Artiklar > TEST: Leica Q typ 116

TEST: Leica Q typ 116

Leica Q är en kombination av stor sensor och bra objektiv som ger utmärkt bildkvalitet. Därtill har kameran snabb och smidig hantering. Leica Q är världens bästa kompakt.

Leica är inte först med att kombinera en stor sensor, ett bra objektiv och ett kompakt kamerahus för att få bästa möjliga bildkvalitet. Hösten 2012 kom Sony RX1 som precis som Leica Q har 24 megapixel. Men Sony RX1 hade tre tillkortakommanden: ingen inbyggd sökare, ingen wifi och långsam autofokus.

Vi som använt Leica T (en spegelfri systemkamera med aps-c-sensor) är nog alla överraskade över att Leica Q är snabb i nästan alla lägen. Ryktena säger att Leica försökte göra allt själv med Leica T för att lära sig bli en komplett kameratillverkare. Med Leica Q insåg de att de behövde ta hjälp utifrån (läs Panasonic). Om det är sant vet vi inte, men två saker är säkra: Leica T blev ingen succé. Leica Q är redan en stor succé.

Det knorras visserligen en del om priset: Leica Q kostar hela 39 500 kronor, vilket är ungefär tio tusen mer än en Leica T med en pannkaksvidvinkel. Men tittar vi på vad objektiv av den här kalibern kostar tycks inte priset helt taget i luften. Enbart ett Leica Summicron-M 28/2 Apsh kostar 35 800 kronor.

Väldigt bra objektiv

Objektivet är fast monterat och har brännvidden 28 mm med en och stor maxbländare: f/1,7. Leica har valt 28 mm (istället för 35 mm som hos konkurrenten Sony RX1R) med motiveringen att 24 megapixel räcker för att kunna beskära till motsvarande 35 och 50 mm. Det blir då bildfiler på 15 respektive 7,5 megapixel. Sökaren och skärmen kan maska av för dessa utsnitt. Med detta arbetssätt hade det naturligtvis inte skadat med ännu fler pixlar att utgå ifrån.

Redan på f/1,7 är skärpan mycket bra i mitten av bilden, vilket gör att även 50 mm-läget med 7,5 megapixel är fullt användbart. Kantskärpan är bra redan vid full bländaröppning, men blir naturligtvis bättre vid nedbländning. Vinjetteringen och distorsionen är ganska svag och lätt att korrigera för i efterhand.

Utmärkt objektiv. Leica Q har ett objektiv av hög klass. Distorsionen är svag och skärpan är bra över bildytan redan på maxbländare f/1,7. Vid nedbländning blir det ännu bättre. Mittskärpan är utomordentligt bra.

Snabb och tyst slutare

Kameran har mekanisk centralslutare som klarar 1/2000 s med blixtsynkronisering upp till 1/500 s. Det finns också en elektronisk slutare med 1/16 000 sekund som snabbaste tid. Tack vare så korta tider är det möjligt att använda även stora bländaröppningar i fullt solsken utan att behöva krångla med ett gråfilter. För exempelvis porträtt är det trevligt att kunna använda det korta skärpedjup som f/1,7 kan ge.

Centralslutare brukar vara tysta och Leica Q är inget undantag. Liksom de flesta andra kameor kan Leica Q även ge ifrån sig ett pipljus när skärpan är satt. Leica Q har ett ovanligt diskret pipljud som bara fotografen hör. Det gillar vi.

Rena bildfiler

Leica Q har en 24 megapixels sensor med egenskaper som många förknippar med Sony-sensorer. Med det menas ett stort dynamiskt omfång och lågt utläsningsbrus. Det innebär i praktiken att det är lätt att ljusa upp mörka partier utan kraftigt ökat brus. Några tendenser till bandning (ränder i bilderna) ser vi inte heller. Leica utlovar 13 stegs dynamiskt omfång. Bildkvaliteten är högre än för Leica M typ 240.

Leicas M-modeller ger kraftiga färger, en egenskap som uppskattas av många och ogillas av andra. Leica Q har en liknande karaktär vilket till exempel ibland kan ge lite onaturligt magentafärgade näsor. Det går att fixa till i bildbehandlingen, men kostar naturligtvis tid.

Kort skärpedjup. Tack vare stor maxbländare och bra skärpa redan vid full bländaröppning går det utmärkt att ta porträtt med kort skärpedjup.

Leica M-lik

Den elektroniska sökaren sitter i ena hörnet vilket ger lite Leica M-vibbar när man håller sökaren mot ögat. Dessutom har objektivet en utgröpning för ett finger så att man kan fokusera manuellt på ett liknande sätt som med en M-kamera. Även kamrans yttre utformning andas »M« med sin minimalistiska utformning.

Trots, men samtidigt tack vare det är hanteringen ovanligt enkel och smidigt. Att kameran inte är superbantad i sin storlek bidrar givetvis, men också att Leica gömmer motivprogram och många inställningar i menysystemet.

Gatufotografer brukar vara petiga med hur kameror är utformade, en kamera får inte vara onödigt tillkrånglad när det ska gå fort. Leica Q är nästan perfekt för gatufoto.

SLUTSATS

Bortsett från videodelen har vi bara gott att säga om Leica Q. Kameran är som gjord för gatufoto med utmärkt hantering och snabb autofokus. Leica Q är lite stor att ha som en kompaktkamera som alltid ska följa med, men den utmärkta bildkvaliteten kan vara värt den extra mödan.

Fotnot: Nyligen presenterades RX1R II där ovanstående anmärkningar mot RX1 åtgärdats.Publicerad 2015-11-16. Läst av 11926 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

2015-11-16 19:30   Benganbus
Får väl gå å klämma på kameran först innan jag säger nå't! ;)
/B
2015-11-16 20:22   luminousoctaves
Fantastiskt att man (äntligen) kan packa in samma kapacitet som en fullformats-DSLR i en sån liten förpackning, troligen med minst lika bra resultat.

En sak: måste man verkligen beskriva slutaren som "mekanisk" respektive "elektronisk"... båda är väl väldigt elektroniska? Som inbiten analogist blir man förvirrad då elektroniska slutare tidigare var synonymt med batteridrivna slutare (Olympus OM-2) och mekaniska var batterioberoende (Olympus OM-1).
Man kanske får acceptera att man lever i fel tidsålder. :)
Svar från froderberg 2015-11-16 20:43
Ett alternativ är Sony RX1R II som också har ett bra objektiv och en sensor som lovar stort.

I vår tidsålder är en elektronisk slutare en funktion i sensorn och en mekanisk en slutare som rör sig rent fysiskt.
Dubbelolle 2015-11-16 21:12
OM-2 har en mekanisk slutare, men styrd av elektronik. En elektronisk har ingen egentlig slutare alls, sitter helt i sensorn, helt ljudlös. LO
luminousoctaves 2015-11-17 06:25
Nja... nyord! Traditionellt har OM-2 haft en "elektronisk" slutare på samma sätt som Leica M7 har en elektronisk slutare (med AE) och Leica M6 en mekanisk. Googla runt lite så ser du.
Ett låmpligare ordval för Leica Q-typen skulle kunna vara "sensorstyrd" slutare, eller kanske till och med "digital". Men jag antar att tåget redan har gått nu så jag viker mig...
Vintersorg 2015-11-23 12:51
Leica Q är en riktigt läcker kamera. Helt klart!
Men Sonys nya RX1R-ii har en 42 megapixels sensor, inbyggd uppfällbar sökare (aningen sämre än Q's dock), är mycket mindre i storleken (!) och kostar 6000:- mindre.

Den bättre kameran enligt mig.. Det känns som att Leica lever väldigt mycket på sitt namn numera.. För de bästa kamerorna gör de inte. Jag tycker även att t.ex Fuji gör bättre objektiv till bra mycket billigare pris. Fuji designar t.om objektiv åt Leica numera (har en seriös källa, men orkar inte länka från telefonen).

Och ja, jag lär ju bli bombad till stenåldern av Leica-fantaster nu ;-) Men det får man väl ta :-)
Jag gillar dock mycket med Leica, design och koncept tilltalar mig och har alltid gjort. Men priserna är sjukt överdrivna (speciellt med tanke på konkurrensen). Men jag förstår att de på något sätt måste fortsätta med de priserna för att hålla märket uppe. Men frågan är hur länge till det går...

Hasselblads ommärkningar av Sonykameror med överdrivna priser gick åt h-vete. Bl.a.


Den som lever får se ;-)
2015-11-16 21:16   Fredrikpersson
Har det sagts något från Leica om det blir en 50mm version också vad det lider?


F
Svar från froderberg 2015-11-16 21:22
Ingenting sagt, men lite kan man räkna det nya SL-systemet som svaret om man vill ha några andra objektiv. Men Leica SL med 50/1,4 blir varken kompakt eller billigt.
Fredrikpersson 2015-11-16 21:35
Ja, det blir en helt annan inriktning med en SL och det är nästan så att någon av Sonys A7 kameror ligger närmare Leica Q än Leica SL. Fast med Sonyn får man nöja sig med manuellt fokuserad Leica-optik. Håller tummarna för en framtida Q 50 (eller högupplöst Q 35 med digital zoom).
2015-11-17 05:36   bentelkalb
Självfallet en fantastisk kamera. Men för det priset...... 4k? Det räknar jag med att få på en bra mycket billigare kompakt idag.

Varför väljer man att släppa den utan 4k? Är det för att det är ett så pass långt tidsspann att ta fram en produkt? För en kostnadsfråga kan det väl knappast vara? Även deras kompakt D-LUX har 4k, så dom kan ju,
Hade den haft 4k så hade det ju varit den absolut ultimata kameran. (om man har råd)
2015-11-17 08:51   x-country
Jag är nyfiken på sökaren som har en upplösning i en klass för sig??? Hur upplevs den jämfört med t ex Sonys???
matlep 2015-11-17 09:06
Sökaren är typ den bästa som finns. Jag har inte provat någon kamera som har bättre elektronisk sökare och jag har testat många... ;)

Sonys sökare kommer inte ens i närheten. Något som man dock måste prova själv för att se. Endast Leica SL har en bättre sökare i skrivande stund. Men man kam väl räkna med att om 6 månader kommer det en ny kamera med ännu bättre sökare.
2015-11-17 18:06   Bengf
Synd att den inte har 2 minneskort, med tanke på att fota bröllop, ett kort kan gå sönder, och det går inte att fota om hela bröllopet.
matlep 2015-11-17 19:59
Du kan ju be kameran skicka bilderna till din smarta-telefon automatiskt medan du fotar.
Anders F. Eriksson 2015-11-21 12:29
En kompaktkamera med fast monterat objektiv används nog mycket sällan för att fotografera bröllop. Leica SL, som är en systemkamera, har däremot två kortplatser.
2015-11-18 22:04   Jonas Nyhav
Jag har använt Leica Q sedan i Juni och jag bara intyga att kameran är så bra som alla säger. Den är snabb, skarp, rolig att plåta med och smidig i hanteringen/storleken.

Jag läste en intervju med utvecklarna bakom kameran, och då nämnde dom att anledningen att den inte har 4K är att värmeutvecklingen skulle bli för hög. Det låter rimligt, samma fenomen gör att vissa av Sonys A7 kameror bara går att filma i 30 min innan de blir överhettade. Att sensorn kan göra 4K råder det ingen tvivel om sedan Leica SL kom men i princip samma sensor.

Filmningen i 28mm läget är helt OK även om den inte har någon log-gamma. I 35mm eller 50mm läget är filmkvaliten oanvändbar. Hade dessa två defekter blivit åtgärdade så hade jag gladeligen börja göra filmer med kameran.
2016-01-24 11:16   trumflis
Jag köpte en M4 1970, bytte den till M9 2010 och nu sedan i höstas Leica Q.
Den passar mig utmärkt, smidig och lätthanterlig. Intuitiv och snabb. Bildernas kvalitet kan jag inte skylla på kameran.
Den funkar bevisligen ner till minus 17C och pallar en regnskur utan att mankera.
Parallellt med M-kameror har jag avverkat ett dussintals SLR och DSLR kameror av skilda fabrikat. Utmärkta produkter med fina objektiv. Men tunga och klunsiga. För min del blev de ofta lämnade hemma till förmån för en smidig M-kamera med en 28a eller 35a påmonterad. Den bästa kameran är ju ändå den man har med sig.

Merläsning