Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Premium > Drömbilderna finns på Svalbard

Drömbilderna finns på Svalbard

Svalbard tillhör vårt grannland Norge, men är en av de mest exotiska platserna för naturfoto i världen. Här kan du komma nära isbjörnar, valrossar och många andra fascinerande djur. Jan Pedersen berättar om vad Svalbard kan ge och hur du ska förbereda dig inför en resa dit.

Isen blir gradvis tjockare, så även dimman, när det lilla fartyget med ett gäng spända fotografer glider fram nordväst om det nordligaste Spetsber­gen – ut i Grönlandshavet. Snart skorrar fartygets isförstärkta köl mot stora flak av is och kaptenen sänker märkbart farten. Det är en vit värld där dimman suddar bort alla konturer. På isen finns blodspår och avtryck av jättelika tassar. En stor isbjörnshanne är i närheten, med ett byte, men dimman stänger snart ner all sikt. Detta är isbjörnens domän, det frusna havet, och här på Svalbard finns ett av världens tätaste bestånd av isbjörnar.

Senare i en fjord ligger en isbjörn på ett stort isflak, farligt nära och under en jättelik glaciärvägg, och sover i julisolen. Ett öronbedövande dunder och ett isberg stort som ett femvåningshus bryts av och faller i en kaskad i havet inte långt från björnen. Isbjörnen kastar sig blixtsnabbt i vattnet i ett vansinnigt dyk och en mindre tsunami sköljer upp från djupet av fjorden och väller ut över isbergen innan den fortsätter längre ut i sundet. Isflak och isberg krockar med varandra i den kraftiga vågen och allt är ett kaos. Isbjörnen syns inte till, och snart är det dags igen, och ett nytt höghus störtar i havet från en annan glaciär en halv mil därifrån. Ett splitterregn av isbitar regnar över de tretåiga måsarna som söker föda strax under glaciären och en ny tsunami kommer sköljande. Iskolossen som bröts av vänder runt och flyter fram som ett jättelikt flöte - ett nytt isberg har fötts. I närheten av den förra kalvningen kommer isbjörnen nu simmande för att söka bättre viloplatser, den överlevde mirakulöst nog.

Isbjörnen är världens största landrovdjur. Till skillnad från andra björnar har den långa ben eftersom den vandrar och simmar över enorma vidder. Några individer har setts simma hundratals kilometer från land och andra har i Beringshavet loggats att simma 687 kilometer utan landkänning. Tassarna är enorma och klädda med tjock päls som fungerar som snöskor, klorna är stora och krumma för att få bra fäste i isen och för att få grepp i bytet. Pälsen är långhårig och tjock med en värmande underull. Håren är ihåliga och med vitt färgpigment vilket isolerar mot kylan och fungerar som kamouflage under säljakt. På matsedeln står mest olika sälarter, främst vikare, storsäl och grönlandssäl. Men isbjörnen kan även ta andra marina djur i vattnet.

En annan specialitet på Svalbard är valrossen. Det känns ovanligt varmt när jag med ett gäng fotografer kliver i land på norra Svalbard en julidag. Redan på långt håll syns solbadarna på den platta sandstranden och inget i omgivningarna tycks störa dem. De ligger som stora fläskberg och rullar då och då runt för att inta en bättre position på magen, ryggen eller på sidan. Några snarkar högljutt och när vinden ligger på känns lukten, eller rättare stanken, också. Under höga fjärtljud släpper de ibland hela moln av gaser medan de grymtandes glider tillbaka in i sömnen. Valrossarna har siesta som charterturister på en sydlig solstrand. Beståndet på Svalbard är nästan fyra tusen djur och ökar ständigt.

Svalbard tillhör geografiskt Europa, men naturen liknar knappast någon annan del av Europa. Ett polarområde, som ligger mellan 74:e och 80:e breddgraden och endast 600 km från Nordpolen, med en fantastisk natur bestående av glaciärer, isberg och höga spetsiga bergstoppar, vilka har gett upphov till namnet Spetsbergen. Öarna är förutom is, glaciärer och berg också täckta av den känsliga arktiska tundran som under den korta sommaren exploderar i ett myller av vackra fjällväxter. Trots sitt isolerade läge i Norra ishavet, 657 kilometer norr om Nordkap i Norge och över tusen kilometer från närmsta flygplats i Norge, är Svalbard det mest tillgängliga polarområdet i världen.

På Svalbard strövar den lilla och speciella svalbardsrenen, en egen underart, anpassad till ett extremt vinterklimat. Fjällräven jagar överallt där det finns fåglar på sommaren och är även ute på havsisen så den kan följa isbjörnarna.

De mäktiga fågelfjällen är fulla med arktiska måsfåglar och alkor som spetsbergsgrissla och alkekung, och alla häckar under några hektiska sommarmånader.

Längs stränderna i norr finns valrossar på sök efter musslor och bard- och tandvalar jagar i de rika havsområden där havsströmmar väller upp. Den bofasta befolkningen är på runt 2 800 personer, färre än populationen på runt 3 000 isbjörnar. Svalbard är en plats där människan mer är en tillfällig gäst i en av de vildaste och ödsligaste trakterna på jorden, där naturen och djuren dominerar. Svalbard är ett område där man på en koncentrerad båtresa under vår till höst kan uppleva det mesta av djurlivet.

TEXT OCH FOTO: JAN PEDERSEN

Fotosidan och Wildnaturefotoresor.se har ett samarbete kring fotoresor. Det innebär att vi har gemensamma reportage om resmål i Fotosidan Magasin och på Fotosidan.se. Vi kommer även genomföra arrangemang tillsammans och erbjuda Plus-medlemmar rabatterade priser på resor.Publicerad 2018-07-03. Läst av 3798 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2018-07-04 07:47   acke
Härligt reportage och riktigt fina bilder. Ingressbilden på den ”trötta” isbjörnen är obetalbar. Mycket symbolik i den bilden.
2018-07-04 13:20   Bob Bovin
Hej,
Bra att ni gör reklam för Svalbard. Det är en fantastisk arktisk miljö.
Researrangören som reklameras för här har verkligen mycket skickliga naturfotografer. Men det finns andra resefirmor: den norska under ledning av Ole J Liodden är verkligen att rekommendera:
http://wildphoto.com/expeditions/meet-the-guides/ole-j-liodden/

OBS alla resor upp hit är mycket kostsamma. Det viktiga är att det är en bra liten båt, bra kapten, spanare och reseledare.

Det säga att man skall läsa på inför resan. Jan Pedersen skall nog också läsa på! Antalet isbjörnar i området är inte så exakta, 3000 st, som han anger. Enligt PBSG:
http://pbsg.npolar.no/en/status/populations/barents-sea.html
så finns det mellan 1900 och 3600 isbjörnar i Barents havsområdet, som är mycket större än Svalbardsområdet. Enligt senaste bedömningarna av forskare så finns det i Svalbardsområdet 264 isbjörnar:
https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/17518369.2017.1374125
Isbjörnstätheten är ungefär 1 björn per 100 kvadratkilometer, vilket faktiskt är en av de högsta tätheterna i Arktis.

Ha det gott
Bob Bovin/Professor

Merläsning

Peter Hanneberg är årets naturfotograf

Arbetet för att öka kännedomen om och känslan för natur och miljö gav pris. Läs mer... 3

Klassiska Samyang-objektiv i ny version

Samyang har gjort förbättrade versioner av två av sina mest klassiska objektiv: 14 mm f/2,8 och 85 mm f/1,4 med manuell fokusering. Läs mer... 1

UV-hus till Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50

En rad nya produkter för fotografering under vatten har kommit ut på marknaden, bland annat uv-hus för de spegelfria systemkamerorna Olympus E-M1 Mark III och Nikon Z50. Läs mer...

Test: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD - Tamrons bästa hittills

Plus Tamron brukar inte göra stora ljusstarka skrytobjektiv, men när deras SP-serie fyllde 40 år förra året bestämde de sig för att visa vad de kan och utlovade en 35 mm f/1,4 som inte bara var i klass med konkurrenterna utan till och med bättre. Vi har testat om det  påståendet håller. Läs mer... 25

Fotosidan Magasin nr 3 i butik

Ett fullmatat nummer är i butik! Fotoresan: Österlen. Bildkritik & Fotoskola: Natt. Fotografintervjun: Stefan Bladh. Drönarskola. Vi testar proffsverktyget: Canon Eos-1D X Mark III plus andra matnyttiga prylar. Köp mer än gärna senaste numret så bidrar du till att vi kan fortsätta göra kvalitetsjournalistik. Läs mer...

Vi testar Nikon D6 och Nikon AF-S 120-300mm f/2.8 - har du några frågor?

Till redaktionen har Nikon D6 och Nikon AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8 precis landat och vi kommer testa omgående. Har du några frågor du vill ha svar på? Läs mer... 5

Fotografiska öppnar igen

Stängde 15 april - öppnar på sin tioårsdag. Läs mer...

Rösta fram Mästarbilden 2020 - Nikon Z 6 + 24-70 står på spel

I den sista deltävling av Fotosidan Masters koras Årets mästarbild 2020. Ni medlemmar röstar fram bästa bilden. Du kan rösta på en (1) av de 60 bilder som publicerats i Fotosidan Magasin i samband med 2019-2020 års omgång av Fotosidan Masters. Vinnarbilden vinner Nikon Z 6 + 24-70 kit (värd 27 390 kr). Du kan rösta fram till och med 29 maj. Missa inte att göra din röst hörd så vi får en värdig vinnare! Läs mer...

Kulturhuset Stadsteatern arrangerar utställning

Fria fotografers filial 2020 - 50 bilder från proffs och amatörer. Läs mer...

Test: Rejäla kolfiberstativ från Benro, Gitzo, Leofoto och Sirui

Plus Sommaren är snart här och mycket tyder på att skog och mark kommer vara en viktig del av sommaraktiviteterna denna speciella sommar. Vi har samlat ihop fyra påkostade, rejäla stativ från välrenommerade leverantörer och gjort ett stort test. Läs mer... 16