Annons
Artiklar > Svensk fotograf skildrar afrikansk modevärld

Svensk fotograf skildrar afrikansk modevärld

Sydafrika. Foto: Per-Anders Pettersson

 

Den prisbelönte svenske fotografen Per-Anders Pettersson har satt fokus på den snabbt växande modebranschen i Afrika. I boken African Catwalk undersöker han den afrikanske modevärlden med kamerans hjälp.

Per-Anders Pettersson har under flera decennier varit verksam på den afrikanska kontinenten. Han har belönats med flera tunga internationella fotopriser.

Bilderna i serien African Catwalk är tagna i 15 olika afrikanska länder. Per-Anders Pettersson har fått komma bakom kulisserna. Hans bilder står i kontrast till de stereotypa bilderna från Afrika vi oftast ser. Detta är något helt annat än fattigdom, epidemier och etniska konflikter.

Den 2 juni är det boksläpp på Galleri Kontrast i Stockholm. För närvarande är bilderna utställda i Italien, men mellan den 28 augusti och 2 oktober visas bilderna på Galleri Kontrast.Publicerad 2016-05-26. Läst av 4397 personer.

25 Kommentarer

Vibybo 2016-05-26 12:41  
Har endast sett afrikansk modevisning på TV i ett entimmes BBCrepotage, jag blev väldigt imponerad. Det var så vackert!
luminousoctaves 2016-05-26 16:12  
Snyggt bokomslag!
Tomasz 2016-05-26 23:50  
Jag vågar inte skriva det själv här för då får man väl f-n för det, men det är ju lätt att länka https://www.linkedin.com/pulse/20140825063019-64975677-africa-is-the-new-black

Det är sannerligen på tiden att visa lite nya sidor av en kontinent som täcker nästa sex procent av jordens yta, haven inräknade. Det finns mycket att upptäcka på kulturfronten, inte bara inom foto.
RobinGee 2016-05-27 02:57
Kai Thomas Engström, jag håller gärna med både dig och författaren av artikeln du länkar till. Det är verkligen på tiden att vi får se lite bättre och mer information om världen utanför. Information som slår sönder den negativa, vinklade och förfalskade sensationsbild som media har förmedlat hittills. Det gäller inte bara Afrika, och inte bara kultur, det gäller även Sydamerika, och kanske främst Asien. Det är där utvecklingen sker, där framtidens värld skapas just nu, och det är inte längre ”den vite mannen”, alltså EU och USA, som håller i taktpinnen. Jag bidrar gärna själv när det gäller Asien. Jag hoppas vi får se mer sådana artiklar på Fotosidan.se.
EJM68 2016-05-27 11:13
Fespaco är den största panafrikansk filmfestivalen och hålls i Ouagadougou. SVT har rapporterat från den tidigare och det brukar finnas svenskar på plats. Burkina är annars mest känt i Sverige för fattigdom och poliser och militär som inte kan hålla sams, men filmfestivalen är stor och involverar stora delar av stadens befolkning. För de som inte har fått möjlighet att få plats i biograferna arrangeras filmvisning utomhus efter mörkrets inbrott på en lämplig gräsplan.
RobinGee 2016-05-27 07:18  
Lite funderingar på Fredagseftermiddagen, skulle vara kul att få lite synpunkter. Kulturellt, Europa har varit dominant, USA uppstod som en Europeisk koloni, Afrika var tidigare nästan bara kolonier, även Sydamerika och Australien, Indien var en koloni, Kina och Japan har gått sin egen väg även om Japan är något av en USA koloni idag - finansiellt. Så - hur är det idag, och vart är det på väg. Kultur skapa av människor, så hur ser framtiden ut i relation till människors antal och inflytande. Svenskarna kan väl Europa/USA delen väldigt väl, medan resten är mörklagt. Europa/USA visar sig vara 15% (alla siffror ungefärliga) av världen och som hittills dominerat. Vad vet svenskarna om resten? 75%. Inte mycket. Om vi lägger ihop Kina, Indien och Afrika blir det 60% av världen. Indien är väldigt ”tystlåten”, medan Afrika och Kina vaknar och börjar göra sig hörda, 40% av världen. Det är nog där vi skall titta in om vi vill se hur världen kommer att se ut i framtiden. Sverige då, 0.13% av världen men en gapig och skrikig bråkstake i klassen som narcissist tycker att dom är ledande och bäst i det mesta. Hmmmmm. ”Feminismen”, som exempel, är ju en otroligt uppblåst fråga i Sverige där man ju tycker att man är världs pionjärer, medan Kina stökade över ”Feminismen” med kulturrevolutionen som slutade på 70- talet. Sverige är mitt uppe i sin egen variant av ”kulturrevolution” just nu, och ligger alltså 40 år efter i utvecklingen. Sverige kanske skulle må väl av lite bättre upplysning om utvecklingen i världen och sin egen vikt, betydelse och roll. Nyligen Nick Brandt och nu Per-Anders Pettersson, båda om Afrika men gärna fler artiklar om andra länder.
Alf-Magnus 2016-05-27 10:02
Robin Gee du har blivit anklagad för att vara Xi Jinpings troll på andra trådar här på Fotosidan. Du slänger ut populistiska saker om Sverige mm, men har grunden inga kunskaper om landet.
RobinGee 2016-05-27 11:16
CIA och NSA trollen är faktiskt rätt aktiva och snabba med anklagelser. Dom har bra betalt för det så dom måste ju göra jobbet. Ganska roande faktiskt. Vore kul om du framförde lite synpunkter och idéer om hur vi kunde återföra Sverige till den internationellt framstående nation landet en gång var istället för att spotta floskler som inte leder till något. Jag är kanske lite för världslig för vissa personer efter att ha rest runt mycket i världen, och jag skulle väldigt gärna vilja se Sverige ut ur den internationella slagskugga landet har hamnat i. ”Europas Nordkorea” med ”hänglås på tanken”. Lite kan jag nog om Sverige, där jag är född, uppvuxen och utbildad, och Sverige syns även från Asien, även om man får leta ett tag bakom Storebror.
Alf-Magnus 2016-05-27 11:24
Snälla du är inte föd i Sverige du orkade inte ens översäte längre text på Svenska utan dömde ut den pågrund av en engelsk rubrik. Den handla om en samtida svensk fotojournalist på en av huvudstadens större och äldsta konsthall. I stålet för att läsa den drog du riktigt korkade slutsatser men och andra sidan så har Kineser tydligen svår för ironi.
RobinGee 2016-05-27 13:52
”orkade inte ens översäte”. Översäte??? Jäkla vad trollet går på högvarv idag. Måste vara något med tronen, förlåt ”översätet”. :-) ”I stålet för att läsa den”, du behöver uppgradera din trollöversättare. Lite för avslöjande nu. Vad säger man, tja – hoppas i alla fall att trollkvasten inte hackar, det lär vara kö på akuten. Ryssarna lär ju vara pigga på att skjuta ner alla som inte har transpondern på. Leta lite till på webben, jag är säker på att du kan hitta bevis att Elvis lever och styr Kina från sin hemliga grotta i Anderna. :-)
RobinGee 2016-05-27 14:10
一个聪明的人知道他不知道的
一个愚蠢的人知道一切
老子自由解释
Alf-Magnus 2016-05-27 14:12
Brukar bli så när man behöver krypterad mail .-) nä du orkade inte med att översäte för då hade du företåt att utställningstiteln var ironisk
Alf-Magnus 2016-05-27 14:14
Just det
En klok person vet att han inte vet
En dum person vet allt

Tänkte mera på att översätta den håra ganska lång text http://www.liljevalchs.se/utstallningar/jens-assur-africa-great-country/
RobinGee 2016-05-28 03:44
:-) Din webb översättar gick tydligen bet på den sista raden, det var avsiktligt väntat och avslöjar dig som troll. Till nytta för andra mer seriösa läsare, de två första tecknen betyder ”gammal” och ”mästare”. Dom uttalas LaoTsi eller LaoTzu, vilket var en av världens mest kända filosofer som levde för omkring 2,500 år sedan under Warring States Period, som utmynnade i den grymma Qin dynastin och tillkonsten av landet Kina. Raden kan översättas ”Fritt efter LaoTsi”. Sedan heter det fortfarande ”översätta”, inte ”översäte”. För seriösa läsares allmänna kännedom om Kina, artikeln om 500,000 kinesiska ”troll”, som du länkade till, är falsk. I Sverige kontrollerar media kartellen, mediahusen, all publicering, inklusive PO och PON, utom när det gäller folkmedia (alternativa) och sociala media, vilka dom vill stänga ner eller styra. Mediakartellen hade ju även en gemensam hemlig censur avdelning i Halmstad. I Kina tillåts inte en lite grupp ha den maktpositionen, så ett statligt helt transparent system med moderatorer har skapats. Huvudsakligen är det studerade som arbetar hemifrån, någon klagar som till PO, en moderator uppmanar skribenten att ändra inlägget, om inte det sker tas det bort. Dom är inte hemliga, jag har träffat många. Precis som i svenska callcenters får dom en ersättning för varje utförd kontakt. Sådan här falsk information är vanlig om Kina. Se upp. Hur ofta har jag sett meningar som ”Kinas kommunistparti har beordrat……”, när man får tag i originalet står det ”Kinas regering har efter debatten fattat beslut i frågan om…….”. Lögn och förbannad lögn, svälj inte trollens mat. Nu går du väl ut och hittar ytterligare en falsk inflammerande och provocerande webb sida någonstans. Det finns gott om dom.
Alf-Magnus 2016-05-28 10:18
Gääääsp, sorry jag är en välkänd här och du kan inte ens låga upp referenser till det du skriver, många trådar på gång eller. Kollrar man Kina tråden i forumet så ägnade du en stor del av din vakna tid för att krasa den http://www.fotosidan.se/forum/search.php?searchid=4571872. Du har enligt egen uppgift varit runt i hela världen men det enda du kan vissa upp är Kinesiska vykort, dessutom på en asres som Facebook vägra att slika videt på, här fins samma länk som du har lagt upp här på fotosidan https://www.facebook.com/robin.gee.589/about Facebook ger sen här responsen på länken https://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.robingee.v2hd.com%2F&h=JAQEQurBw. Det enda du tillför här är Kinesisk propaganda.Länken i klar text http://www.robingee.v2hd.com/ som sagt var Facebook har varnat för den och den har du även lagt upp i Kina tråden här http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=165737 . Sen så är det inget fel på din stavning snaror är det ordvalen som stör konstiga översättningar. Jo jag vet nästan imponerad av Bing den här gången men felfri är den inte.

Sen är det skillnad på Kinesik retorik och vad som faktisk sägs, Orwellsk nyspråk känner vi alla till som läst !984
Anders Eriksson 2016-05-28 21:13
Kan vi inte försöka hålla diskussionen om kinesiska propagndatroll utanför dessa nyhetskommentarer? Det har liksom inget med ämnet att göra ...
RobinGee 2016-05-29 01:48
Jag håller helt med, och jag får väl ta åt mig av kritiken eftersom det var jag som svarade trollet. Det är väl bara att lära från erfarenheten
PMD 2016-06-05 23:13
Robin skrev:
»”Feminismen”, som exempel, är ju en otroligt uppblåst fråga i Sverige där man ju tycker att man är världs pionjärer, medan Kina stökade över ”Feminismen” med kulturrevolutionen som slutade på 70- talet. Sverige är mitt uppe i sin egen variant av ”kulturrevolution” just nu, och ligger alltså 40 år efter i utvecklingen.«

Feminism innebär samma rättigheter och skyldigheter för alla oavsett kön. En sorts specialvariant av liberalism, alltså.
Den som inte är feminist lider helt klart av misogyni (eller möjligen misoandri, men det senare tror jag är mindre vanligt).

Kulturrevolutionen var någon slags kinesisk motsvarighet till förintelsen, och är ingenting som någon vettig människa kan använda som förebild för någonting alls. Att Kina "stökade över" feminism då är knappast förvånande.

Nej, Sverige är inte mitt uppe i någon slags kulturrevolution och det är ingenting vi önskar genomlida heller.
RobinGee 2016-06-06 04:32
Kulturrevolutionen hade ingen likhet med förintelsen, kom ihåg att de som upplevde den finns idag och kan berätta. Det är bara att gå att fråga, istället för att lyssna på hat propagandan mot Kina. Enda likheten är Goebbels berömda ord, ”repetera en lögn tillräckligt många gånger och det blir sanning”, du är själv uppenbart ett levande offer. Åk till Kina och upplev det själv. Kulturrevolution var faktiskt väldigt lika vad Sverige upplever idag, alla gamla värderingar skulle utrotas, bara statens nya värderingar (värdegrund) var respektabla och gällde, inklusive våld och mänskligt lidande, utstötta, ”utanförskap” i modernt språkbruk, det var mycket likt vad just Sverige genomlider idag. Alla skulle ha samma rättigheter och skyldigheter, avvikande dissidenter tilläts inte. Inghen skulle få ha frihet att bestämma själv över sitt eget liv. Statens påbud skulle gälla alla.
Anders Eriksson 2016-06-06 08:17
Kan ni inte lägga ner allt det här tjafset om Kina som inte har ett skvatt med ämnet att göra? Starta ett eget forum om det känns väsentligt att sprida propaganda för Kina - på fotosidan hör det inte hemma!
RobinGee 2016-06-06 10:41
I och för sig sant, men när jag får direkta frågor blandade med rena grova lögner och falska rykten, då känner jag mig manad att svara och lägga det tillrätta.
Vibybo 2016-05-28 11:03  
Nu är jag trött på grälsjuka kommentarer.
RobinGee 2016-05-28 13:17
Du är verkligen inte ensam. Jag tror trollet får sitta där nu - oemotsagd. Språkbruk och stavning förbryllar mig dock.
Alf-Magnus 2016-05-28 13:50
老和冠军

En sak att inte vara bevandrad i språket och en annan sak att var dyslektiker

Merläsning

ANNONS