Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > TEST: Canon Eos 1300D

TEST: Canon Eos 1300D

Canons Eos 1300D är Canons billigaste spegelreflexkamera. Den har fått wifi och förbättrad bildkvalitet jämfört med sin föregångare.

Logiken för modellbeteckningarna i Canons  Eos-system är att ju färre siffror desto proffsigare kamera. Med ett fyrsiffrigt modellnamn signalerar Canon att Eos 1300D är en enkel och billig modell.

Eller enkel och enkel förresten. 1300D har gott om funktioner, troligen allt som många hobbyfotografer behöver. Någon kanske invänder att spegeluppfällning saknas, men i live viewläge är spegeln uppfälld hela tiden. Man klarar sig faktiskt långt med Eos 1300D. Enkel ska istället tolkas som enklast i Eos-programmet. Jämfört med en kompaktkamera är Eos 1300D rätt avancerad.

För att få ner priset har Canon plockat komponenter från mer avancerade avancerade modeller för att slippa utveckla unika komponenter och funktioner. Det innebär att 1300D inte bjuder inte bjuder på några tekniska nyheter jämfört med storasyskonen 750D och 760D. Men jämfört med föregångaren 1200D finns två viktiga nyheter. 1300D har inbyggd wifi och bättre bildkvalitet.

Wifi är ett måste

Canons fyrsiffriga Eos-modeller är tänkta för nybörjare, ofta ungdomar som får sin första systemkamera. En sådan kamera måste ha inbyggd wifi-funktion och det har Canon nu insett. Med appen Camera Connect är det enkelt att ladda ner bilder från kameran. Det går också att fjärrstyra kameran. På sin smartphone ser man då bilden från skärmen och kan ställa in autofokus, exponering och trycka av när allt är perfekt.

Öregrund, 18 mm, 1/320s, f/8, ISO 100.

Bättre bildkvalitet

Även om Canon Eos 1300D precis som 1200D har en 18 megapixelsensor, som har sitt ursprung i sju år gamla Eos 7D, så har det skett förbättringar i bildkvalitet. Canon har genomgående i sitt modellprogram tagit bort förekomsten av bandning (ränder) och missfärgning i mörka partier av bilden. Så om man vill ljusa upp mörka skuggor kommer det att se snyggare ut med Eos 1300D än med 1200D.

Tyvärr har inte autofokus i 1300D fått ta del av motsvarande förbättring. Med den optiska sökaren fungerar autofokusen utan större anmärkning, men i live view-läge är autofokusen plågsamt långsam.  

Förbättrad skuggåtergivning. Här har vi ljusat upp bilden ovan extremt mycket, motsvarande 4 stegs längre slutartid, för att visa hur mycket en bildfil från Canon Eos 1300 tål att jobbas med, exempelvis om man vill ljusa upp skuggpartier i bilden.

SLUTSATS

Canon Eos 1300D räcker mycket långt för den som vill utforska de möjligheter som en systemkamera ger. För de flesta ger det mer att satsa på mer avancerade objektiv eller andra tillbehör än ett dyrare kamerahus. 1300D är en bra start för en nybörjare.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2016-10-29. Läst av 17399 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2016-10-29 22:41   Mathias Alvebring
Funderar på att byta upp mig från Canon EOS 1100D till denna Canon EOS 1300D. Använder 1100D som reservkamera utöver min Canon EOS 7D som jag haft i många år. WiFi verkar vara lovande men ingen information om man kan koppla upp mot dator och föra över bilder trådlöst som till telefonen. Någon som vet?
Svar från froderberg   2016-10-29 22:57
Många Canon-modeller kan anslutas till dator, men 1300D kan bara anslutas till smartfoner och surfplattor med Android eller Apple IOS.
2017-02-04 15:32   amandasvhek
jag är en nybörjare som skulle vilja ha en lagom bra och billig kamera och jag fastade för denna. Finns det någon som skulle vilja ge mig lite information om vad man behöver ha till. Bland annat info om objektiv.

Merläsning

Tuff och stötsäker kompakt från Olympus

Ny kompaktkamera som ska passa alla äventyr. Läs mer...

Fujifilm GFX 100 - 102 megapixel och bildstabilisering

Fujifilm GFX 100 sätter en ny ribba för vad en modern mellanformatskamera kan klara av. GFX 100 kan ta 5 bilder per sekund, har inbyggd bildstabilisering och en bakbelyst sensor med 102 megapixel. Och inte minst kan GFX 100 filma i 4K med full sensorbredd och 10 bitar. Läs mer... 3

Dokumentär om kvinnorna bakom kameran

Från 1800-talets mitt till nutid, från avantgarde och porträtt till dokumentär- och krigsfotografi. Läs mer... 3

Ny sändare från Godox - nu med bluetooth

X2T från Godox har större display, bluetooth och snabbare hantering. Läs mer... 1

Jan Jörnmark visar övergivna platser i ny utställning

Stor utställning med brett urval och tidigare inte visade bilder. Läs mer... 1

Vi har testat tuffa och tåliga Olympus E-M1X

I Fotosidan Magasin nr 3/2019 har vi testat Olympus E-M1X som är den mest vattentåliga systemkameran på marknaden. Vi har även testat Panasonics första fullformatskamera Lumix S1R som kan ta bilder med upp till 187 megapixel. Läs mer...

Test: Panasonic Lumix S1R

Plus Nu har Panasonic valt att ge sig in och konkurrera med de stora elefanterna Canon, Nikon och i synnerhet Sony med en spegelfri småbildskamera. Men Panasonic gör det inte ensamma, de har lierat sig med Leica och Sigma. Första resultatet är S1R. Läs mer... 2

Fotosidan Magasin 3/2019

I nummer 3/2019 testar vi Panasonics nya fullformatskamera Lumix S1R, Olympus supertåliga proffskamera E-M1X och riktigt skarpa objektiv från Sony och Sigma. Vi lär dig ta bättre närbilder och svartvita bilder. Du får också lära dig hur man jämför hur olika sensorstorlekar presterar med hjälp av ekvivalens. Läs mer...

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Miops Smart Trigger