att det inte är tillåtet med bilder som visar djurplågeri.

Alltid något.

https://instagram-press.com/blog/2017/12/04/protecting-wildlife-and-nature-from-exploitation/

Merläsning

Test: Sigma 12-24/4 Art

Sigma 12-24/4 DG HSM Art är en rejäl pjäs med extrema bildvinklar. Vi imponeras av frånvaron av optiska fel och jämför mot Sigma 14/1,8 Art som kostar lika mycket. Läs mer...

Samyang XP 50/1,2: Ljusstarkt för dig med Canon

Samyang utökar sin Premium-serie med XP 50 mm f/1,2. Precis som med storebror XP 85 mm f/1,2 är tanken att erbjuda ett billigare alternativ till Canons populära motsvarigheter. Läs mer... 2

Äntligen BSI-sensor med global slutare från Sony

Global slutare i sensorn kommer att underlätta fotografering i framtiden. Sony har presenterat en banbrytande sensor med global slutare och extremt hög uläsningshastighet. Men Sony är inte ensamma om att utveckla globala slutare. Läs mer... 8

1 mars införs avgift på köp utanför EU

Postnord bestämt att ta ut avgift och moms för varje försändelse som kommer från land utanför EU från och med den 1 mars. Avgiftens storlek beror på varornas värde. Läs mer... 9

Snurrig oskärpa med Lensbaby Burnside 35/2,8

Lensbaby Burnside 35/2,8 är världens första vidvinkel med Petzval-konstruktion som ger en virvelformad bakgrundoskärpa. Läs mer... 9

Vintervandring med kameran

Fotosidan-profilen Peter Engman har äntligen kommit ut med kameran igen och bjuder på sköna vinterbilder i bloggen. Läs mer...

Lexar-anställda startar nytt: ProGrade Digital

I höstas tog kinesiska Longsys över Lexar från amerikanska Micron. Nu lanserar tidigare Lexar-anställda det nya märket ProGrade Digital. Ambitionen är att göra minneskort och kortläsare av hög kvalitet till proffs inom stillbild och video. Läs mer... 5

Vi provar Fujifilm X-H1

Under en intensiv dag fick vi chansen att prova Fujifilms nya toppmodell X-H1 och samtidigt ställa frågor om kameran till deras representanter. Kameran är en intressant blandning av nytt och bekant. Vi gillar det mesta, men det finns några irriterande detaljer. Läs mer... 7

Fotoböcker i fokus på Hasselblad Center

Fotoböcker är inget nytt, men det är däremot det stora intresset för fotoböcker. Hasselblad Center berättar fotobokens historia genom att visa cirka 200 fotoböcker, från 1860-talet till idag. Utställningen heter "Publicerat" och är uppdelad i tre centrala teman inom fotografi: Samhället, Jaget och Bilden. Läs mer... 10

Fujifilm X-H1: Toppmodell med bildstabilisering

Fujifilm har lyckats med mycket, men de har hittills saknat två saker: Bildstabilisering i kamerahusen och funktioner som lockar avancerade videokunder. Med Fujifilm X-H1 och två nya videoobjektiv blir det ändring på det. Läs mer... 27

Phottix Mitros Plus Speedlight