Artiklar > Grafiska gatufoton belönas av Fotografiska

Grafiska gatufoton belönas av Fotografiska

Den finske fotografen Aapo Huhta (f.1985) tilldelas Fotografiskas stipendium Young Nordic Photographer of the Year 2015 för sina grafiska gatufoton.

Det är andra året i rad som Fotografiska delar ut stipendiet på 10 000 Euro till en ung fotograf från Norden. Syftet med Young Nordic Photographer of the Year är att stödja en ny, stilbildande generation fotografer i Norden. 

Förutom prissumman så får även Aapo Huhta presenteras i en separatutställning på Fotografiska under sommaren 2016 och en personligt utsedd mentor. Det ingår även en gratis hyrbil i priset.


Aapo Huhta

Linn Fernström är utsedd som konstnärlig mentor åt Aapo Huhta. Valet är gjort utifrån den koppling som finns mellan Fernströms och Huhtas konstnärskap.

– Jag känner mig mycket ödmjuk inför att mitt arbete blivit uppmärksammat på detta sätt och att jag nu är utsedd till Young Nordic Photographer of the Year 2015. Att få ha en egen utställning på Fotografiska, redan i denna fas av min karriär, är något jag aldrig ens vågat drömma om. Jag kan inte tänka mig en bättre plats att ställa ut. Då serien ”Block” är gjort speciellt för bokformatet är jag mycket nyfiken på att se hur fotografiet kommer bli när det är hängt på vägg. För att fira gick jag direkt och köpte en svensk frusen mandeltårta, berättar Aapo Huhta.

Juryn som hade det svåra uppdraget att välja en stipendiat var: Thomas Wågström, fotograf och curator; Sophie Mörner, grundare av Capricious Publishing och Company Gallery i New York; Merja Salo, professor i fotografi vid Helsinki School of Arts; Steffi Schulze, Gallery Manager på Camera Work i Berlin, och Pauline Benthede, Exhibition Manager på Fotografiska.

Juryns motivering lyder:

I Aapo Huhtas minimalistiska fotografier tycks stadens invånare slukas av de skarpa skuggornas mörker. Som en dystopi av ett samhälle som inte längre har några gråzoner är verkligheten lika hård som kostymernas snitt och trottoarernas cementblock. Huhta är en iakttagare av ett modernt samhälle där symboler för mannen och ekonomin dominerar. Naturen är liksom den kvinnliga invånaren bortträngd och frånvarande. Kvar är endast makten och mörkret. - Pauline BenthedeFörra årets vinnare Johan Strindberg och hans mentor, konstnären Helene Billgren, är så nöjda med utbytet att de väljer att fortsätta samarbetet. Se en intervju med dem här:

Ett annat mindre stipendium är Emilia Bergmark-Jiménez 30-årsstipendium. Sista ansökan den 1 december.Publicerad 2015-11-23. Läst av 2696 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2015-11-24 15:13   The_Crow
Det är bara att lyfta på hatten och gratulera Aapo Huhta! Väldigt fina bilder och det ska bli spännande att se vart det bär vidare ifrån detta. /Marcus

Merläsning