Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Test: Olympus OM-1: minst i proffsklassen

Test: Olympus OM-1: minst i proffsklassen

Plus

Olympus låter de tre stora slåss om pressfotografer, sportfotografer och bildbyråer – fotografernas Formel 1. Nya ägaren OM System siktar istället på en egen nisch som inte är Formel 1, vi kanske kan kalla den natur- och motocrossklassen. 


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2022-05-05.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation

8 Kommentarer

Tonyeagle 2022-05-05 21:23  
Såg en recension av kameran på tuben häromdagen där man hävdade att kameran bara var helt blackoutfri/fri från "diabildsvisning" från 25fps och uppåt. Lite drygt att inte slippa det helt vid lägre hastigheter!
skalman-63 2022-05-06 07:21  
Min om-1 har blåtand, och får GPS till bilderna direkt utan problem från mobilen.
Grevture 2022-05-06 11:11
Oops! Det där var ett redigeringsfel som smugit sig in, nu korrigerat. (Hälsar han som var skyldig till redigeringen)
Bengf 2022-05-08 08:26  
Går det verkligen att jämföra antalet pixlar som OM1 har med tex 1DX, det är ju stor skillnad på sensorstorlek. Motsvarande täthet och antalet pixlar från mindre sensorer nämndes ju ganska ofta förr om åren, jämfört då med fullformat sensorer.
Grevture 2022-05-08 14:43
Storleken på sensorn är en parameter som påverkar prestanda, men antalet pixlar är en annan högst relevant parameter. Man kan inte bortse från någondera, bägge spelar en stor roll för slutresultatet.

Man kan, lite förenklat, säga att så länge mängden ljus räcker till och skärpedjupet uppfyller ens förväntningar så spelar sensorstorleken en underordnad roll och antalet pixlar är en mycket viktigare parameter för slutresultatet (plus, förstås, optik, fokusprecision och en del andra faktorer som inte är direkt kopplade till själva sensorn).

Så jodå, antalet pixlar är fortfarande en högst intressant faktor, men det innebär ju förstås inte att man kan ignorera skillnader i sensorstorlek.

Sedan blir skillnader i antal pixlar en allt mindre faktor ju fler av dem vi har. Vi upplevde en mycket större praktisk skillnad mellan två kameror med 2 respektive 5 megapixel (på den tiden sådana jämförelser var relevanta), jämfört med när vi idag jämför skillnaden mellan två kameror med 20 respektive 50 megapixel. Någonstans på vägen (exakt var beror på vad man fotograferar) uppnår vi någon form av "good enough"-nivå där fler pixlar bidrar mindre och mindre till slutresultatet.
Bengf 2022-05-09 07:34
Jodå håller med så klart, men visst mins du hur det beskrevs förr när någon tyckte att den mindre sensorn i en kamera som han/hon var intresserad av ( det var ju så att man ofta relaterade till småbilds sensorn, mycket om ekvivalens för några år sedan )- typ att 20-24mp med denna sensor motsvarar drygt 50mp på en småbilds kamera. Sedan vet jag inte hur pass mycket beskärning en något mindre sensor klarar som har hög täthet jämfört med småbilds sensorn, M4/3 sensorer får väl en hel del Crop ( kan det vara 2,0 någonting )- så mycket beskärning kanske inte behöver göras.
MattiasL 2022-05-09 13:16  
Verkligen kul att se att Olympus fortsätter på sin inslagna väg. Det verkar ju bli bra. Jag kan också tänka mig att den här skulle passa väldigt bra och förbättra arbetsmiljön för fotografer som arbetar med nyhetshändelser. Där kan det lätt bli långa dagar och ömma axlar. Men gissar att den kanske inte kommer slå just där.
PMD 2022-05-09 23:24  
Det här lär bli den sista systemkameran med namnet Olympus, så det är väl bäst att passa på medan den finns att köpa. :-)
Vem vill ha en kamera med logon "OM Digital Solutions" på framsidan …?
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning