Annons
Artiklar > Ny fotobok: Liv utan liv

Ny fotobok: Liv utan liv

"Liv utan liv" är en smärtsam och viktig berättelse om Angelica som Anders Schönborg följde under hennes tre sista år i livet. När de träffades för första gången var Angelica 36 år, vanställd av cancer och döende.

Anders Schönborg började ta bilder av människorna på bänkarna utanför kyrkan i Högdalen då han gick en fotokurs på Fotografiska 2013. Han lärde känna personerna som brukade vistades utanför kyrkan och berättade för dem att han ville skildra hur det är att leva det liv som alkoholister och drogberoende gör.

I utkanten av gruppen runt kyrkan rörde sig Angelica som han skulle komma att fotografera under tre års tid. Hon hade fått cancer i munhålan som spred sig i ansiktet. Trots sin svåra situation, sina handikapp och sina tillkortakommanden i övrigt, var hon beredd att lämna ut sig och sin historia.  Anders försökte också på olika sätt tillvarata hennes rättigheter.

Boken handlar om en kvinna som tidigt hamnar på livets skuggsida, hennes kamp mot cancern och för att få hjälp av samhället. Med stöd av den berömda fotoboksformgivaren Greger Ulf Nilson har Anders Schönborg skapat en skakande fotobok. Boken är över 400 sidor tjock och består av många gripande bilder och en några korta korta texter som hjälper läsaren att följa bildberättelsen.

Anders Schönborg (f. 1946) har varit verksam som byggnadstekniker, lantbrukare och pionjär inom vindkraften. På senare år har han valt att studera och arbeta med fotografi. Han blev utnämnd till ”svensk mästare i svartvitt analogt foto” år 2006 av tidningen FOTO. Han har haft utställningar i St. Petersburg, Helsingfors och Sverige.

Boken Liv utan liv är utgiven på förlaget Art and Theory Publishing.Publicerad 2018-08-28.

2 Kommentarer

luminousoctaves 2018-08-30 13:24  
Söker länk med fler bildexempel, får ingen känsla för innehållet.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS