Artiklar > Premium > Unikt landskap på Öland

Unikt landskap på Öland

Mindre ekbock mot solen

 

Öland – vårt eget eldorado för biologisk mångfald. Många är vi naturfotografer som tagit oss till Öland för att fotografera det unika landskapet, alla de vackra fåglarna eller vårens prakt av orkidéer, men Öland ger även några av de absolut bästa förutsättningarna för spännande insektsfotografering.

En uråldrig gammal ek. Som en enorm jätte avtecknar den sig mot den ljusa midsommarkvällshimlen. Vid stammens bas rör sig grässtrån och fjolårslöv försiktigt. Något är på väg upp. En brunglänsande skalbagge strävar upp ur marken och har siktet inställt på trädets topp. Ekoxehonan klättrar som en liten fjärrstyrd robot uppåt. Det går ganska långsamt och hon stannar ofta upp. Kanske orolig för att avslöjas av en hungrig fågel.

Ekoxe

Plötsligt hörs ett kraftigt surrande läte i ekens krona, ljudet tycks komma från alla håll. Som märkliga små farkoster kommer ekoxehanarna flygande till trädet där allt fler honor nu klättrat upp. Det är ekoxarnas parningsflykt som har börjat. Det är ett mäktigt skådespel när dessa giganter med sina imponerande käkar tar plats i ekens krona för att göra upp med varandra om honorna. Käkar möts, kopplar grepp och den starkaste kastar sin rival över ända. Ett par nätter, i bästa fall några veckor ska de ge allt de har så det sparas inget krut. Honorna väntar, väljer och planerar sitt återtåg mot ekens rötter och äggläggningen.

Ekoxe

Ekoxen är Europas största skalbagge och har ett av sina starkaste fästen i Sverige i det ekbälte som finns utmed mellersta Ölands västkust. Här kan de lokalt vara mycket talrika men trots sin storlek, en hane kan bli uppemot 8,5 cm lång, kan de vara mycket svåra att hitta. De lever bara några få veckor runt midsommar som fullbildade skalbaggar och eftersom de är begärliga byten för fåglar håller de sig väl gömda om dagarna. Varma, vindstilla kvällar i juni är ekoxens tid och det är då man har störst chans att kunna fotografera dem. Förutom att väder och vind ska vara med en när man fotograferar ekoxar ska man också vara utrustad med en stor portion tålamod. Ibland kan man hitta dem vandrande på ekarnas stammar på sin väg upp till kronan eller så kan man hitta dem vid så kallade savflöden på ekar. Men ofta så ser man dem bara högt upp i eken.

Ekskog

Så här års är det inte bara i ekmiljöerna man hittar intressanta insekter att fotografera utan de finns överallt. Givetvis finns det mängder av fjärilar i de blomrika markerna runt om på Öland men det som är mer exklusivt och även lite mer utmanade att fotografera är alla de steklar som lever i sandiga miljöer.

Bivarg

I mitten av juni fylls de sandiga markerna med hål och luften med surr. Det är olika arter av solitära bin som gräver ut sina bohål. Många av dessa steklar är starkt hotade men de vanligaste man kan hitta på Öland är nog läppstekel och bivarg, visst är det exotiska och lockande namn. Steklarna är mycket aktiva och de flyger fram och tillbaka till sina bohål och med lite tur så kommer de tillbaka med byten. Ja, dessa steklar fångar andra steklar som mat till sina larver. Om man sätter sig ner och studerar hur de flyger så kan man ofta se ett rörelsemönster vilket gör att det blir lättare att få de bilder man vill ha. Återigen är tålamodet fotografens bästa vän.

Halltorp

 

TIPS INFÖR DIN ÖLANDSRESA

Fridlysning
Tänk på att ekoxar och många andra insekter är fridlysta och att du inte får ta i dem, flytta dem eller på annat sätt störa dem. Läs mer om fridlysningar och artskyddsförordningen innan du ger dig ut och fotograferar.

Bästa färdvägen
Öland kommer du enkelt till via Kalmar och Ölandsbron.

Bästa perioden
Insekter finns från tidig vår till sen höst men de arter som är omnämnda i denna artikel har du störst chans att hitta och fotografera under några veckor från mitten av juni och framåt. Är du på Öland senare under sommaren finns mängder av andra spännande arter att fotografera, till exempel fjärilar och de ovanliga gräshopporna blåvingad-, rosenvingad- och trumgräshoppa.

Transport
Tyvärr är det svårt att ta sig runt på Öland med lokaltrafik så egen bil eller cykel är det som gäller.

Hotell
På Öland finns ett stort utbud av boende, allt från campingar och vandrarhem till bättre hotell. Tänk på att sommaren är högsäsong på Öland och att boenden kan bli fullbokade tidigt. När du väljer boende tänk då på att det ligger bra till för de områden du tänker vara och fotografera i.

Mer att göra
Öland bjuder så här års på mängder av spännande motiv, allt från blommor till fåglar och landskap. Man behöver inte åka långt för att hitta andra motiv och glöm inte heller bort Ölands kulturarv, här finns massor att fotografera.

Fotoutrustning
För fotografering av insekter generellt kan du använda en lång rad olika objektiv och brännvidder. Makro-
objektiv är en självklarhet men vidvinkel- och tele-objektiv (framför allt med korta närgränser) är också utmärkta objektiv att använda. Stativ är bra att ha med om inte annat för de stunder du ägnar åt landskapsfotografering.

TEXT OCH FOTO: HENRIK KARLSSON

Fotosidan och Wildnaturefotoresor.se har ett samarbete kring fotoresor. Det innebär att vi har gemensamma reportage om resmål i Fotosidan Magasin och på Fotosidan.se. Vi genomför även arrangemang tillsammans och erbjuder Plus-medlemmar rabatterade priser på resor.Publicerad 2019-11-01. Läst av 3933 personer.

5 Kommentarer

Nils-Erik Larsson 2019-11-01 13:03  
Inspirerande artikel. Känns som det vore dags att skita i gatufotot och ägna sig åt naturen istället.
ctlindsten 2019-11-01 14:51  
Trevlig artikel, jag kände redan till det mesta ni skriver om Öland. Men denna artikel gav mig inspiration att återvända :)
Jan Olof Härnström 2019-11-02 08:03  
Trevlig artikel med fina bilder. Öland har väldigt mycket att erbjuda med natur och miljö.
Snapphane 2019-11-04 21:23  
Läser en ekologikurs och var därför på Öland och tittade på naturen. Vill man ha lite låtsasspänning som fotograf hittar man Sveriges enda "farliga" spindel (större sporrspindel) på Öland. Lite enklare att hantera än varg och björn om inget annat =)
Terje Hellesø 2019-11-05 05:42  
Öland är fantastiskt! Har varit där ett stort antal gånger och har ett antal finfina smultronställen som jag måste återkomma till. Däremot har jag ännu inte lyckats få några fotografiska möten med den fascinerande ekoxen. Suveränt fina bilder på den Henrik! :)
ANNONS

Mer premiumläsning