Artiklar > Agnes Thor: Det nordiska ljuset

Agnes Thor: Det nordiska ljuset

Foto: Agnes Thor. 

Fotografen Agnes Thors debutfotobok "Aurora Borealis" blev nyligen vald till Le Monde och Photo-eyes lista över 2010-års bästa fotoböcker. Nu finns ett videoinslag om hennes fotograferande på SVT Play.

Fotosidan vill tipsa om Claes Gabrielsons nyhetsinslag om Agnes Thor. I inslaget "Agnes fotograferar nordiskt ljus" får vi en inblick i Thors bildskapande och tankar samt en inblick i fotoboken Aurora Borealis, som betyder norrsken på latin.


Här kan du se nyhetsinslaget på SVT Play:
Agnes fotograferar nordiskt ljus.

Se mer bilder på fotografens hemsida.Publicerad 2011-02-15. Läst av 7290 personer.

7 Kommentarer

MrKarisma 2011-02-15 08:09  
Wow! Grymma bilder! Kolla den underbara analoga känslan... Bilden på tjejen som sitter i framsätet och tittar bakåt... Varför kan inte digitalt vara lika bra!!! :(
F.Eliasson 2011-02-15 10:39  
Grymt snyggt och otroligt inspirerande foto!
the_Rose 2011-02-15 13:18  
@Daniel
Fasst det blir ju digitalt när du ser det på en skärm.
MrKarisma 2011-02-15 16:13  
Javisst är den digital, men vem som helst kan ju se den fantastiska högdagerteckningen, det fantastiska omfånget och den mjuka magiska färgpaletten. Jag skulle också vilja att man kunde plocka tillbaka information ur utfrätta partier på digitalt, men tyvärr går det inte. Med film så får du teckning och korrekt färg i högdagrar på ett sätt som digitalt bara kan drömma om.
Inget konstigt med det.
Nils Bergqvist 2011-02-15 16:16  
Hon sa själv att hon överexponerade sina bilder (negativ färg då), och sen såg man i filmen hur hon drog i kurvorna i ps. Tror man kan fota likadant digitalt (lite ljusare bilder) och få liknande effekt, fast med mycket större risk för utfrätta högdagrar. En gammal optik utan (eller med bara enskikts) antireflexbehandling gör också susen, speciellt när det är lite motljus. Den här ljusa, skira stilen med bleka färger verkar vara något som är ganska trendigt idag. Jag har sett flera utställningar och böcker i samma stil under senare år.
the_Rose 2011-02-15 18:22  
Jag har diskuterat många gånger med tvärsäkra "konstnärer" men aldrig förstått vad "korrekt" (eller ännu bättre riktig) färg är, jag svarar alltid att färg är ljustes våglängd.

Min uppfattning av analogt är just att färgerna och kvaliteten i allmänhet blir ganska "svaga" jämfört med digitalt. Man tvingas in i ett begränsat och karaktäristiskt utseende.

Denna begränsning är något som duktiga fotografer använder på ett mycket vackert sätt, och som jag tycker att Agnes visar prov på.

Men ta bilden här ovan t.e.x. att åstadkomma den stilen är enkelt även om man har en digital kamera.
Gun-Inger Arvidsson 2011-02-15 22:03  
Måste kännas skönt vara ung hitta en egen stil. Att ha livet framför sig och våga ge sig iväg på nya uppdrag.
Spännande jag fick se hennes bilder.
Jag önskar Agnes lycka till.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS