Kampanj – Ett 1 års gratis Plus-medlemskap och rabatt på kameraförsäkring

Plusmedlemskap värde 220 kr per år

Annons
Artiklar > En fyra år lång kärleksskildring om Kolkata

En fyra år lång kärleksskildring om Kolkata

Foto: Robin Johansson. 

Under fyra år har Robin Johansson bott och levt i Kolkata, Indien. En tid som har varit fylld av intryck och upplevelser. Nu ger han ut en fotobok om sin tid i staden, "Kolkata - Bilder från en annan värld".

Bilderna är fotograferade under oräkneliga promenader genom staden, dag som natt. Med en Canon EOS 5D med fasta L-optiker och en analog Leica M6 med klassisk 35:a på axeln har han fotograferat bilderna till boken.

- Till boken har jag strävat efter att fånga mina intryck av hur vanligt folk lever och har det. Det är ingen romantisk turistbok, inte heller en hemsk "misärbok", säger han.

Robin har varit medlem i Dogma-gruppen på Fotosidan under en längre tid och inspirerats mycket av gruppmedlemmarnas sätt att arbeta. Bilderna i boken är omanipulerade och alla fotograferade med fasta brännvidder.
 
Ur förordet till boken skriver Robin:

"Indien är en annan värld. Det är inte helt enkelt att förmedla en annan värld. Bilder kan hjälpa oss en bit på vägen, även om just denna värld också måste höras, luktas, smakas och erfaras för att fullt ut kunna tas in. Om Indien är en annan värld är staden Kolkata (före detta Calcutta) en värld i sig, fullkomligt omöjlig att tas in i sin helhet av en utlänning som jag själv.

Denna bok är inte tänkt att vara ännu en turist- eller guidebok med en komplett dokumentation av alla attraktioner. Sådana böcker finns redan. Min önskan med dessa bilder är snarare att ge ett personligt porträtt av staden Kolkata"

Publicerad 2010-11-19. Läst av 5174 personer.
3 Kommentarer

Postergren 2010-11-19 09:53  
En stor eloge för att han inte manipulerat bilderna. En sån här bok blir bara intressant om man inte photoshopat sönder denna "värld" så man verkligen får se hur det ser.
Alric Ljunghager 2010-11-20 22:09  
Wow! vilken härlig grundtanke så att säga!
Johan Pihl 2010-11-21 13:36  
Fina bilder, Robin. Och grattis till boken! Gillar din inställning... "ingen romantisk turistbok, inte heller en hemsk "misärbok"... Så brukar ju tyvärr fotografer annars jobba, att man vill dra saker till sina ytterligheter, för att göra sitt projekt så intressant och så slagkraftigt som möjligt. Men då går man ju oftast miste om såna fina vardagsbilder som du visar här, som t ex bilden på killarna som spelar cricket på gatan.

Merläsning

ANNONS
Hatchet - Scandinavian Photo