Annons
Artiklar > Shoot the messenger - ny fotobok om budcyklister

Shoot the messenger - ny fotobok om budcyklister

Fotografen Anthony Hill har dokumenterat Stockholms cykelbud. Att arbeta som cykelbud är ofta att vara del av en subkultur som finns i städer världen över. Klassiskt exempel är New York där cykelbuden swishar fram på sina enpetare (singlspeed-cyklar) mellan bilarna. 

Fotoprojektet startade vintern 2018 och har fortsatt under de efterföljande vintrarna. Porträtten är alla tagna under en tio minuters paus i budens arbetsdag.

Boken handlar om buden och deras cyklar, som speglar subkulturen och den tuffa miljö de arbetar i. När snöoväder lamslår alla andra transporter i staden fortsätter buden att leverera i snö och is, i genomsnitt 50-100 km dagligen. Enligt Anthony Hill så anger buden sin tid i yrket i antal vintrar, inte i antal år.

Uppslag från boken

I Stockholm hittar du svenska, europeiska och världsmästare. Budmästerskap, tävlingar och 'alley cats' (cykellopp med hemliga checkpoints) äger rum runt om i världen, och det är vanligt att cyklarna har klistermärken och brickor som hintar om dessa evenemang.

I slutändan dokumenterar det här projektet en utvald grupp individer med en vald livsstil på en specifik plats under en viss tidsperiod. Det är också en hyllning till cykeln. När klimatförändringarna belyser trafikstockningar i städer och den oundvikliga minskningen av fordon med fossila bränslen fortsätter cykeln att visa sig vara tidlös, effektiv och miljövänlig.

Boken finns att köpa i butik i Stockholm på Konst/ig Books, Papercut, Urban Bike Wear. Den finns även att köpa på Anthony Hills webbsida.

Storlek: 215 x 280 mm, 138 sidor, Första upplaga (300 exemplar) - Utgivningsår 2024Publicerad 2024-05-15.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning