Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Klum höll hov i Hässleholm

Klum höll hov i Hässleholm

Foto: Magnus Fröderberg 

Mattias Klum hoppade in som reserv för Jens Assur på Naturfotofestivalen i Hässleholm. Klum tog chansen och stal showen.

Inför en helt fängslad publik berättade Mattias Klum med stor dramatik hur det är att arbeta för National Geographic. Ett drömjobb för de flesta naturfotografer.

Mattias Klum berättade om hur han planerade jobben, tacklade utmaningar och om alla krav som National Geographic ställer. Varje exponering ska läggas på hårddiskar som skickas in till tidningen där redaktörerna går igenom varenda råfil så att de bra bilderna inte missas och så att de kan se att inte fotografen fuskat.

Kulturhuset i Hässleholm kryllade av naturintresserade fotografer som lyssnade till föredragen och tittade på prylar från olika leverantörer.

Estländaren Sven Zacek visade många vackra bilder från de fyra årstiderna i Estland som säkert inspirerade många. Ännu mer dramatiskt blev det när Anita Campbell visade bilder från ett år på Nya Zeeland. Där finns en storslagen natur och många unika arter. Det var nog ingen i publiken som inte funderade över vad en resa dit skulle kosta.

Henrik Ekman som är ordförande i Naturfotograferna/N och välkänd journalist på SVT talade om det infekterade ämnet vargar som han även skrivit en bok om. Med ett längre tidsperspektiv och egna undersökningar i arkiv har han skaffat sig en balanserad insikt om vargens roll i vårt ekosystem.

Liksom Mattias Klum är Hans Strand en idol för många som tar naturbilder. Hans Strand fick avsluta Naturfotofestivalen med att visa bilder från sin senaste projekt. De senaste fyra åren har han aktivt arbetat med att samla bilder till boken Året Runt som ges ut på Bokförlaget Max Ström våren 2012. Det är en poetisk skildring av det svenska landskapet under de fyra årstiderna.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2012-03-18. Läst av 8075 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-03-18 16:57   jensmarklund
Filmar dom detta? Isåfall, var finns videon? Borde göra som TED talks.
Birdman   2012-03-18 17:36
Besök Klums hemsida så hittar du en hel del videosnuttar från bland annat NG. Jag tycker den här är riktig bra, rolig och engagerande:

http://www.mattiasklum.com/films/videos/LionsLeechesandCobraTongues

Hemsidan:
http://www.mattiasklum.com/home

// Daniel
MrDip   2012-03-19 22:04
Mycket bra, tack för tipset :)
2012-03-18 18:09   gunte
En lika trevlig tillställning som vanligt med eminenta föredragshållare som kunde fängsla publiken och lockade till många skratt och suckar.
2012-03-18 19:36   Billingen
Äsch vad är väl en naturfotofestival i Hässleholm? Säkert dötrist, långtråkig och alldeles, alldeles... Nej då jag är inte avis, hade inte alls velat vara där. Magnus: schysst bildsvit på Klum. Och nu vet jag vilket mitt nästa fotoboksköp blir - har väntat länge på en ny bok av Hans Strand.
2012-03-19 20:28   gnomes
Tacka vet jag Hässleholm, skulle aldrig ha flyttat.
Ulf Birgander
Lenahlm   2012-03-20 14:47
Du vet att du är välkommen tillbaka ;-)

mvh Lena

Merläsning

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 9

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Lastolite HaloCompact