Annons
Artiklar > Drömjobbet: Bröllopsfotograf i Paris

Drömjobbet: Bröllopsfotograf i Paris

Magdalena Martin ”nyper sig i armen varje dag” – för med en blandning av hårt arbete, talang och en dos våghalsighet lever hon sin dröm som bröllopsfotograf i romantikens högborg Paris.

Längs Rue des Abbesses, ungefär emellan Moulin Rouge och Sacré-Coeur i Paris, brukar en ivrig hund vandra regelbundet. I andra änden av det ständigt utsträckta kopplet finns Magdalena Martin från Stockholm, som för några år sedan flyttade till den franska huvudstaden för att göra sig en karriär som bröllopsfotograf.

– Jag får mellan 10 och 20 förfrågningar om plåtningar varje vecka. Men för att få jobben gäller det att svara snabbt, för de flesta lägger ut sina förfrågningar rätt brett, berättar hon efter att ha bänkat sig utanför en av de otaliga barerna längs Rue des Abbesses.

Magdalena Martin med sin hund Nelson. Foto: Peter Wiklund.

Pinschern Nelson har som vanligt gjort henne sällskap på den korta promenaden från lägenheten vid Metro Pigalle och gläds åt alla förbipasserande som han kan locka till sig en stunds uppmärksamhet från.

Magdalena Martin flyttade till Paris i januari 2013 och hade dessförinnan drivit en av Sveriges första inredningsbutiker på nätet.
– Jag startade webbutiken 2007, och märkte att leverantörerna inte hade tillräckligt bra bilder av sina produkter. Jag ville ha lockande miljöbilder, så jag började fixa arrangemang i vardagsrummet och plåta själv.

Hon hade ingen fotobakgrund alls vid det laget, mer än att hon hade haft tillgång till mörkrum när hon var yngre – där hon hade trivts väldigt bra.
– Inredningsfotograferandet gjorde att jag fick en naturlig övning i ljussättning, kamerateknik och Photoshop.

En dag våren 2012, när hon kände att det var väldigt tufft att driva inredningsbutik, satt hon i Paris och pratade med sin kusin som redan bodde här.
– Jag bestämde mig; satte en deadline till januari 2013, då skulle jag ha sålt inredningsbutiken och flyttat till hit!

Dagen före nyårsafton 2012 blev försäljningen klar. Då hade hon redan tackat ja till en lägenhet i Paris och skrivit in sig på en kurs på Sorbonne.

Det första steget till att få uppdrag som bröllopsfotograf i Paris är att se till att ha en snygg, inspirerande och informativ webbplats, förklarar Magdalena Martin.

– Jag har kunder från USA, Sverige, Japan, Kina, Sydamerika… och alla googlar på ”wedding photographer Paris” för att hitta en fotograf. Så det gäller dels att ligga bra till i sökresultaten, dels att de får ett bra intryck när de kollar in webbplatsen.

Hon använder numera ett autosvar på mejlen för att ge en viss direktrespons och meddela att hon återkommer inom ett dygn.

Det skiljer sig en aning mellan länderna när det gäller bildönskemål, berättar hon. Svenskar är som regel förtjusta i bilder i ”går på gatan i Paris”-stil, medan många amerikaner går ”all in” och ska ha med flera kända platser i bildserien.

– Fast en soluppgångsbild med Eiffeltornet i bakgrunden, det är något som alla vill ha förstås.

Så hon är långt ifrån den enda bröllopsfotograf som riktar kameran mot sydost från Place du Trocadéro under morgontimmarna.

– Vi står på rad där, och många känner varann vid det här laget. Det funkar bra, vi ser till att alla får sin chans till bra bilder. Men man måste vara klar före halv nio, annars är det alldeles för mycket turister där. Dessutom brukar det komma vakter som kör iväg oss vid den tiden.

 

En del av hennes fotograferingsuppdrag kan vara så korta som en timme – ”svenskar är snålast, de vill nästan aldrig betala för mer än en timme” – och från en sådan fotografering lovar Magdalena att paret får 20 färdigredigerade bilder.

– Ja, det gäller att jobba effektivt … För att göra fotograferingen smidigare brukar jag skicka dem en guide med tips och saker att tänka på. Dessutom vill jag helst träffa paret över ett glas vin kvällen innan. Det underlättar otroligt, eftersom vi hinner lära känna varann lite då.

Genomsnittsuppdraget ligger dock på mellan tre och fem timmar. Hon ska försöka undvika de allra kortaste uppdragen framöver, berättar hon.

– En timme vid Eiffeltornet blir till slut vardagsmat för mig … och det är viktigt att jag har kvar min hunger, att jag blir utmanad.

En fördel för bröllopsfotografer i Paris, jämfört med kollegorna i Stockholm, är att säsongen är inte är så koncentrerad till sommarhalvåret.

– Jag har uppdrag året om, och de bästa månaderna är maj och september.

Under 2015 gjorde hon ungefär 60 bröllopsfotograferingar, men räknar med att hon fortfarande är inne i en uppbyggnadsfas. Förhoppningen – eller snarare prognosen – för 2016 är att hon kommer att landa på det dubbla, alltså omkring 120 bröllop.

– Marknaden är enorm här. Men det är klart, man måste jobba hårt för att kunna ta sin andel av kakan.

Samtliga bröllopsbilder är tagna av Magdalena Martin.Av Peter Wiklund
Publicerad 2016-02-08. Läst av 3715 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-02-08 21:57   Kent Helgesson
Den första bilden med duvorna och Eifeltornet.....ojojoj!!! Grym!
2016-02-09 15:04   cyan
Hög klass variationsrikt o lekfullt.

Merläsning

Gamla Hasselblad-objektiv får nytt liv på Fujifilm GFX

Med Metabones nya Speed Booster-adapter går det att använda klassiska Hasselblad V-objektiv på Fujifilms GFX-kameror. Adaptern förminskar bildcirkeln så att bildvinkeln blir nästan samma som med en analog bladare. Dessutom förstärks ljusstyrkan. Läs mer... 3

Fotodoktor håller gratis föreläsning

Fotohistorikern Eva Dahlman har utsetts till hedersdoktor i fotografi vid Stockholms universitet. Med anledning av detta håller hon en gratis föreläsning den 24 september med titeln: "Ljuva ögonblick, stunder av allvar – 45 år med fotografi". Läs mer...

Test: Huawei P30 Pro

Plus För ett år sedan utnämnde vi Huawei P20 Pro till marknadens bästa kameramobil. Nu har efterföljaren P30 Pro kommit och den är ännu bättre. Läs mer... 17

Adobe utnyttjar kraften i grafikkortet

Adobes senaste uppdatering av Lightroom Classic och Camera Raw innebär en prestandaförbättring genom att mer processorkraft kan hämtas från grafikkortet. Samtidigt får programmen nya funktioner och stöd för flera nya kameror. Läs mer...

Ny glugg: Leica APO-Summicron-SL 50/2 Asph

Leica utökar sitt sortiment av objektiv med L-fattning, denna gång med ytterligare ett normalobjektiv. Läs mer... 2

Test: Sigma 28/1,4 DG HSM Art

Plus Sigma har fått mycket positiv uppmärksamhet för sin Art-serie. Nu är serien inne på sina andra generation – det innebär ännu bättre skärpa och vädertätning, men också ökad vikt och högre pris. Läs mer...

Fotograf skapade exakt replika av månkamera

Fotografen Cole Rise har skapat en exakt kopia av den Hasselbladskamera som användes av astronauter under den första månlandningen 1969 med Apollo 11. Läs mer...

Poddradio om Hasselblad och fotografering i rymden

Sveriges Radio P1:s Vetandets värld berättar historien om den otekniske ornitologen Victor Hasselblad som skapade en helt nytt kameramärke – vars bilder skulle få oss att omvärdera människan och hennes plats i världen. Läs mer... 1

Årets bästa fotoprodukter utsedda av EISA

EISA har utsett årets bästa produkter inom fotoområdet. Läs mer... 14

Extrem fisheye för MFT

Laowa 4 mm f/2,8 är ett extremt fisheye-objektiv som ger 210 graders bildvinkel. Objektivet kan alltså se bakåt. Läs mer... 4