Annons
Artiklar > Hasselbladpriset 2025 tilldelas Sophie Ristelhueber

Hasselbladpriset 2025 tilldelas Sophie Ristelhueber

 Foto: Sophie Ristelhueber / Léa Crespi

Sophie Ristelhueber har utsetts till 2025 års mottagare av Hasselbladpriset, världens största fotopris bestående av 2 000 000 kronor, en guldmedalj och en Hasselbladkamera.

Pristagaren hedras med en utställning på Hasselblad Center som visas 11 oktober 2025–18 januari 2026, samt en rad event under Hasselblad Award Week. Prisutdelning sker den 10 oktober i Göteborg och ett konstnärssamtal på Bonniers konsthall i Stockholm den 15 oktober.

Sophie Ristelhueber in Lebanon, 1982. Foto: Fouad El Khoury

Stiftelsens motivering till valet av Sophie Ristelhueber som 2025 års Hasselbladpristagare:

I fyrtiofem år har den franska konstnären Sophie Ristelhueber skapat ett konsekvent och unikt konstnärskap där hon utforskar landskap och territorier, både offentliga och privata. Genom sina serier från krigsdrabbade områden har hon utmanat den journalistiska fotografin och utvecklat sitt eget visuella språk. Spåren av våld – på marken, i den mänskliga kroppen och arkitekturen – står i centrum för hennes kraftfulla och noggrant komponerade bilder, inte minst i de uppmärksammade serierna som skildrar konflikter i Mellanöstern och på Balkan. Ristelhuebers storskaliga fotografier presenteras ofta på okonventionella sätt och kombineras med video och ljud i platsspecifika installationer.


”Som du vet dör man inte av brist på kärlek, utan av brist på tillit, brukade en gammal vän till mig säga när vi talade om konstnärens villkor. Det som står på spel är att vi satsar allt och skapar utan att veta om det någonsin kommer att få gensvar. Och det är därför denna prestigefyllda utmärkelse har en så djup betydelse för mig som konstnär”, säger Sophie Ristelhueber.

Beyrouth, photographies, 1984. Foto: Sophie Ristelhueber

”Vi är mycket hedrade över att fira Sophie Ristelhueber som den 45:e mottagaren av Hasselbladpriset. Hennes fotografier är ständigt aktuella, och jag hoppas att hennes arbeten kan ge oss nya insikter om den värld vi lever i. Det är otroligt spännande att Hasselbladstiftelsen får möjligheten att visa hennes verk för första gången för en större publik i Skandinavien” säger Kalle Sanner, Hasselbladstiftelsens VD.

Om Sophie Ristelhueber

Libanon, Kuwait, det forna Jugoslavien, Irak och Västbanken – platser märkta av konflikt utgör ofta kärnan i Sophie Ristelhuebers arbete. Hon undviker det sensationella och lyfter i stället fram en emotionell intensitet i de tysta, bestående spåren av mänsklig närvaro och aktivitet. Genomgående i hennes konstnärskap finns en fascination för människans förmåga att skapa och förstöra, för att sedan skapa på nytt. Fotografierna i hennes bildserier är minutiöst utvalda brottstycken ur en större berättelse där betraktaren bjuds in att själv skapa helheten.

WB #24, 2005. Foto: Sophie Ristelhueber

Sophie Ristelhueber är född 1949 i Paris, där hon fortfarande bor och arbetar. Hon studerade litteratur vid Sorbonne, med fokus på den litterära rörelsen le nouveau roman – den nya romanen – som utmanade traditionell berättarstruktur genom att fragmentisera berättandet och fokusera på detaljer. Dessa principer har inspirerat Ristelhuebers fotografiska praktik, där hon snarare lyfter fram spår och detaljer än den faktiska händelsen. Hennes litterära bakgrund är tydlig även i hennes uppmärksammade publikationer. Fotoböckerna är ofta små till formatet, med textfragment som en integrerad del av berättandet. Ristelhueber har själv formgivit och publicerat många av sin artist books, ofta i begränsade upplagor, vilka med tiden blivit eftertraktade samlarobjekt.

Ristelhuebers verk har visats på en rad internationella institutioner, bland annat MoMA (New York, USA), Museum of Fine Arts (Boston, USA), Albright-Knox Art Gallery (Buffalo, USA), The Power Plant (Toronto, Kanada), Tate Modern (London, Storbritannien) och Imperial War Museum (London, Storbritannien). Hon har även deltagit i biennalerna i Johannesburg och São Paulo, Triennalen i Echigo-Tsumari samt i fotofestivalen Rencontres Photographiques d’Arles. I Paris har hennes verk ställts ut på Centre Pompidou, Galerie Nationale du Jeu de Paume, Musée Zadkine, Musée d’Art Moderne de Paris, Musée Rodin, Institut Giacometti, med flera. Hennes senaste utställning, med den tankeväckande titeln What the Fuck!, visades på Galerie Poggi i Paris, 2025.

Om Hasselbladstiftelsen
Hasselbladstiftelsen bildades 1979 i enlighet med Erna och Victor Hasselblads testamente efter att de sålt kameraföretaget Hasselblad. Syftet med stiftelsen är att främja vetenskaplig utbildning och forskning inom fotografi och naturvetenskap. Det årliga internationella Hasselbladpriset har delats ut sedan 1980 och är världens största pris i fotografi. Stiftelsen har en fotografisk samling med fokus på Hasselbladpristagare och nordiska fotografer. Hasselblad Center, som ligger i Göteborgs konstmuseum, är stiftelsens utställningsplats. Ytterligare stipendier för fotografiskt främjande delas årligen ut och stiftelsen är engagerad i det akademiska och konstnärliga forskningsområdet genom bokutgivning, symposier och samarbeten med svenska och internationella universitet.



Publicerad 2025-03-08.

2 Kommentarer

Frekeman 2025-03-08 14:50  
Jag äger två av hennes böcker. Hoppas att värdet på dem går upp nu så att det välgörande ändamål som får ärva mig blir gladare.

Måste erkänna att jag inte bläddrat i dem särskilt mycket men jag får väl ta mig en till titt när jag kommer hem från dagens gatufotande.
lonian 2025-03-08 20:36  
Är de där 2 miljonerna tänkt till att köpa Hasselblads Objektiv?

Merläsning

ANNONS
Spara 5000 på Fujifilm GF-objektiv hos Götaplatsens Foto