Annons
Artiklar > Test: Sigma och Tamron 24-70/2,8

Ljusstarka normalzoomar med bildstabilisering

Test: Sigma och Tamron 24-70/2,8

Imponerande skarpt. Det är svårt att argumentera för objektiv med fast brännvidd när man fingranskar den här bilden. Skärpan är mycket bra och avtar knappt synbart mot kanterna. Ljuskällorna blir snyggt stjärnformade, i synnerhet om du bländar ned lite. Bilddata: Skeppsholmen, Stockholm, Canon Eos 5D Mark IV, Tamron 24-70/2,8 G2 vid ISO 1/30s, f/8, ISO 100.

 
Plus

Varför betala dyrt för Canons eller Nikons 24-70/2,8-zoomar när du kan få ett billigare från Sigma eller Tamron? Vi har testat Sigma 24-70/2,8 DG OS HSM Art och Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD G2

Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla plus-artiklar för bara 16 kr första månaden*

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.
Fotosidan Plus kampanj 1 månad

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

  • Fri uppladdning av bilder
  • Obegränsad tillgång till alla artiklar, nyheter och video
  • Egen blogg och portfolio
  • Mindre reklam
  • Rabatt på kameraförsäkring hos Gefvert
  • Rabatt på tidningen Fotosidan Magasin
  • Rabatt på böcker i Fotosidans butik
* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om tre månader och som automatiskt förlängs där månad två och framåt kostar 60 kr per kvartal. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Magnus Fröderberg
Publicerad 2018-09-19. Läst av 5965 personer.

Fotosidan produktdatabas

Omdömen från användare, testbilder och produktinformation


Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2018-09-19 18:44   Lordhelmet
Trevligt litet test. Har faktiskt suktat efter en 24-70 2.8 men tycker Nikons alternativ är lite väl dyrt. Kanske blir en Tamron..
2018-09-19 20:27   Ventures
Svar på frågan i ingressen. För att slippa framtida kompatibilitetsproblem. Med mer mjukvara "ända ut i glaset" lär ju risken inte bli mindre för överraskningar vi redan sett exempel på. Nu köper jag visserligen aldrig nytt och då får jag originalet till samma pris som "kopian".
2018-09-19 21:30   Artis
Inledande fråga i ingressen: Varför betala dyrt för Canons eller Nikons 24-70/2,8-zoomar när du kan få ett billigare från Sigma eller Tamron?
För mig svaret är enkelt: Därför att om jag köper Canon då funkar det alltid med en Canon oavsett om det är nu eller om jag köper en ny Canon kamera om 3-4 år. Sigma gör det inte alltid. Det har jag fått veta en gång så hellre betalar ja högre pris för Canon.
Lägre pris för Sigma (11900 kr)? Den har ju sämre skärpan än Tamron även nedbländad till f/5,6 . Tamron som är sämre än Canon.
Då köper jag hellre Canon 27-70 f4 IS för 8500 kr eller 24-105 f4 IS II för 11500 kr och då får jag bättre skärpa redan vid f4.
Alltså har jag inte råd med Canons 24-70 f2,8 då köper jag billigare alternativ från Canon som ovan.
2018-09-20 20:27   TOJ123
Tack, bra test. Viktigt påvisa att dagens konkurrens inom objektiven är stentuff. Saknar väl lite mer kritiken mot tex Canons original att utan VR/VC måste exponeringstiderna hållas upp rejält för att ens jämföras skärpemässigt. Jämför vi tex bilder på 1/50 kanske originalet hamnat sist. Kantskärpa är dessutom ofta marginell. Kräver peeping. Ser i kommentarerna att många läser exakt det de vill. Har man fotograferat i över 35 år så välkomnas dagens likvärdiga konkurrenter till originalet. För vissa så mkt att originalen lämnats helt. Trots valfrihet.
Svar från froderberg   2018-09-20 20:38
Vi skriver att Canon saknar bildstabilisering och antar att de flesta förstår konsekvenserna av detta. Men det tåls säkert att påpekas tydligare som du gör.
TOJ123   2018-09-20 23:05
Absolut. Bra test där ni just påvisar den minimala differens som ibland finns i kanten på vissa 3e hands linser. Jag kan bara bli lite less "arvet" på att Nikon ska ha Nikon objektiv. 80 talet var det Mkt skepsis över 3e parts. Men då var också Leica, Hasselblad o Mamiya en helt annan division än de övriga. Får jag som proffs välja idag. Väljer jag, som matats med original tanken sedan 1982, en tredje parts lins. Varför. Samma väderskydd. Ofta bättre tänk runt frontlinsen. Sedan att kunna fota i spektrat 1 sekund-1/100 del utan skakoskärpa. Vi kan ju faktiskt köpa en Nasa kamera med brutal upplösning för att fota sport med en Vr/Vc fri lins. Ju mer upplösning du har kräver bra dämpning av skakning. Förutom stativ bilder. En 24-70 utan det skulle jag inte ta emot som gåva. Jag vill ha mina vc funktioner. Dessutom. Mittskärpan å andra sidan där vi mätt. Är extremt Mkt bättre på motivet. Så, klart fotar du en person, kul med massor med mer skärpa i mitten, där Tamron är favvo. Dessutom på alla situationer under 1/100. Svagare mot kanten där skillnaden mellan Canon o Tamron är minimal. Men peaknivåer då. Jo där hakar inte Canon med alls mot en modernare lins. Visst bra. Men Tamrons är minisnäppet totalt sett under Nikons nya 24-70 direkt ut lådan och snäppet över Canons 24-70. Kör vi fokuskorr i kamera med original och Tamrons tap in console för att passa tex D850 100.00% ja med den kameran som avslöjar med mindre bra objektiven är 24-70 G2 ett solklart val. Inte ens värd övervägning .
Artis   2018-09-20 23:15
Om du läser noga det här stycke från testet ovan:
"...När vi tittar på skärpan så hittar vi tydligare skillnader. Tamron når nästan upp till samma skärpa som Canon, men Canon är knappt märkbart bättre i alla lägen. Sigma är genomgående lite sämre än Tamron, tydligast är det i kanterna vid full bländaröppning. Men inte ens i mitten och nedbländad till f/5,6 blir Sigma lika bra som Tamron..."
- och vill uppnå en viss skärpa på din bild med Sigma med vi kan säga ISO 1250 1/50 sek (som du säger) f5,6 med stabilisering då klarar sig Canon utan stabiliserin med samma ISO 1250 1/160 sek f2,8 och får bättre skärpa.
Vem läser här det de vill i så fall som du skriver?
Dessutom Canons objektiv som jag nämnde i mitt inlägg har stabilisator så de klarar sig bra med långa tider plus är billigare. Kan nog säga billigare alternativ till de två objektiv i testet.
TOJ123   2018-09-21 07:39
Har man dem till hands och prövar efter likvärdig fokusjustering upplevs det inte så. Finns ju andra tester samt prova själv.
snap01   2018-10-21 08:48
Canons 24-105 f4 har ingen bra bokeh. Behöver man det så funkar inte f4 optik. Visst kör du bara nerbländat så är det inga problem men ska du tex köra bröllop så är 2,8 det minsta som behövs eller ännu ljusstarkare optik.

Hade en 24-105 på ett utlandsjobb när min 24-70 2,8 var på service (Canon)

Var långt ifrån nöjd med 24-105 som tur var hade jag med mig fasta zeiss optik oxå.
2018-09-24 09:47   Batat
Har själv testat båda dessa i skarpa lägen (bröllop, för min del), med Canon 5DM3 och 5DM4. Även testat Tamrons förra version G1. Gillade Tamron av skälen ni redan tagit upp. Men. Tamrons versioner satte mycket oftare fokus på fel ställe - ibland lite framför, ibland lite bakom dvs. inget som lite microjustering kan lösa. Så jag skulle inte rekommendera det för fotografer som bara inte får missa viktiga ögonblick som t.ex. vid bröllop eller sport. Sigma verkar klara sig bättre där (har använt det i ett år nu), men är inte heller 100-procentigt.

Merläsning

Jimmy Nelson till Photomarket

Jimmy Nelson är känd för att skildra skygga kulturer i spektakulära bilder och nu  kommer han till Fotografiskas PhotoMarket på fredagens premiärdag och berättar om sitt projekt: Homage to Humanity. Läs mer... 23

Nya bilder i Fotosidan Galleri

Col du Marchairuz lights, Headlight trails from a car coming down from Col du Marchairuz (1447m)—a pass in the Jura mountains separating the Lake Geneva shore from the Vallée de Joux valley. Läs mer...

Fotoskola: Bättre bilder med filter

Plus Den digitala tekniken har inte gjort filtren överflödiga, tvärtom kan de vara till stor hjälp. Filtren kan spara mycket tid vid datorn och ge ett mer perfekt slutresultat. Läs mer... 20

Adobe Photoshop CC 2019 - alla nyheterna

Adobe har släppt en version 20 av Photoshop, som numer kallas Photoshop CC. I den nya versionen finns ett antal nya funktioner men också många förbättringar. Blanda annat kan du göra enkla uträkningar i numeriska fält. Fiffigt! Läs mer... 15

Nytt i Lightroom CC och Lightroom Classic CC

Adobe har släppt lite nytt i Lightroom-modulerna men inget är en riktig show-stopper utan mer av bra-att-ha-saker. Läs mer...

Adobe Photoshop CC till Ipad

Adobe Photoshop finns nu till iPad. Appen kommer ingå i Adobes molnbaserade prenumerationstjänst CC. Läs mer... 4

Späckat program på SPEGLA i helgen

Spegla är ett tre dagars evenemang i Norrköping med fokus i fotografi. Programmet består av utställningar, workshops och föreläsningar. Här är hela programmet och en rabattkod på inträdet. Läs mer...

Flyger du drönare måste du ha koll på dessa kartor

I nästa nummer av Fotosidan Magasin så har vi artiklar om att komma igång med drönarfotografering men det finns en mängd regler som är väldigt viktiga att ha koll för att inte riskera böter eller i värsta fall fängelse. Läs mer... 2

Rabattkod (95 kr rabatt) till Fotografiska PhotoMarket 9 - 11 nov

Plus För dig som är Plus-medlem så har vi fixat 95 kr rabatt på biljetten till fredagen på PhotoMarket. Biljetten ger dig exklusiva inspirationsföreläsare, lättare förtäring och alkoholfri dryck, mingel med fotografer samt nätverkande med andra fotoentusiaster. Pris 595:-. För Plus-medlemmar 500 :-. Läs mer...

PhotoMarket - ny fotomässa på Fotografiska

9–11 nov 2018 slår Fotografiska upp dörrarna till sin nya mässa som de kallar PhotoMarket | Cameras, Tech och Inspiration. Läs mer... 17

Elinchrom ELB 500 TTL Dual To Go - Free Transmitter Pro