Kalender > Visa aktivitet

Dragana Jurišić | YU: The Lost Country

14 augusti - 13 september
Plats: Galleri Format, Claesgatan 14 , Malmö | http://galleriformat.nu/

1991 splittrades Jugoslavien. Tillsammans med landet försvann minst 1,5 miljoner jugoslaver. Som medborgare av Atlantis, riket där människor och platser bara finns i fantasin. I de länder som uppstod efter Jugoslaviens upplösning, erkänns idag inte överhuvudtaget den jugoslaviska identiteten.

YU: The Lost Country var ursprungligen tänkt som ett återskapande av ett förlorat hemland. Det var en resa där konstnären på något sätt skulle dra en magisk cirkel runt landet som en gång var hennes och på så vis återupprätta det, följandes Roland Barthes påstående om att fotografiet är mer besläktad med magi än med konst. I stället visade det sig bli en resa av ratande. Hennes upplevelse var den av att vara på fel plats och en känsla av exil som var starkare där "hemma" än på den främmande plats där hon valt att bosätta sig.
I YU: The Lost Country omtolkar Jurišić Rebecca Wests mästerverk Black Lamb and Grey Falcon (1941). Ritualistiskt följer hon hennes resa runt Jugoslavien i ett försök att granska de motstridiga känslor och minnen som återstår från det land som en gång var.

Dragana Jurišić är en ex-jugoslavisk konstnär baserad i Dublin, Irland. Hon arbetar huvudsakligen genom fotografi, text, film och installation. Sedan hennes masterexamen i fri konst från 2008, har Jurišić erhållit en mängd utmärkelser, bland annat Dorothea Lange och Paul Taylor Award’s Special Recognition från Duke University. Hon slutförde sin doktorsexamen och det tre år långa projektet YU: The Lost Country i december 2013. Projektet resulterade i en kritikerrosad, turnerande utställning och bok. Hennes verk återfinns i samlingar på National Gallery of Ireland, Irish State Art Collection och Trinity College Collection. Hon har ställt ut både på Irland och internationellt.

http://galleriformat.nu/

 Augusti 2020 
M T O T F L S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Visa idag
Kategorier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar