Annons
Artiklar > Test: Sigma 45/2,8 DG DN | C

Kompakt normal i metall

Test: Sigma 45/2,8 DG DN | C

Bra mittskärpa. Skärpan är bra vid och nära maxbländaren i en stor del av bilden, men den sänks en aning av sfärisk aberration och lite longitudinell kromatisk aberration, du ser det tydligast längs bladets kant. Men det här är bra prestanda för ett så här kompakt objektiv. Bilddata: f/3,2, 1/100 sek, ISO 500, Sony A7 III

 
Plus

Sony har lanserat objektiv till sina spegelfria kameror i ett rasande tempo senaste åren. Men det är fortfarande rätt ont om små och kompakta objektiv. Vi har testat ett intressant tredjepartsalternativ, Sigma 45 mm f/2,8 DG DN Contemporary.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Fotosidan Plus 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2020-01-22. Läst av 4135 personer.

Fotosidan produktdatabas


Omdömen från användare, testbilder och produktinformation

4 Kommentarer

jkm 2020-01-22 14:18  
Hur kan ett objektiv med relativ låg ljusstyrka och med inte alltför imponerande optiska egenskaper till priset av 6000 riksdaler anses vara ”bra köp”?? Lite väl snällt kan jag tycka... Ha det gött!
Lobbamobba 2020-01-22 14:44
Har själv ägt objektivet innan jag bytte system. Tycker det är den prisvärdaste gluggen som släpptes under hela året. Ett givet köp.

Optiskt tycker jag det levererar fantastisk bildkvalitet (vad diagram och mätningar visar skiter jag i, sysslar med foto, inte "testbilder"). Sedan är storlek, byggkvalitet och närgräns mycket viktigare för mig än f2.8 vs f1.8.

Bländarring, motljusskydd i metal och MF/AF switch är bara bonus.

(PS. Vet många fotografer som tycker att ingen bländarring = nej tack.)
Svar från Grevture 2020-01-22 15:02
Jag skulle påstå att objektivet har mycket imponerande optiska egenskaper. Givetvis inte lika imponerande som två-tre gånger dyrare och tyngre konkurrenter, men det ger väldigt bra prestanda i relation till prislapp och vikt/mått. Vilket för mig är själva definitionen av "bra köp" :-)

En allmän observation: Jag tycker att det ibland i diskussioner kring objektiv finns en fixering vid att objektiv bara är bra om de har optiska topprestanda. Jag skulle hävda att objektiv kan vara bra på lite olika sätt, beroende på hur och till vad man använder dem. Visst är det kul med fantastiska optiska egenskaper, men till vardags föredrar jag oftast de objektiv som har en bra balans av egenskaper - optiska prestanda, pris, vikt, yttermått och hantering.
Johan Pihl 2020-01-22 18:28  
Jag tycker att gluggen verkar prestera bra. Ser fint ut på den nedersta bilden från strandpromenaden. Jag blir dock lite nyfiken på varför du kört med bländare 2,8 på en solig dag, samtidigt som slutartiden är så snabb som 1/5000 sek, Martin? Men visst, resultatet blev bra (fin bild). Kanske du bara ville testa hur den prestera på största bländaren?
Svar från Grevture 2020-01-22 20:11
Som du misstänkte så ville jag se prestanda (och relationen mellan skärpeplan och för-/bakgrund) vid maxbländaren, och en bonus med en slutartid på 1/5000 är att man är rimligt säker på att slippa skaknings- och rörelseoskärpa :)
bassa 2020-03-08 09:49  
Hej. Det skulle vara kul med en jämförelse med Sonys 35mm -1,8, för fullformat.Som också är ett relativt litet objektiv trots 1,8.
Om det inte redan har testats?
Bengt H.

Merläsning

ANNONS