Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 299 kr per år
Mer premiumläsning
Vilda idéer som får liv
Fotografer
Plus
Självklart ska Leif GW Persson porträtteras med ett lik i bakluckan på bilen. Och ryttaren Rolf-Göran Bengtsson vid frukostbordet tillsammans med sin häst. I alla fall är det självklart för fotografen Jack Mikrut, som brukar få igenom många av sina bildidéer – även de han själv inte riktigt tror på.
Läs mer...
4
Test: Sigma 23 mm f/1,4 DC DN Contemporary för Fujifilm X - Ett allsidigt objektiv till ett bra pris
Fotosidan testar
Plus
23 mm på Fujifilm X ger en bildvinkel som motsvarar 35 mm med fullformat, alltså en mycket användbar brännvidd. En ljusstark standardlins för APS-C som är otroligt användbar på uppdrag och passar lika bra för gatufotografi och resor som för reportage och porträtt. Med största bländare 1,4 har vi här ett objektiv som klarar de flesta ljusfattiga situationer med bravur.
Läs mer...
Fotoskola: Så fungerar sensorer - en detaljerad genomgång
Fotoskola
Plus
Denna artikel publicerades 2017 och där Martin Agfors slutar med "Framtiden: Global slutare löser flera problem" vilket nu aktualiseras när Sony A9 III släppts. Läs artikeln för att friska upp förståelsen för hur sensorer fungerar: Bland alla teknikdiskussioner kring kameror så finns det en kategori som dyker upp hela tiden: sensorer. Hur bra olika sensorer är, hur viktiga olika egenskaper är, hur de fungerar och vilken storlek man bör ha. Här får du en rejäl genomgång från grunden.
Läs mer...
15
Test: Fujifilm GFX 100 II - Imponerar för både stillbild och rörligt
Proffsfoto testar
Plus
Det händer inte ofta att jag känner att en produkt ger upphov till omvälvande känslor, men med GFX 100 II har Fujifilm lyckats med något alldeles speciellt. Med förbättrad autofokus och bildstabilisering – och en sökare som förstärker intrycken från verkligheten – kan GFX 100 II vara årets bästa kamera för foto och video.
Läs mer...
4
Test: Tamron 50–400mm F/4,5-6,3 Di III VC VXD - ger originalprodukter en match
Fotosidan testar
Plus
Vi ser fler och fler superzoomar för spegelfria kameror, vilket ger mångsidighet och enkelhet för den som inte vill släpa runt på flera objektiv. Med Tamron 50-400mm F/4,5-6,3 Di III VC VXD får du tillgång till normalbrännvidd för porträtt och ända upp till ett långt tele i ett kompakt format.
Läs mer...
1
6 Kommentarer
Logga in för att kommentera
70-300 AF-P har jag ingen egen erfarenhet av, men jag misstänker att den tydligaste skillnaden är densamma som när man jämför med Z 24-70/4 - att hörnskärpan hos långzoomen är lite sämre. I centrum av bilden är skillnaderna dock mycket små. Sedan har långzoomen lite mer distorsion.
Hur bra det är jämfört med 24-70 kan jag inte säga. Annat än att 24-200 slår 24-70 på alla brännvidder över 70 mm.
Själv har jag börjat snegla på den lite nyare, och antagligen mycket bättre, 4/24-120. Martin, har du någon uppfattning om hur dessa två jämförs?
Men om jag spekulerar lite så vore det rimligt att det objektivet har ytterligare lite bättre skärpa ute i bildkanter och hörn och mindre distorsion.
Alla zoomar är ju kompromisser, tydligast brukar det märkas hos normalzoomar och ju längre sådana är, ju mer får man kompromissa. Och omvänt, om man kan minska omfånget eller öka priset så kan man få till en bättre kompromiss. Z 24-120 har ju ett högre pris och ett mindre omfång, så oddsen är goda att det generellt presterar ännu bättre. Nu är det samtdigt ljusstarkare, vilket försvårar konstruktionen, så kanske är det just det som är den största skillnaden och resten är hyfsat lika.
I teorin skulle det nog gå att bygga en 24-200/2,8 med prestanda som inte är allt för olika de hos 24-70/2,8 och 70-200/2,8. Även om jag tror kant- och hörnprestanda blir svåra att upprätthålla. Men framför allt skulle det bli ett monster på åtskilliga kilo och ännu tyngre prislapp :-)
Att på en långresa eller under en fjällvandring bära med sig ett objektiv på 570 gram är OK. Men att bära två objektiv på sammanlagt 2245 gram ... Nej, det funkar ofta inte.
Men omvänt, jag äger ju både Z 24-200 och Z 70-200/2,8, och jag skulle aldrig välja den förstnämnda när jag fotar sport eller ett event. Där är det tyngre objektivet ett lika självklart val som långzoomen är på en fjällvandring.
För att kort sammanfatta: I min värld är 24-200 ingen konkurrent till eller ersättare av kombon 24-70/2,8 plus 70-200/2,8. Det är två väldigt olika paket som snarare kompletterar varandra på ett rätt intressant sätt.