Artiklar > Klum höll hov i Hässleholm

Klum höll hov i Hässleholm

Foto: Magnus Fröderberg 

Mattias Klum hoppade in som reserv för Jens Assur på Naturfotofestivalen i Hässleholm. Klum tog chansen och stal showen.

Inför en helt fängslad publik berättade Mattias Klum med stor dramatik hur det är att arbeta för National Geographic. Ett drömjobb för de flesta naturfotografer.

Mattias Klum berättade om hur han planerade jobben, tacklade utmaningar och om alla krav som National Geographic ställer. Varje exponering ska läggas på hårddiskar som skickas in till tidningen där redaktörerna går igenom varenda råfil så att de bra bilderna inte missas och så att de kan se att inte fotografen fuskat.

Kulturhuset i Hässleholm kryllade av naturintresserade fotografer som lyssnade till föredragen och tittade på prylar från olika leverantörer.

Estländaren Sven Zacek visade många vackra bilder från de fyra årstiderna i Estland som säkert inspirerade många. Ännu mer dramatiskt blev det när Anita Campbell visade bilder från ett år på Nya Zeeland. Där finns en storslagen natur och många unika arter. Det var nog ingen i publiken som inte funderade över vad en resa dit skulle kosta.

Henrik Ekman som är ordförande i Naturfotograferna/N och välkänd journalist på SVT talade om det infekterade ämnet vargar som han även skrivit en bok om. Med ett längre tidsperspektiv och egna undersökningar i arkiv har han skaffat sig en balanserad insikt om vargens roll i vårt ekosystem.

Liksom Mattias Klum är Hans Strand en idol för många som tar naturbilder. Hans Strand fick avsluta Naturfotofestivalen med att visa bilder från sin senaste projekt. De senaste fyra åren har han aktivt arbetat med att samla bilder till boken Året Runt som ges ut på Bokförlaget Max Ström våren 2012. Det är en poetisk skildring av det svenska landskapet under de fyra årstiderna.Publicerad 2012-03-18. Läst av 8275 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-03-18 16:57   jensmarklund
Filmar dom detta? Isåfall, var finns videon? Borde göra som TED talks.
Birdman 2012-03-18 17:36
Besök Klums hemsida så hittar du en hel del videosnuttar från bland annat NG. Jag tycker den här är riktig bra, rolig och engagerande:

http://www.mattiasklum.com/films/videos/LionsLeechesandCobraTongues

Hemsidan:
http://www.mattiasklum.com/home

// Daniel
MrDip 2012-03-19 22:04
Mycket bra, tack för tipset :)
2012-03-18 18:09   gunte
En lika trevlig tillställning som vanligt med eminenta föredragshållare som kunde fängsla publiken och lockade till många skratt och suckar.
2012-03-18 19:36   Billingen
Äsch vad är väl en naturfotofestival i Hässleholm? Säkert dötrist, långtråkig och alldeles, alldeles... Nej då jag är inte avis, hade inte alls velat vara där. Magnus: schysst bildsvit på Klum. Och nu vet jag vilket mitt nästa fotoboksköp blir - har väntat länge på en ny bok av Hans Strand.
2012-03-19 20:28   gnomes
Tacka vet jag Hässleholm, skulle aldrig ha flyttat.
Ulf Birgander
Lenahlm 2012-03-20 14:47
Du vet att du är välkommen tillbaka ;-)

mvh Lena

Merläsning

Vallerret - handskar för kall miljö

Slipp ta av dig handskarna för att hantera din kamera. Läs mer... 11

Sony Xperia 5 II har AF från Alpha-kamerorna

Sony Xperia 5 Mark II är en mindre version av flaggskeppet Xperia 1 Mark II. Jämfört med föregångaren har Xperia 5 II bland annat större sensor och snabbare serietagning. Läs mer... 6

The Thin Line - Björn Persson till Naturhistoriska riksmuseet

UPPDATERAD. 30-tal bilder som visar på den tunna skiljelinjen mellan överlevnad och utrotning. Läs mer... 3

Använd din Canon som webbkamera med EOS Webcam Utility

Likt flera andra kameratillverkare har Canon utvecklat en mjukvara som gör det möjligt att använda en lång rad Eos-kameror som webbkamera för exempelvis videokonferenser. Läs mer... 1

GoPro Hero9 kan byta objektiv

Nya GoPro Hero9 Black får nästan dubbelt så hög upplösning som föregångaren och objektiv som kan bytas ut. Läs mer... 1

Säljer du bilder online? Detta måste du veta om Google Image Licensing

Om du har dina bilder online i ett bildarkiv där man kan köpa bilderna så har Google nu implementerat logik som gör att rätt uppmärkta kommer bilderna presenteras som köpbara. Läs mer... 3

Nya proffsobjektiv från Nikon: Z 14-24/2,8 S och Z 50/1,2 S

Nikon har lanserat två nya proffsobjektiv i sin Z-serie: en ljusstark normal och en extrem vidvinkelzoom. Läs mer... 20

Dags för Galleri Kontrasts stora auktion

83 verk av 73 fotografer till salu. Läs mer... 3

Vi har provat lilla Sony A7C

Plus Fotosidan har provat Sony A7c under några dagar. Med rätt objektiv känns det inte som en fullformatare utan som en APS-C-kamera. Läs mer... 33

Sony A7C – en liten fullformatare

Sony har utvecklat en mindre småbildskamera (fullformat) som bara är tio procent större än deras APS-C-kamera A6600 och som bara väger en procent mer. Läs mer... 21

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar