Artiklar > Fototekniken på djupet

Fototekniken på djupet

Professor Torgny Carlsson saknade en handbok som beskriver fototekniken på djupet, så han skrev en sådan bok. Boken heter "Fotografi, kameror och digital teknik".

På närmare 370 sidor går Torgny Carlsson ordentligt igenom hur kameror, objektiv och ljus fungerar. Det märks att författaren doktorerat inom det optiska området - för avsnitten om optik, ljus och avbildning är väldigt ingående.

Det här är antagligen den mest omfattande och korrekta tekniska boken på svenska om fotografi sedan Helmer Bäckströms verk "Fotografisk Handbok". Den kom ut i sin första version 1942 och i en mer omfattande version 1958.

Torgny Carlssons verk "Fotografi, kameror och digital teknik" är ett utmärkt uppslagsverk för alla som vill veta mer om fototeknik. 

Boken är utgiven på förlaget Vulkan och har ISBN-nummer 978-91-88915-71-9.Publicerad 2019-06-10. Läst av 2762 personer.

5 Kommentarer

Alf-Magnus 2019-06-11 06:54  
Stf. Avdelningschef på FOI optisk mätteknik
horvendile 2019-06-11 07:44
Honom hade jag som en sorts delhandledare när jag licade! Se där ett argument för att köpa boken.
(Tyvärr hade jag inget större fotointresse då.)
Ventures 2019-06-11 13:02  
Vem behöver boken? Vi får ju "foto på djupet" i varenda köprådstråd i forumet :).

Jag skulle gärna se en lite mer ingående recension. Vem vänder sig boken till? Exempel på innehåll. Är det något som redan erfarna fotografer borde kunna ha nytta av för att ta bättre bilder eller är det sådant de flesta redan vet eller kanske inte ens behöver veta?
Snapphane 2019-06-11 13:22
Bara att söka på titeln och gå till affär eller förlag för detaljerad info 😊

"Boken skildrar fotografi ur flera aspekter, som t.ex. fotografins historia, hur synen uppfattar en bild liksom olika kameratypers och kamerakomponenters uppbyggnad. Fotografins fysikaliska, fysiologiska och tekniska förutsättningar beskrivs ingående: fotografisk optik, optiska komponenter, aberrationer, utveckling och uppbyggnad av olika objektiv, digitala bildsensorer, ögat och synen, ljuskällor, färg samt orsaker till och hantering av oskärpa"
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS