Annons
Artiklar > När två bilder blir en - vi möter multiexponeringsmästaren Christoffer Relander

När två bilder blir en - vi möter multiexponeringsmästaren Christoffer Relander

"Bark", Finland 2013, digital dubbel-exponering i kameran. Ur serien "Symbios" (engelska: "We are Nature"), som är en personlig serie dubbel-exponerade porträtt med naturen och människan som tematik. Ofta har fotograferingarna ägt rum i närliggande naturområden främst i Raseborg, men även i Sverige och på Åland, med familj och vänner framför kameran. © Christoffer Relander

 © Christoffer Relander
Plus

Vi möter Christoffer Relander, känd för sina multiexponeringsbilder, och får en liten bakgrund till hur hans fotografbana började. Cristoffer delar också med sig av detaljerade tips om hur du kan komma igång med dubbel/multiexponeringar.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2023-08-22.

3 Kommentarer

Johan O E 2023-08-22 17:54  
Jag har fotat mycket dubbelexponeringar i kameran under flera års tid och är lite skeptisk till resultaten. Det ser mer ut som två olika exponeringar som sedan är sammansatta i något bildprogram än en riktig dubbelexponerings bild. Jag älskar dubbelexponeringar men inte när det är för mycket efterredigering. Skulle gärna vilja se arbetsprocessen och efter redigeringen på dessa bilder. Om fotografen verkligen lyckats med dessa bilder i kameran är det hatten av och mycket respekt.
Makten 2023-08-23 09:10
Om man ser till att fullständigt blåsa ut bakgrunden i siluettbilden så finns där inget utrymme för ytterligare exponering, så där kommer "nästa motiv" ändå inte att komma med. Håller med om att det ser lite fixat ut, men det borde inte vara särskilt svårt om man vet hur man gör.
Svar från Fetmano 2023-08-28 08:47
Hej Johan! Kul att du också uppskattar dubbelexponering. Den verkliga glädjen kommer från att exponera bilderna direkt i kameran, snarare än att överlappa dem i ett bildbehandlingsprogram (dessutom är det då inte längre dubbelexponering). Hur jag dubbelexponerar är ingen direkt hemlighet; jag delar med mig av min arbetsprocess i min nya fotobok "Dubbelexponerat".
PMD 2023-08-27 22:35  
Vinjettbilden tycker jag inte ser ut som en dubbelexponering. Nog är det fler än två exponeringar?
Svar från Fetmano 2023-08-28 08:32
Hej Per! Du är inte den första som har frågat om detta angående "Bark". Djupet i bilden består av tre element, men två av dem finns i samma exponering.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning