Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Debattkväll om Moa Karlbergs bilder

Debattkväll om Moa Karlbergs bilder

Foto: Moa Karlberg. 
Fotoprojektet ”Ser dig se mig” av bildjournalisten Moa Karlberg är skapade utan de porträtterades vetskap om kameran. Nu hålls en debattkväll på Galleri Kontrast om intigritetsskydd.

Onsdag den 19 maj kommer politiker från C, V och Piratpartiet till Galleri Kontrast för debatt i anslutning till bildjournalisten Moa Karlbergs utställning. I fotoprojektet ”Ser dig se mig” har Moa Karlberg tagit porträtt av människor genom ett så kallat konfrontationsglas, där de förbipasserande ser sin egen spegelbild utan att veta att hon har fotograferat dem från insidan.

Moa Karlberg skriver på sin hemsida:
”Projektet är en upptäcktsresa över hur nära en fotograf kan komma andra människor med sin kamera, utan att agera olagligt. (...) Eftersom bilderna är tagna på offentliga platser kan jag publicera dem hur jag vill - åtminstonde i Sverige, där lagarna är generösa mot journalister och konstnärer. Men i vilka sammanhang känner känner sig individen förolämpad? "Ser dig se mig" är ett försök att skapa en debatt om lagar och etik som finns inom fotografens roll”.

Under debattkvällen ställer man sig frågorna: Var går gränsen då man kränker den enskilda individen? Är det rätt eller fel att ”offra” andra människor för ett konstnärligt syfte?

Vid paneldebatten kommer man att diskutera Integritetsskyddskommitténs lagförslag (SOU 2008:3), ett förslag som ibland kommit att kallas "Fotoförbudslagen".

Lagarna om integritetsskydd ser olika ut i olika delar av världen. I Frankrike kan man till exempel bli stämd om man fotograferar någon på gatan. I Storbritannien har nyligen införts hårdare regler. Än så länge har vi i Sverige ett undantag i personuppgiftslagen, som gör det möjligt för journalister och konstnärer att publicera bilder av okända människor. Men vad innebär det nya lagförslaget?

Plats: Galleri Kontrast, Hornsgatan 8, Stockholm.
Tid: Onsdag 19 maj kl 19.
Fri entré!

Av Fotosidan Arkiv
Publicerad 2010-05-14. Läst av 6921 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.



Logga in för att kommentera

2010-05-14 11:41   Jonka
Jag önskar att sånna här grejjer hade streamats över webb på något vis. Sätt upp det snälla Galleri kontrast.
2010-05-14 13:27   Anders Östberg
Jag tycker det här är lite av ett gränsfall faktiskt, smygfotografering genom ett spegelglas känns nog en aning olustigt för många. Jag tycker ändå att det i princip ska vara lagligt att kunna bli fotograferad på allmän plats, även i smyg som här, det blir inte alls bra om man börjar gå in på förbudsvägen.
2010-05-14 19:29   Sara Gust
Jag välkomnar Moa karlbergs utställning med öppna armar. Det är klart att det är olustigt, särskilt för dem som fotograferats. Men konst är inte alltid ute efter att vara trevlig och lustig eller ens vänlig. Karlbergs projekt är angeläget och intressant och det skulle vara fantastiskt om debatten streamades. Galleri Kontrast; vi är många som inte kan närvaro, men ändå skulle ta del av debatten. Please...
2010-05-14 22:01   bildsten
Det är beklagligt att somliga under förevändning att det är konst ,omdömeslöst tänjer gränserna så att klåfingriga politiker som hoppas på billiga politiska poäng börjar fundera på generella förbud. Det drabbar tyvärr övriga utövare av t.ex. fotografi som har någorlunda gott omdöme.
2010-05-15 00:32   marjos
Piratpartister brukar vara duktiga på att lägga ut debatter och liknande de varit med på, ibland streamat och ibland nedladdningsbart bakefter. I detta kan det uppstå en konflikt med Moa. Jag skulle dessutom tro att den piratpartist som är tänkt att vara med kommer att problematisera frågan än mer genom att sätta Moas bilder i relation till myndigheternas övervakningskameror, en myndighet har liksom lite mer makt att ställa till elände än en konstnär, övervakningsbilderna är ju tänkta att kunna användas på ett helt annat sätt och allt blir inte rätt bara för att en myndighet är inblandad..
2010-05-15 01:58   Jonka
Skamlöst att sätta konst som en pol mot gott omdöme, Sten.

Ledande att använda ordet "offra" i debattfrågan?

Den där lagen är skrämmande, men känns kraftlös i ett liberalt och tänkande sverige, eller?

Streaming! Kontrast, kolla Medea malmö + Bambuser.

Streaming med live kommentarer, kom igen världen, väx ifatt inernet så alla får vara med.
2010-05-15 09:50   Anders Östberg
Jon, läs Stens inlägg igen, jag tolkar det inte som att "konst" är motpolen till "gott omdöme", utan snarare "somliga".

Jag tycker förvisso att en del konstnärer på senare tid (Konstfack-affärerna m.fl) helt klart visat dåligt omdöme i konstens namn. Konst som provokation fungerar bara om det finns ett genomtänkt syfte bakom, annars blir det bara plumpt och kanske integritetskänkande för dom som utsätts för konsten.
2010-05-15 12:37   Sara Gust
För mig andas inte det här projektet konst som provokation,
utan snarare konst som en uppmaning till reflektion kring ett aktuellt och aktuellt ämne.
2010-05-15 17:45   Nils Bergqvist
Tror tyvärr att sån här smygfotografering som ett konstprojekt, i värsta fall kan leda till att det blir inskränkningar i friheten att fotografera på allmän plats. Tycker personligen att man ska visa helt öppet att man fotograferar, och inte försöka dölja det på något sätt. Fasta övervakningskameror kräver tillstånd och bilderma från sådana kameor kan och får inte användas hur som helst. När jag smygfotograferar har den som blir fotograferad ingen som helst möjlighet att komma undan. Fotograferar jag öppet kan denne gå åt sidan, vända sig om, eller rent av ta kontakt med fotografen och be om att inte bli publicerad (om man nu t.ex lever under skyddad identitét och på hemlig ort, och därför inte vill bli utlagd på internet t.ex).
2010-05-17 11:27   Chr.Bra
Jag är inte så insatt i det nya lagförslaget men skall nog gå dit på onsdag. Jag var i Bryssel i helgen och skulle plåta en skylt men snubben som stod framför/under trodde att jag plåtade honom och det blev ett jäkla liv, han ville ha med mej till polisen men jag sa att han fick ta dit polisen, jag tog ingen bild vare sig av skylt eller snubbe men han trodde inte på mej. Till slut fick han ett telefonsamtal och hastade vidare, mycket obehaglig upplevelse för en som är van att svinga runt kameran precis som man behagar (mer eller mindre).
2010-05-17 18:15   Linuss
Jag kontaktade Moa Karlberg då hon först publicerade dessa bilder. Det är jag som syns i bilden uppe till vänster. Jag sade att jag aldrig sett mig själv så öppenj och ärlig på ett foto tidigare. Vi har talat ganska mycket kring detta och jag respekterar hennes projekt. Jag hoppas på att en större diskusion kan starta snart.

Hon bjöd mig även på vernissagen. När jag sett bilden på nätet och att serien vunnit pris så kändes det inte alls läskigt. Men att komma in på galleri kontrast med alla människor där medan som ett stort porträtt på mig hänger synliga för alla fick mig att rysa något. Det var ganska obehagligt men inte mer än att jag tycker att det är okej att fotot får hänga kvar.
2010-05-17 18:20   Fotosidan Arkiv
Linus, tack för din kommentar! Kul att läsa din synvinkel på projektet då du faktiskt är med och deltar! Det är ett spännande projekt och diskussion tycker jag.
2010-05-19 17:41   joakim_hansson
Intressant projekt. Ska försöka hinna se det. Är det nån som vet om debatten kommer att streamas ut på nätet alternativt finnas att se i efterhand?
Jag har byggt min kandidatexamen i fri konst runt samma ämne o precis lämnat in det - vore skoj att se hur reaktionerna blir för hennes projekt.

Merläsning

Leica bannlyst från sociala medier i Kina

Kortfilmen "The Hunt" som hyllar dokumentärfotografer har retat upp kinesiska myndigheter eftersom filmen skildrar massakern vid Himmelska fridens torg 1989. På grund av kortfilmen har Leica bannlysts från sociala medier i Kina. Läs mer... 2

Vinnarna i Sony World Photography Awards 2019

Italienaren Federico Borella blev Årets Fotograf i Sonys prestigefyllda tävling för sina bilder från södra Indien. Och Sverige finns med bland pristagarna. Läs mer... 6

Fotomässan på Fotografiska växer

Vårens upplaga av fotomässan Photo Market på Fotografiska blir större än höstens. Ytan är större, det kommer fler utställare och det blir fler seminarier. Läs mer...

Fotosidan-skribenter håller workshop i gatufoto

Vill du lära dig mer om gatufoto? Hitta din egen stil och våga fotografera okända människor? Då kan du passa på att gå på en workshop i tre dagar med Fotosidans skribenter Joakim KE Johansson och Magnus Fröderberg på Fotografiska i juni. Läs mer... 2

Ny bok i vår butik: Personligt – Tanken bakom bilden

Har du någonsin velat förstå hur en naturfotograf tänker? Nu är det fullt möjligt! I boken ”Personligt – Tanken bakom bilden” har 34 av södra Sveriges främsta naturfotografer samlat några av sina bästa bilder tillsammans med egenförfattade texter om varje bild. Läs om fotografernas kreativa och unika tankar. Inspireras av berättelser om fotograferingsögonblicket, hur bildsituationen uppkom, kompositionen, stämningen, ljuset och känslan som fotografen hade som mål att skapa. Läs mer...

Vinn entrebiljett till Photomarket

Om du svarar rätt på en fotofråga så deltar du i utlottning av en dagsbiljett (värde 165 kr) till Fotografiskas Photomarket (26-28/4). Du kan delta fram till onsdag 24/4 kl 19:00. Vinnarna meddelas torsdag 25/4 på förmiddagen. Läs mer...

Klart: Reuters får Pulitzerpriset

Reuters fotografer prisas för flyktbilder. Läs mer... 2

Vinn 1500 euro i EISA Maestro

Delta i EISA Photography Maestro 2019 och ta chansen att vinna 1500 euro och en resa för två till Berlin. Du kan också vinna ytterligare 1000 euro i EISA:s Facebook-omröstning. Årets tema är "Power". Deadline är 1 maj. Läs mer...

Ursäkta, det är en fluga i objektivet

Objuden gäst mellan glasen - hur påverkar det skärpan? Läs mer... 6

Lyssna på Fotosidan under fotomässan

Den 26-28 april är det dags för fotomässan Photo Market på Fotografiska i Stockholm. Fotosidan bidrar till programmet med fyra föredrag. Läs mer...

Lastolite HaloCompact