Annons
Artiklar > Premium > Svenska fotoböcker: några guldkorn från 2020

Svenska fotoböcker: några guldkorn från 2020

Monika Macdonals Hull är en av böckerna vi tipsar om 

 
Plus

Under 2020 kom det ut en stor mängd fotoböcker. Här har vi samlat ett antal guldkorn.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2021-02-10. Läst av 3760 personer.

15 Kommentarer

MNB 2021-02-10 10:45  
Bara en nyfiken fråga, ingen kritik till någon av ovanstående.

Men köper folk verkligen böcker som dessa?

Eller är det mest för att fotografen ifråga vill ge ut en fotobok?
Fredrikpersson 2021-02-10 11:20
Hej Mikel

Skulle vara intressant att höra vad du menar med ”böcker som dessa”. Varför skulle böckerna inte köpas?

Jag har köpt en av böckerna i listan (Gerry Johansson) för att jag tycker bilderna är intressanta och tilltalande. Och för att jag tycker om GJ:s konstnärskap rent allmänt. Jag tror att andra som köper böckerna i listan, och andra fotoböcker, har liknande skäl för sina köp.

F
MNB 2021-02-10 11:51
Jo förstår skälet till varför man kan tänkas köpa dom. Men går det ihop snarare kostnad för tryck kontra försäljning?

I tider där sociala medier, hemsidor osv så måste marknaden för fotoböcker vara väldigt liten?
Fredrikpersson 2021-02-10 12:36
OK. Jag håller med om att det är en gåta hur det går att få lönsamhet i den här typen av utgivning. Köparna räknas nog oftast i hundratal. Jag är inte insatt i branschen men det verkar som produktionskostnaderna har fallit till mycket låga nivåer tack vare ny teknik samtidigt som den -förmodligen - dyra distributionen till bokhandlare inte längre är absolut nödvändig tack vare e-handel. Och så är det nog också så att många av förlagen bakom de här utgivningarna drivs av en hel del passion och kanske lägre krav på vinst(?). Kanske någon mer insatt kan fylla i.

I vilket fall som helst är det roligt att det finns en så pass stor utgivning av fotoböcker som vi faktiskt har.

F
MattiasL 2021-02-10 13:44
Jag skulle säga att fotoboken mår väldigt bra. Det är ofta de säljer slut på en begränsad upplaga. Men för de flesta är åtminstone en debutbok knappast något man gör för att tjäna pengar. Det är en stor ekonomisk satsning och arbetsinsats med stor risk. Det kan ju hända att man blir stående med en pall osålda böcker, eller så säljer man slut direkt. Men att ha gjort en bok kan också öppna dörrar och ge snöbollseffekt i form av finansiering, möjlighet att ställa ut och så vidare.
pemrby 2021-02-10 14:18
Nja, alltså... många är nog som mig att man inte kommer till skott för bokköp utan nöjer sig med datorn. SJälv har jag bara Brutus bok ovan. men för mina egna bilder föredrar jag utan tvekan en riktig print istället för bilden på datorn, och det är ju egentlig samma sak med en fotobok av bra kvalitet så jag hoppas och tror det finns en marknad.
MNB 2021-02-10 17:35
Låter ändå som att det finns ett intresse för det. Jag trodde det var stendött. Vore klart roligare om folk kunde ha möjlighet att trycka upp böcker och visa upp sig på så sätt. Än att man bara är ett gilla på instagram.

Hade gärna sett fler böcker, och gjort en själv t om. Men som Mattias säger så är det dyrt och risken är att man står där med en pall med böcker som ingen vill ha.
MattiasL 2021-02-10 17:48
Ja, får en bok bra press och ligger på bra förlag med bra nätverk kan det gå fort. Jag skrev en artikel om Maja Daniels Elf Dalia för ett tag sen, och ville då ha ett riktigt exemplar. Den är utgiven på MACK och har kammat hem fina priser. Jag hittade ett ex i Kanada, sedan fanns den bara begagnat för över 200 US-dollar, när den varit ute ett halvår eller så.
PMD 2021-02-15 01:19
Måste man trycka en hel pall? Förekommer inte print-on-demand för fotoböcker?
MattiasL 2021-02-15 04:19
Det gör det, men blir dyrt per ex. Jag uppfattar det som att 4-500 ex är en vanlig upplaga.
bach7617 2021-02-16 11:12
Jag går en del på antikvariat och där märker man att böcker har en lägre efterfrågan idag och att priserna ibland dumpas för att inflödet är större än utflödet. Undantaget verkar vara några få genre, bl a fotoböcker som tydligen har en stigande efterfrågan. Glädjande! Så Ja på din fråga.
Min största förvåning är att folk idag anses ta för givet att alla medier, printar, böcker, utställningar, bildspel alla skulle vara utbytbara mot instagram. Vad f-n, man kan ju inte ens få ett format på en bild eller kant i kant på en iPad utan att zooma med fingrarna?!!
ctlindsten 2021-02-10 14:29  
Kul att du tog med Ghostships boken på listan.

En bok som jag hade velat se med på listan dock är Upptäck Sverige : med kronprinsessan Victoria. En av dom bättre fotoböckerna jag har ägt.
Nils Bergqvist 2021-02-10 18:02  
Flera fina och intressanta fotoböcker där! Vad gäller frågan ovan så kan jag säga att för min egen del köper jag bara den här typen av fotoböcker som finns med här. Och det brukar bli en eller ett par om året. Skulle aldrig lägga ett öre på mera slätstrukna och "vanliga fotoillustrationsböcker" med bilder som i princip vem som helst kan ta. Eller för den skull naturböcker med bilder typ landskskap, grälla färger och kompsitioner i hötorgskonststil, som får de flesta vanligtvis icke bild- eller konstintresserade människor att hisna av beundran.
MattiasL 2021-02-10 18:47
Samma här. Det blir nog tio-femton stycken om året, men det är också mitt jobb att ibland skriva om dem, och annars hålla mig uppdaterad.
Christer Törnkvist 2021-02-10 21:23  
Rågsved av Angelica Elliot är en bra innanför berättelse om orten.
ANNONS

Mer premiumläsning