Annons
Artiklar > Test: Fujinon XF 18 mm f/1,4 R LM WR - Ljusstark vidvinkel

Test: Fujinon XF 18 mm f/1,4 R LM WR - Ljusstark vidvinkel

Gatufoto och reportage. 18 mm (motsvarande 27 mm med småbildsformat) ger en bildvinkel som passar bra för gatufoto och reportage. Bilddata: Götgatan, Stockholm. Fujifilm X-E4, 18 mm, f/8, 1/1000 sek, ISO 5000.

 

Fujifilm har fyllt en lucka i sitt objektivprogram med Fujinon XF 18 mm f/1,4 R LM WR. Objektivet passar utmärkt för såväl natur- som reportagefotografering.

När Fujifilm lanserade sin X-serie för snart 10 år sedan tog de fram flera objektiv med fast brännvidd och ljusstyrka f/1,4. Tanken var att erbjuda hög ljusstyrka utan att vare sig pris eller ljusstyrka skenade iväg. Bland annat lanserades 23 mm f/1,4 och 35 mm f/1,4 – motsvarande 35 och 50 mm med småbildsformat.

Senare fyllde Fujifilm på med 14 mm f/2,8 (motsv. 21 mm). När det väl var dags för ett 16 mm f/1,4 (motsv. 24 mm) insåg Fujifilm att kunderna efterfrågade vädertätning.

Snygg oskärpa. Fujinon XF 18 mm f/1,4 R LM WR ger en mjuk och krämig bakgrundsoskärpa. Skärpan är utmärkt över stora delar av bilden redan vid maxbländare f/1,4. Bilddata: Ulriksdals slott, Stockholm. Fujifilm X-E4, Fujinon XF 18/1,4 R LM WR, f/1,4, 1/3800 sek, ISO 160.

Fujinon XF 18 mm f/1,4 R LM WR bjuder på vädertätning – som WR antyder – men objektivet har också fler välkomna förbättringar jämfört med de första generationerna. Exempelvis finns det ett lås för autoläget på bländarringen så att du inte oavsiktligt ställer en viss bländare.

I praktiken

Objektivet har en ny sorts autofokusmotor, en linjär motor som ger snabbare fokusering. En nackdel med motorn är att den skramlar när objektivet inte är monterat på kameran.

Separera huvudmotivet. Tack vare den stora maxbländaren går det att få bakgrunden i oskärpa och på så sätt separera huvudmotivet. Bilden är tagen vid f/1,4.

En välkommen egenskap för videofilmare är att objektivet nästan inte har någon focus breathing alls, med andra ord så är brännvidden nästan konstant under fokusering vilket gör att utsnittet inte förändras när du ändrar skärpan.

Det är lite synd att bländarringens klicklägen inte går att koppla ur så att man kan ändra exponeringen steglöst vid videotagning.

Skärpan är imponerande bra redan vid f/1,4 över större delen av bildytan. Hörnen blir skarpare vid nedbländning, men aldrig riktigt perfekta.

Distorsionen är svag. Vinjetteringen är tydlig vid f/1,4, men inte besvärande kraftig. Med en objektivprofil i råkonverteringsprogrammet försvinner vinjetteringen lätt och omärkbart.

Slutsats
Fujinon XF 18 mm f/1,4 R LM WR är nära nog en fullträff. Objektivet presterar mycket bra och är väldigt allround.

Vädertätningen och det goda skärpan över hela bildytan kan passa för bilder av landskap. Ljusstyrkan är eftertraktad av reportagefotografer. En gatufotograf kan uppskatta brännvidden och att objektivet tål lite regn.

Vi hoppas att Fujifilm även uppdaterar äldre f/1,4-objektiv med linjär motor, vädertätning och låsbar bländarring.Publicerad 2021-09-24. Läst av 1712 personer.

1 Kommentarer

martinot 2021-10-08 18:02  
Låter som ett mycket trevligt objektiv!

Kan nog bli köp av ett sådant nu i slutet på året.
ANNONS

Mer premiumläsning