Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fotosidan testar Canon SX50 med 50 gångers zoom

Fotosidan testar Canon SX50 med 50 gångers zoom

Foto: Jens Kassnert

 

Fotosidan har tittat närmare på marknadens kraftigaste superzoom - Canon Powershot SX50 HS - som har ett kraftigt objektiv med 50 gångers optisk zoom.

Den extrema zoomen har tvingat Canon att ta fram nya funktioner att underlätta zoomandet. På objektivet sitter en särskild sökknapp. När den trycks in zoomar objektiv ut lite så att man lättare ska hitta det man vill zooma in på. När knappen släpps åter går objektivet till teleläget.

Det finns också en knapp för att hålla fast vid en del av motivet när man använder den kraftfulla zoomen. Den här funktionen använder bildstabiliseringens möjlighet att skifta bilden i sidled för att kompensera skakningar.

Det är kul att kunna fånga detaljer långt bort som ögat inte kan uppfatta, och tack vare en kraftfull bildstabilisering blir den kraftiga zoomen inte bara en kul leksak. Objektivet ger skarpa bilder på långt håll, men se upp med värmedaller som kan ge oskärpa.

Den moderna sensorn håller hög klass och gör det möjligt att fotografera under skiftande ljusförhållanden.Bra grepp och stora knappar
Canon Powershot SX50 HS ligger bra i handen även med lite större händer. Det finns gott om plats tummen på baksidan.

Knapparna är stora och väl separerade. De upplevs inte alls som pilliga. Det är lätt att ändra inställningar och bläddra i menyerna. Trots sin storlek väger kameran relativt lite.

LCD-skärmen är vridbar i två led vilken underlättar vid fotografering ur olika vinklar, exempelvis vid makrofotografering eller när man vill fotografera över huvudet på andra.

Tyvärr växlar inte kameran automatiskt mellan sökare och skärm. Fotografen måste själv skifta med displayknappen vilket kan ge upphov till irritation.

Den inbyggda blixten fälls bara upp manuellt. Det kan vara lurigt för dem som är van vid helt automatiska kameror, men också vara en befrielse för mer vana fotografer som ändå vill styra över när blixten används. När blixten är upp kan inställningarna för blixten ändras med den stora blixtknappen.

Blixtens höjd är väl utprovad. Inte i något läge skuggar objektivet blixtljuset. En blixtsko finns för att fästa en extern blixt. Fördelen med en sådan är, förutom blixtstyrkan, att de kan riktas i olika riktningar så att ljuset kan reflekteras i en vägg eller ett tak. Det ger ett mjukare ljus med en större spridning.

Programratten har förutom de klassiska programlägena (Auto, P, TV, AV och M) även motivprogram, HDR-läge, videofunktion och ett läge för att lägga samman olika små filmsnuttar. Canon har inte gödslat med olika motivprogram och effektfilter. Det tyder på att de tror att det är lite mer avancerade användare som köper kameran.

Canon har varken lagt in wifi eller GPS trots att SX50 är toppmodellen i superzoomserien. Canon Powershot SX50 HS är en kamera som lämpar sig mycket väl för resefotografering och på resor är wifi och särskilt GPS nyttiga funktioner.

Canon har även utvecklat ett särskilt läge för bildstabiliseringen som är anpassat för video. Funktion enheter Dynamic IS och minskar kameraskakningar som ofta uppstår när man går och videofilmar samtidigt. Tekniken kommer från Canons videokameror.

SLUTSATS
En fråga vi ställde oss inför testet av Canon Powershot SX50 HS var om den extrema zoomen verkligen var användbar. Även i maximalt teleläge ger kameran som regel skarpa och stadiga bilder. Kameran kan därför vara värd de extra slantarna.

Canon Powershot SX50 HS är föredömligt enkel att hantera och bildkvaliteten är lika bra som man kan förvänta sig i den här prisklassen. Det finns kompakter som Canon Powershot S110 och G15 som mer fokuserar på bildkvalitet och ljusstyra än SX50. De är naturligtvis ett snäpp bättre i svagt ljus.

Förutom att kameran saknar en sensor för att automatiskt växla bildvisning mellan sökare och skärm är vår enda anmärkningen är att kameran saknar inbyggd wifi och GPS. Dessa funktioner hade gjort kameran ännu mer idealisk att ha med på resan.Publicerad 2012-11-28. Läst av 28124 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2012-12-05 22:55   Num Wistbacka
Bra och välskriven recension. Du kunde ju snabbt ha nämnt varför det är lite fel att jämföra SX50 med kameror som S110 och G15 (helt olika målgrupp och typer av kameror), samt varför dylika kameror alltid har just sämre ljusstyrka och bildkvalitet; det är ren fysik.

Blickar tillbaka till min första kamera, SX10 IS och kan bara konstatera hur lätthanterlig den var, och hur bra bild för pengar man faktiskt fick med tanke på den tidens kvalitet inom kompakterna. Jag var hur nöjd som helst med den kamera, och saknar nog vissa gånger 20x zoomen. Denna nya kamera kan inte vara sämre och torde ge sina ägare väldigt fina bilder och många användningsområden. Och som du antyder lite grann: Bättre turist-kamera finns inte, och dessa kameror är dessutom tillåtna på tillställningar där kompakter är tillåtna, men inte DSLRs.
Bengf 2012-12-06 06:03
Frågan man ställer sig är hur snäll denna recension egentligen är, denna typ av kamera med så långt teleläge får det ofta besvärligt vilket är vanligt. Fuji har en modell som har bländare 2,8 hela vägen men att zoomområdet då stannar vid 600mm.

Jag tycker det är häpnadsveckande att kameran kan vara så bra vid 1200mm, det är en zoomlängd som är helt otrolig, den lilla sensorn, bruset som lätt kommer på grund av sensorstorlek. strålande sol en sommar dag är en sak, men vad klarar den när det börjar skymma en aning. Recensionen är så positiv att man då vill se fler bildexempel.

Objektivet hur har dom lyckats med det, inga tunga glas där inte, skall bli intressant att följa kameran framöver.

Vänl./Bengt.
2012-12-07 10:41   Michael f8
När man visar ett utsnitt från en storbild, men som är tagen från ett annat tillfälle och med andra inställningar, som är menat som en liknelse eller symboliskt illustration så tycker jag det borde framgå, vi är ju trots allt på en fotosida.
Svar från Kassnert 2012-12-07 11:18
Förstår inte hur du menar, den lilla bilden är tagen från exat samma plats som den stora. Bara några sekunder efter och att jag har zoomat in på globenbollen.
Michael f8 2012-12-07 19:53
Ganska exakt så där ser en klassisk testbild ut när man vill visa kantskärpan i ett utsnitt från ett objektiv, känns inte helt OK här.

Är den inklippta bilden croppad och/eller behandlad på något vis?

Jag är lite fundersam efter att testat några vänner 25x zoomare i samma prisklass, utan att få till det ens "någorlunda" efter ha använt stativ, självutlösare, manuell fokus, optimal bländare och max iso 400, ditt resultat med 50x zoom ser otroligt bra ut.
Num Wistbacka 2012-12-10 17:54
Detta är inget kantskärpstest. Stora bilden är vid 1x zoom, och lilla bilden är (om jag förstått det rätt) vid 50x zoom. Hur den är croppad kan jag inte säga förrän jag själv testat kameran (om jag får tillfälle).
2012-12-09 08:02   Bengf
Den ljusa himmeln hjälper så klart till i bildexemplet, och bilden visar vad kameran kan. Men självklart undrar man när ett systemkameraobjektiv typ 100-300 som är lika dyrt som hela kameran i nio fall av tio får som brukligt anmärkning på att max-teleläget ger klart sämre bild.

Och då stannar det vid 300mm, här kommer det då en otrolig zoom på 1200mm och handhållet, optiken måste vara en mindre revolution Canon måste med det snaraste börja att tillverka den samma för jag vill ha den optiken.
2012-12-09 15:49   Johansson56
Test av en till synes helt uppseendeväckande kamera där den uppenbara frågan är " men hur är det med bildkvaliteten" men detta till trots framgår det i summeringen varken under "plus" eller "minus" något om detta. Jag är skeptisk....

Merläsning

Dorothea Langes fotografi i digital utställning

Oakland Museum of California skapar digital utställning med en av USAs viktigaste fotografer. Läs mer... 3

Ny Fotosidan Akademikurs: Fotokurs i 12 månader med Emma Svensson och Göran Segeholm

Du älskar fotografi. Men nu behöver du en utmaning för att komma vidare. För dig har Emma Svensson och Göran Segeholm gjort en onlinekurs i Fotosidan Akademi som går varje vecka under ett helt år (utom jul- och nyår). Kursstart 26 oktober 2020. Kursen avslutas i september 2021. Boka din plats redan nu. Begränsat antal. Läs mer...

Amazon till Sverige - så säger svenska företag

Redan konkurrensutsatt marknad får se över koncept och strategier. Läs mer... 48

Användare förlorade material i image.canon

Förlorade videofiler går inte att återskapa i Canons molntjänst. Läs mer... 10

Corel släpper PaintShop Pro 2021

Ny AI-motor som bland annat förbättrar jpeg-filer. Läs mer... 1

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Plus Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 11

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 22

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar