Annons
Artiklar > Så lyckas du på Instagram

Så lyckas du på Instagram

Olle Nilsson fotograferar renodlade artporträtt. Uppenbart väl vald genre. 

 
Plus

Instagram är en viktig kanal att synas på för många fotografer. Men hur blir man egentligen stor på Instagram och vilka är trenderna där nu? Vi har talat med två naturfotografer som båda har omkring 200 000 följare om deras syn på det sociala mediet.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2022-04-01.

8 Kommentarer

Mrdoderhult 2022-04-01 09:29  
Fan va säger man, började fotografera för tre år sedan, snacka om naturbegåvning.
Blir lite töntigt med sådana här artiklar, att växa på insta, ta bra bilder så e saken klar.
det har ju Olle bevisat här.
Makten 2022-04-01 14:17  
F'låt om jag är grinig nu, men det här är en rätt bra sammanfattning av hur och varför allt konstnärligt tycks urvattnas. Genom sökandet efter många följare och bekräftelse, anpassning till dem som inte orkar ta del av mer omfattande material och bilder som ska funka i frimärksformat betraktat i förbifarten när man sitter och skrollar på tunnelbanan. Usch.
rikitikitavi 2022-04-01 17:37
Ja, det är verkligen rätt ytligt och tråkigt och betyder i stort sett ingenting. Totalt ihåligt. Det är tyvärr där vi är idag, handlar bara om att få likes. Förstår att man lätt fastnar i det, men det gör ens egna bilder och skapandet av det totalt urvattnat precis som du säger.
Nils Bergqvist 2022-04-01 18:24
Bara att instämma. Själv var jag på väg att sluta med Instgram för nån vecka sen, då jag inte kunde komma åt åt sajten via PC, där man ju kan se bilderna betydligt större. Själv blir jag närsynt av att titta i telefonen. Men för nån dag sen så fungerade det plötsligt igen. Så får väl hålla mig där ett tag till. Visst urvattnas allt, och bra bilder försvinner i den stora strömmen av ointressant material. Många likes ses som bra fotografi, det blir lite som melodifestivalen. Vad är bra och seriös musik där?
mats lindfors 2022-04-01 19:01
Ja, jag håller med dig. Instagram är ju vad det är, en riktigt usel app att visa sina bilder på. Och nu skall den dessutom i första hand rikta in sig på rörligt innehåll, ta efter TikTok. Men det som har förvånat mig är att så många skickliga och seriösa fotografer och bildskapare använder den i så stor omfattning. Jag kan inte alls begripa varför Insta har blivit så populär i dom kretsarna.

Idag lade jag upp min avskedsbild på Insta. En knipa som flyr. Tyvärr så kommer jag att fortsätta att titta på vissa fotografers bilder som bara finns just där. Jag hade hellre sett dom på facebook.
PMD 2022-04-04 00:57
Att vara framgångsrik bygger på att många gillar det man gör, men det receptet tenderar också att likrikta bilder.

Jag vill inte nedvärdera Nilsson. Hans bilder som vi ser i artikeln är mycket bra, och det finns massor av duktiga fotografer som använder sin talang och energi för att tillfredsställa smaken hos en massmarknad. Jag hoppas bara att det lönar sig ekonomiskt för dem.

Men, men. Vad är det man brukar säga om flugor och hästskit?
Makten 2022-04-05 14:01
Per: Jag avsåg inte på något sätt fotografen, utan hela grejen med att "lyckas på Instagram". Som om det vore nåt att sträva efter.

För mig är det lika lockande som att kunna skriva nån skit-dänga som spelas örton gånger om dan i radio (trots dagisnivå på det rent musikaliska innehållet) och göra mig poppis bland tondöva fjortisar. Det vill säga; inte alls.
Terje Hellesø 2022-04-04 07:05  
Kvalitet är ett svårt begrepp att förhålla sig till; klassiskt är att likställa kvalitet med antal likes, vinster i fototävlingar, melodifestival och eurovision. Bara för att nämna några exempel. Detta skapar enbart likriktning och att koncepten urvattnas. Det ska handla om hits, både i bilder och musik. Allt annat blir perifert och mindre viktigt.

Jag finns själv med på Instagram, men lägger inte mer engagemang än vad konceptet kan ge. Att tappa sitt skapande in i Instagrams profil kommer inte ske, från min synvinkel. Känner jag att det det fastnar i för trånga vinklar, går jag ur. Facebook är lite åt samma håll, så även Fotosidan. Mitt skapande handlar om mer än att enbart visa, jag vill även beröra - vilket också ställer andra krav till publiken än att enbart vilja underhållas.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning