Annons
Artiklar > Fem böcker nominerade till Fotobokspriset 2024

Fem böcker nominerade till Fotobokspriset 2024

Kvinnohistoria, queert tänkande och tillbakablickar i både ljus och mörker är delar av innehållet i de fem nominerade böckerna till Svenska Fotobokspriset 2024.

Vinnaren utses den 20 mars på Bio Rio i Stockholm.  

De fem nominerade nedan har utsetts av en jury bestående av Dawid (Björn Dawidsson), fotograf och konstnär, Stefan Bladh, fotograf och filmare, Sara Meidell, kulturjournalist och författare, verksam som kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sepidar Hosseini, multidisciplinär art director, grafisk formgivare och bildkonstnär samt Maja Daniels, fotografibaserad konstnär och filmare samt vinnare av Svenska Fotobokspriset 2020. 

Thomas Wågström – Case Closed

Foto: Marie Lundquist (porträtt) och Per Englund (bokomslag)

Förlag: wagstrombooks
Formgivare: Thomas Wågström.
Textförfattare: Karl Ove Knausgård, Niclas Östlind

Kännetecknande för Thomas Wågströms fotografi är en underliggande ton av gåtfullhet. Det handlar om människans existens och villkor på jorden och mysteriet kring livet. När hans bilder från olika tidsperioder nu ställs mot varandra på nytt i Case Closed, har Wågström lyckats skapa ett flöde som tydliggör hans berättelse och förstärker det centrala i hans bildvärld. 

Elina Birkehag – D FOR DAUGHTER

Foto: Laslo Strong (porträtt) och Per Englund (bokomslag)

Elina Birkehag – D FOR DAUGHTER
Förlag: Spector Books
Formgivare: Laslo Long.
Textförfattare: Amelia Groom, M. Ty, Quinn Latimer, Meg Miller, Jungmyung Lee, Matilda Kenttä, Linnea Rutz, Jennie Tiderman-Österberg

D FOR DAUGHTER är en berättelse för eftervärlden om de inristningar som vallkullorna gjorde på trädstammar i skogarna när de arbetade tillsammans på fäboden under sommarhalvåret. I boken samlas fotografier, anteckningar, teckningar och andra spår och upptäckter från området kring Halgonberget i Rättviks kommun där Elina Birkehag reste omkring och arbetade under ett års tid. Alltid tillsammans med bokens grafiska formgivare Laslo Strong. 

Kjell-Åke Andersson – Kära Aspudden

Foto: Johan Stigholt (porträtt) och Per Englund (bokomslag)

Förlag: Stockholmia
Formgivare: Anton Hull
Redaktör: Bo Larsson

Kära Aspudden är en berättelse om Aspudden i södra Stockholm dit Kjell-Åke Andersson flyttade med sin käresta och sin nyfödda dotter i början på 1970-talet. Andersson hade i enlighet med Christer Strömholms direktiv ständigt kameran till hands, till och med i sängen. Uppmaningen var att alltid titta upp, se sig omkring och fånga in sin miljö genom kameran. Aldrig tillrättalagt och alltid i svartvitt. Fotografierna från Anderssons fotograferande av sin närmiljö, bilder av grannar och området, ger en stark inblick i livet i den slitna stockholmsförorten, till stor del befolkad av människor ur den sista generationen som byggde det svenska folkhemmet.  

MC Coble och Louise Wolthers – Things Change Anyway

Foto: Självporträtt (porträttbild) och Per Englund (bokomslag)

Förlag: Bredfield Press / forlaget 
Formgivare: MC Coble och Louise Wolthers
Essäer: Louise Wolthers
Teckningar: MC Coble

Things Change Anyway är ett dynamiskt montage över tid och rum som speglar hur förändring, queert släktskap och icke-mänsklig anknytning kan se ut. Allt presenterat i en konstellation av ögonblick i livet som pågår här och nu. En radikalt icke-linjär dagbok utan kronologi eller kapitelindelning och utan någon hierarki. Ämnena kretsar kring den egna relationen, familjen, vänner och naturen. Om förändring, könsaffirmerande transition och om utmaningar med klimakteriet. Det handlar om en nyfikenhet att försöka förstå oss själva, om att synas på egna villkor, men också om författarnas relation till fotografi. 

Jenny Lindhe – Tingen

Foto: Andreas Larsson (porträtt) och Per Englund (bokomslag)

Förlag: Breadfield Press
Formgivare: Fia Djerf
Textförfattare: Jenny Lindhe, Cecilia Lindhe

Jenny Lindhes syster tog livet av sig endast tre år efter att systrarnas pappa gått bort på samma sätt. I tumultet skulle saker slängas, säljas och bevaras. Det som blev kvar var en enda kartong – märkt Cecilia. För Jenny Lindhe är det en erfarenhet, tanke eller upplevelse som kommer från henne själv som startar en process. Hon är fascinerad av den dubbelhet som kan upplevas av efterlevandes ting, fotografier och berättelser. Saker som bara är just saker, som är tysta men som samtidigt skriker att de har levt. Hon bestämde sig för att fotografera Cecilias saker så som hon fann dem i kartongen, en efter en och alltid exakt på den plats där hon hittade dem. Texterna i Tingen är anteckningar från Cecilias sista år i livet, texter som kombineras och kompletteras med Jennys enkla beskrivningar av vad hon ser och vad hon har fotograferat.Publicerad 2024-02-07.

3 Kommentarer

Johan Pihl 2024-02-07 15:34  
Utifrån de fem bilder jag sett, på nätet, från Kjell-Åke Anderssons "Kära Aspudden", så verkar det vara en fin bok.
Den måste jag försöka få tag. Alltid trevligt med den sortens dokumentationer där fotografen fotar vardagen i sin egen närmiljö. Extra kul också när det gått en tid sedan bilderna togs, och de blivit fina tidsdokument.
mats lindfors 2024-02-08 11:09  
Den av böckerna som jag blir mest nyfiken på är Kjell-Åke Anderssons "Kära Aspudden". Känns lite som fotografi "back to the basic". Det kan behövas ibland.
bassa 2024-02-08 11:30  
Eftersom jag själv är uppvuxen i Aspudden, och inte har någon bild från den tiden eller tidigare är det den självklart mest intressanta boken för mig, men inte bara därför,också för att folk ska få inblick i hur illa det var i kombination med vänskap och kamratskap.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning