Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Kända naturfotografer till naturfotodag i Umeå

Kända naturfotografer till naturfotodag i Umeå

Kungsörn och rödräv. Foto: Conny Lundström

 

Den 15 september arrangeras en naturfotodag i Umeå. Dit kommer en rad internationellt kända svenska naturfotografer för att berätta om sitt fotograferande och ge heta tips.

Naturfotodagen arrangeras av Wild Nature fotoresor, som drivs av fotograferna (och författarna) Staffan Widstrand, Henrik Karlsson, Brutus Östling och Jan Pedersen. Naturfotodagen sker i samarbete med Fotosidan.

– Vi är stolta över att vi under en enda dag lyckats samla inte mindre än nio av Sveriges och Norrlands främsta naturfotografer och föredragshållare, säger Brutus Östling, fågelfotograf med en rad bästsäljande böcker och priser, bland annat Augustpriset. Brutus kommer att vara konferencier under dagen.

Fågelfotografering är ett av ämnena för dagen, men föreläsningarna behandlar mycket mer. Det blir allt från utblickar mot Madagaskars och Costa Ricas regnskogar till inblickar om sötvattenfiskar, industriskogsbruk och fritt flödande vattendrag här på norrländsk hemmaplan. 

En gemensam nämnare för flera föredrag är att hotade naturvärden lyfts fram, liksom läget för djurarter som riskerar att försvinna eller reduceras kraftigt. Men huvudrollen under dagen har bilderna, så räkna med en kavalkad av häftiga inspirerande bilder.

Två av föreläsarna är från Umeå, Jörgen Wiklund och Rolf Segerstedt. Andra norrländska fotografer är Conny Lundström som är bosatt i Skellefteå och Gunilla Falk som utgår från sitt hem utanför Jokkmokk.

Söndagen den 15 september startar föreläsningarna klockan 9 och håller på fram till 17.30. Plats är stora Vävenscenen i kulturhuset invid Ume älv.

Biljetter till Naturfotodagen kan köpas via Tickster.se eller Wild Nature fotoresors hemsida www.wildnaturefotoresor.se.

Föredragshållare

Staffan Widstrand: Det vilda Kina – Staffan är en av Sveriges internationellt mest kända naturfotografer och naturskyddsförespråkare tillika National Geographic Explorer, Nikon-ambassadör och yrkesfotograf sedan 30 år.  Vinnare av "Årets Pandabok WWF" fem gånger, första gången med "Safari" (tillsammans med Magnus Elander) och senast "Ett vildare liv" (tillsammans med Magnus Lundgren). Här berättar Staffan om för oss okända djur- och fågelarter, om gigantiska, vilda naturområden vi knappt ens hört talas om och om naturskyddsnyheter man aldrig kunde ha trott skulle ha ägt rum. Inspirerande bilder och äventyr alltifrån Yunnan’s ångande regnskogar till den Tibetanska högplatåns storslagna vindsvepta vidder – med ursprung i Staffans uppdrag inom jätteprojektet Wild Wonders of China.

Jan Pedersen: Costa Ricas och Madagaskars unika natur. Två olika världar, två olika framtider – Jan är fotograf, författare och världsresenär som i mer än tre decennier lett naturresor över hela världen – i alla biom från öknar till regnskogar. Han har publicerat inte mindre än femton böcker och är en premierad fotograf med många internationella meriter. Denna dag visar Jan bilder från Madagaskar, lemurernas ö. Isolerat och geologiskt uråldrigt med en djur- och växtvärld som är helt unik. 80-90 % av alla djur och växter är endemiska, men mycket i naturen är akut hotad. – I Costa Rica är ekoturism inte bara ett begrepp utan en realitet. Närapå 30% av landets yta är skyddad i form av reservat eller nationalparker. Landets biodiversitet är en av världens största. Vi får se och höra om de artrika regnskogarna med sitt myllrande liv. Kolibrier, tukaner, vrålapor, sengångare, leguaner och pilgiftsgrodor är bara ett fåtal av alla de spännande djur vi möter i bildvisningen.

Marie Kantermo: Ovanligt vanligt och abstrakt – Marie Kantermo fotograferar lika gärna hemma i Smålands skogar som på resor runt om i världen. Med nyfikenhet och kreativa lösningar skapar hon bilder med ett personligt uttryck. Som fotograf arbetar Marie med utställningar, föreläsningar och workshops. Att coacha fotografer och prata bild är något som ligger henne extra varmt om hjärtat. Marie är medlem i bildgruppen PhotoNatura.

Henrik Karlsson: Vilda Norden – Henrik är utbildad biolog och arbetar vid sidan om sin fotografiska verksamhet med natur- och vattenvårdsfrågor. Utnämnd till National Geographic Explorer samt medlem i Naturfotograferna/N och PhotoNatura. I bildvisningen lyfter Henrik fram vår nordiska fauna, allt från grodor och skalbaggar till valar och isbjörnar. Man måste inte resa långt bort för att uppleva spännande djur. Det är ju lätt annars att tro att vi inte har någon natur eller något djurliv i Europa eller Norden som är värt att uppleva. 2017 gav Henrik ut boken "Det vilda Norden", tillsammans med Jan Pedersen.

Rolf Segerstedt: Tyst vår i kalhyggeslandet – Rolf Segerstedt har jobbat nästan 30 år som skogsreporter på Sveriges största skogstidning, Skogsland. Som naturfotograf har han vunnit förstapriset i en internationell finsk fototävling och fått flera priser i Nordiska NNPC. Rolf är bosatt i Umeå och utgår från naturen hemmavid, om det som finns bakom knuten hemma i Västerbotten. Råbocken som spanar bakom granstammarna. Det oväntade plasket från bävern i sjön som skrämmer förbipasserande i gryningen. Kanske blir det en liten utflykt ännu längre norrut också, till Svalbard. Rolf har nyligen samlat sina kritiska reportage om skogsbruket i bokform. Vi bjuds därför på en fotografisk utflykt i vad han kallar Hyggeslandet, där tystnaden växer.

Conny Lundström: Kungsörnens rike – Conny Lundström är bosatt i Skellefteå och har varit verksam som naturfotograf under de senaste trettio åren. Han driver sedan många år verksamhet som guide och gömsleuthyrare för fotografer. Speciellt kända är bilderna från gömslena i området kring Kalvträsk. I ett bildspel med den ena fantastiska bilden efter den andra berättar Conny Lundström om kungsörnarna, om gömslefotograferingen och om hur den växte fram som en följd av örnmatningen i Projekt Örn som startade 1971.

Gunilla Falk: En av de sista outbyggda älvarna – Gunilla Falk är bosatt i Luvos fem mil väster om Jokkmokk. Alldeles invid vägs ände där gammelskogen tar vid. Motiven finner Gunilla mest "runt stugknuten" i fjällnära urskog och i den orörda naturen kring Pärlälvsdalen. Med ett brinnande naturintresse sedan ungdomen började Gunilla fotografera ganska sent, men hennes bilder har uppmärksammats av många andra fotografer och hon har redan hunnit illustrera boken Doahkke – fågelflock.

Jörgen Wiklund: Norrlands sötvattensfiskar – Jörgen Wiklund, bosatt i Umeå,  är känd som en av Sveriges absolut främsta och kunnigaste fågelfotografer. I det tysta har han emellertid i några år arbetat med ett helt nytt projekt. Han reser runt till svenska vattendrag och har med sig flera akvarier och en portabel studiomiljö i vilken han fotograferar levande fiskar. När fotograferingen är klar återsätts fiskarna. Det här blir litet av en premiärvisning av dessa bilder som han hållit för sig själv i några år.

Brutus Östling: Konsten att fotografera fåglar och andra djur / Under Afrikas himlar. Brutus är mest känd för sina mycket personliga fågelbilder. Hans böcker har sålt i stora upplagor och prisbelönats fyra gånger med WWF:s pandabokspris, senast med "Under Afrikas himlar" (2018), och med en bok erhöll Brutus det svenska Augustpriset. Flera av böckerna har även kommit ut i andra länder. Efter tio fågelböcker och en handbok om "Konsten att fotografera fåglar och andra djur” har Brutus de senaste fyra åren arbetat med de utsatta afrikanska savannerna. Dagens sista föreläsning delar sig i två. Första hälften handlar om konsten att fotografera fåglar och andra djur, massor med handfasta råd och tips. Andra halvan utgår från Brutus senaste bok om de afrikanska vildhundarna och om hotade savanner och vildmarker i Afrika.Publicerad 2019-08-30. Läst av 3304 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Merläsning

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer...

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 28

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 64

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 9

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 1

Canon RF 85/2 Macro IS STM – både porträttele och makro

Canon RF 85 mm f/2 IS STM är inte bara ett porträttele, det fungerar också som makroobjektiv. Läs mer... 3

Använd Profoto B10 med iPhone

Profoto AirX möjliggör avancerad blixtfotografering med iPhone. Läs mer... 3

Trots corona - Stockholm Fotomaraton blir av

Annorlunda upplaga i år för att säkra mot smittspridning. Läs mer... 2

Ljusstark extrem vidvinkelzoom från Sony

Sony kompletterar omtyckta FE 12-24 mm f/4 G med en ljusstarkare proffsversion: FE 12-24 mm f/2,8 GM. Det kan passa för såväl reportage som astrofoto. Läs mer... 3

Emma Svensson förstärker Fotosidans redaktion

Vi välkomnar Emma Svensson som ny frilansare i Fotosidan redaktion och kommer bredda vår bevakning ytterligare och ta vår journalistik till nya höjder. Läs mer... 20

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar