Advertisement
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Test: Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400 mm f/4,5 TC1,25x IS PRO - Lång lättviktare för små sensorer

Test: Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400 mm f/4,5 TC1,25x IS PRO - Lång lättviktare för små sensorer

Kort närgräns ger stor flexibilitet. Bilddata: Havrefält, Dalsland. Om Digital Solutions OM-1, 188 mm, 1/250 sek, f/6,3, IS0 200

 
Plus

Micro Four Thirds är odiskutabelt ett litet format, med de begränsningar som kommer med en liten sensor. Men när det gäller långa teleobjektiv ger brännviddsförlängningen tydliga fördelar. Denna supertelezoom från OM System imponerar.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2022-10-13.

3 Kommentarer

Makten 2022-10-14 07:08  
Jag vill ifrågasätta det där med "tydliga fördelar" med mindre sensor. Nog för att detta är en zoom och att det saknas direkta ekvivalenter med såpass låg ljusstyrka för FF, men det har ju inte med sensorstorleken i sig att göra. Exempelvis väger ett Canon 800/11 RF bara 1260 gram och är i samma härad vad gället ljusinsamlande förmåga och bildvinkel. Jag är rätt säker på att man kunnat göra en ekvivalent telezoom för större sensor som är ungefär lika lätt och litet; alltså ett ~300-800/9.
R_Aalto 2022-10-27 01:29
Det går att göra mycket, men troligen skulle kostanden för ett liknande objektiv i FF skulle få svårt att hitta köpare. Har haft en mängd långa zoomar och fasta objektiv (canon och sony) men inget har kunnat mäta sig med detta!
Rasmus M 2022-10-19 08:52  
Det känns som ett lite märkligt test. Att "Skärpan är helt okej över hela bländarskalan och brännvidden" verkar gå stick emot alla andra testar som visar på att det är bland Olympus (eller numera OM Systems) skarpaste objektiv. Att då skriva "helt ok" visar antingen på ett dåligt exemplar eller bristande kunskaper i test eller i m43 systemet.

Att sedan ge ett 150-400 F4.5 objektiv minus på ljusstyrkan känns även det väldigt underligt. Såvida testaren inte syftar på systemet i sig, men då är det ju inte objektivet som ska ha minus på det utan systemet vilket gör det hela lite rörigt, är det objektivet eller systemet som testas?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning