Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Mästerfotografen Martin Parr ger fototips

Mästerfotografen Martin Parr ger fototips

På SVT Play visas en engelsk serie kallad "Mästerfotografens hemligheter". I den sista delen ger en av världens främsta gatufotografer Martin Parr fototips.

Du kan se programmet här.Publicerad 2011-10-25. Läst av 12089 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-10-25 15:39   Elias Fuchs Toll
Han ser väldigt glad ut =D
Coolt med en social gatufotograf.
2011-10-25 15:50   Birgitta Edelman
Det var ju synd att man 'pga copyright reasons' inte kan se den om man är i England. Eller finns det en engelsk link att tillgå?
knobloch 2011-10-25 16:53
http://www.youtube.com/watch?v=byMEyumrwr8&playnext=1&list=PLCDFD933381F1B13C&index=5

Den här länken kanske funkar i England, kan dessvärre inte dubbelkolla då jag sitter i Sverige. :) (Länken funkar inte i Sverige).
Birgitta Edelman 2011-10-25 20:29
Tack för tipset, Björn. Tyvärr funkar länken inte. Får upp att sidan är 'Private'. Men jättehyggligt att du bemödade dig !
2011-10-25 16:17   Dunedan
Jag har sett tre avsnitt av serien och anser rakt av att programmet är mediokert. Det känns lite som om den vore riktdad till en lågstadieklass, med loopande repedition av vad som nyss har sagts :) Men visst finns det några tips att ta till sig, men det mesta känns så otroligt uppenbart.
FlyerOne 2011-10-25 23:10
Jag tycker inte alls att detta program är mediokert - för den TILLTÄNKTA MÅLGRUPPEN. Som är alla nyblivna och relativt oerfarna systemkameraanvändare. För dessa finns här en uppsättning tips som enligt min uppfattning avgjort kommer att förbättra deras bilder. Helt klart berättigat av Fotosidan att ta upp detta på förstasidan.

Att inte ta hänsyn till den tilltänkta målgruppen är tyvärr en mycket utbredd företeelse. Det är inte så svårt att se när pro-fotografer måste testa instegskameror, de har ofta svårt att dölja hur irriterade de är över alla de tillkortakommanden som den instegskamera de för ögonblicket testar har för just DERAS användningsområde (eller kanske t.o.m. varje kamera som ligger under deras värstingkameror i modellhierarkin). Alldeles särskilt ifall den är av ett annat märke än det de själva använder...

Men nu är det nog bäst att jag omedelbart dyker huvudstupa ner i skyddsrummet... :-)
.
Dunedan 2011-10-26 15:33
Hehehe ja visst har du en poäng :)
Det är väll så att jag kände mig besviken då de hade så många expert fotografer som kom med tips. Jag förväntade mig att de skulle komma med massa nya inspirerande tips.
BJOJOH 2011-11-02 11:10
Nej Gunnar. Du behöver inte söka skydd. Det var KLOKA ord från Dig!!! Håller med Dig helt och hållet,
FlyerOne 2011-11-05 02:39
Tack båda för detta!

Det gjorde att jag vågade mig på att försiktigt öppna skyddsrumsdörren och tassa upp i lägenheten igen... :-)
.
2011-10-25 22:22   FlyerOne
Naturligtvis alldeles utmärkt att tipsa om detta!

Men varför först när sista programmet ska sändas?

När det för närmare två månader sedan började sändas en hel massa program om foto i Kunskapskanalen så tipsade jag bl.a. om programmet "Mästerfotografens hemligheter" i samband med att Del 1 sändes, här:
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=137965
Det blir ju så oerhört mycket större spridning av informationen när ni skriver om den på förstasidan, än när jag skriver i en liten tråd nånstans... :-)


Visst, jag missade i och för sig den allra första sändningen av Del 1, men vid det tillfället fanns det i alla fall ytterligare tre repriser av denna första del att se (tror inte att det fanns något på SVT Play redan då).

Att tjänsten SVT Play finns är förstås alldeles förträffligt! Dock föll tyvärr Del 1 av programmet ifråga för åldersstrecket förra veckan, och är inte längre tillgängligt.

Del 2 kan fortfarande ses fram t.o.m. kl 23:59 ikväll. Del 3 kan ses ytterligare en vecka, osv.
.
Svar från froderberg 2011-10-25 22:40
Jag har helt enkelt inte upptäckt programmet tidigare.

Varför har du inte tipsat redaktionen om programmet?
FlyerOne 2011-10-25 22:51
OK, ingen kan naturligtvis fånga allt.

Anledningen till att jag inte tipsat redaktionen någon gång tidigare är helt enkelt att jag inte känt till / inte vetat / inte tänkt på att man kunde göra detta. Men visst har jag irriterat mig många gånger på att både jag och andra har skrivit om saker som kommit upp först långt senare på "framsidan", eller inte alls (har ingenting med din person att göra - så har det varit så länge jag känner till).

Då blir förstås den stora frågan från min sida - hur avgör man vad ni i redaktionen kan tänksas vara intresserade av?


PS Kom just på en enkel lösning på detta. Det är bara för er att följa allt jag skriver här på Fotosidan, så får ni tips om allt väsentligt... :-)

Självfallet inte bokstavligt menat - speciellt inte nu när jag pga olycksfall och smärtor behöver begränsa mitt surfande och skrivande. Därför levererar jag naturligtvis inte in alls lika många färska tips nu som tidigare.
.
Svar från froderberg 2011-10-26 00:19
Vi kan nog sovra en del själva också. Ser fram emot tips.
2011-10-25 23:49   Niclasfoto
Låter som att det jag kallar "situationsintegrering" är praxis. Kul & intressant.
Bra prog. som äntligen (igen) visar att man får omgivningen ointresserad nog för fotografen ju mindre han/hon smyger omkring med kameran.
/Niclas,
2011-10-26 09:25   Janne B
Tydligen skall vi med Iphone inte kunna se den av någon anledning. Varför lägga ut "nyheten" alls under sådana omständigheter.
Lazzze 2011-10-27 10:00
Hur tänkte du nu? Skall redaktionen undersöka om saker de tipsar på fungerar på alla plattformar innan de publicerar? Flertalet med Iphone har säkerligen en dator i något hörn som de kan använda.
tormig 2011-10-29 16:32
Bara jobsianer kan komma med sådana kommentarer: finns det inte till Apples produkter finns det inte alls.
2011-10-26 17:22   IdaAmel
Är det verkligen tillåtet att fotografera folk som han gör utan att dem vet om det och sen använda bilderna som fotografier och lägga ut dem på internet eller göra tavlor av dem m.m. ???
Hylta-Calle 2011-10-28 09:17
Kolla in den här tidigare tråden / länken om var och vem man får fotografera. http://www.fotosidan.se/cldoc/lanktips-var-och-vem-far-man.htm

Merläsning

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 1

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 20

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lätt telezoom för Sonys spegelfria från Tamron

Tamron är snart klara med utvecklingen av en telezoom med Sony E-fattning som ska vara den lättaste i sin klass. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 24

Nytt objektiv från MS Optics

Det japanska källarföretaget MS Optics, som gjort sig känd för ovanliga objektiv med Leica M-fattning, har konstruerat ett nytt objektiv. Läs mer... 7

Lastolite HaloCompact