Annons
Artiklar > Test: Sony A7R V - Skarp och superstabil

Test: Sony A7R V - Skarp och superstabil

Inbyggt stativ. Sony A7R V har 2,5 stegs mer effektiv bildstabilisering än sin föregångare. Den effektiva stabil-iseringen gör att du kan blända ner och minska ISO utan att behöva använda stativ, trots långa slutartider. Bilddata: Södermalm, Stockholm. Sony A7R V, FE 24-105 mm f/4 G vid 24 mm, 1/15 sek, f/5,6, ISO 125.

 
Plus

Sony A7R V är en rejäl uppdatering som ger 8K video och mycket effektiv autofokus och bildstabilisering. En mer flexibel skärm är också ett stort lyft, men mest har hänt kring video.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2023-01-17.

7 Kommentarer

Emil Larson 2023-01-17 12:51  
Drömkamera!
unoengborg 2023-01-17 13:12
Nja, fortsätter nog att drömma om att det kommer en A1-II med liknande finesser
Gamle Svarten 2023-01-18 19:17
jag kan glädja dig Uno.
Utifrån de tester och spekulationer jag tagit del av, och där detta alls tagits upp, så verkar alla vara överens. Det kommer. Således är du nog en sanndrömmare.
Gamle Svarten 2023-01-18 18:43  
Kameran har fått "AF-AI" för identifiering av insekter, typ bin och fjärilar.
I alla andras produktbeskrivningar jag tagit del av har detta framförts, en gång t.o.m. i rubriken.
Man får förmoda att denna funktion kommer att förbättras framgent, och kommer att finnas även hos andra kameratillverkare, så det här är en glädjande nyhet, för alla oss som fotgraferar insekter.

Kameran har även fått möjligheter till fokus-stacking, vilket föregångaren saknade.
Multiexponeringsfunktionen har fått "AI". När flera bilder läggs samman, kompenseras för t.ex. löv och bilar som rört sig. Tidigare såg det helknepigt ut.
Jag vet inte om denna möjlighet finns även vid fokusstacking. Jag har inte läst att det är så. Men, om det vore så, skulle man i princip praktisk kunna använda samtliga objektiv för "oändligt skärpedjup", dvs ersätta sk tiltobjektiv (tror de kallas så).
Kanske kan testaren berätta hur det förhåller sig med det?

När Canon R10 testades, placerades den in i Canons produktprogram, jämförd med både spegellösa och dslr.
Sony A7R5 borde på liknande sett ha placerats in i Sonys produktprogram, det spegellösa hade räckt.
Det skulle då framgå att det finns andra Sony-kameror är mer inriktade på video, och dessutom snabbare.
Det speciella med denna kamera är den höga upplösningen - R står för Resolutiuon - 61 MP. (Av någon anledning skriver dock DPreview 60 MP i sin tabell).

Canon R5 har 45 MP sensor.
Redan föregånde Sony-modell, A7R4, hade 61 Mp, och den gamla A7R2 hade 42 MP.
Enligt DPreview har Canon R5 en EVF med ungefär samma prestenda A7R4, och, jämfört med Sonys två senaste R-kameror, har Canon R5 ungefär halva batteritiden. Canonkameran har inte heller möjlighet till sammansatta/högupplösta foton.
Däremot har Canonkameran något högre seriebildstagning vid mekanisk slutare, och rejält högre med elektronisk. Färre MP är en del av förklaringen till det.
I DPreviews tabell har Canon R5 och Sony A7R5 exakt samma pris, men på den svenska markanden är Sonykameran betydligt dyrare.

Som jag ser det, är testarens beskrivning att Sony lidit för att de tidigare haft sämre ISIS, och uttrycket att Sony A7R5 "står sig bra mot" Canon R5, missvisande. Det framstår då som om Canon-kameran är "den ledande" när det gäller högupplösta FF-kameror, när det snarast är Canon som försöker komma ifatt.
Flera experter verkar dock tro att Canon alldeles snart kommer att lansera en ny högupplöst FF-kamera, och då kan det se helt annorlunda det.

Det här är vad jag som glad amatör hittat, när jag efter bästa förmåga sökt information om denna nya Sonykamera. Mina ansträngningar beror på att jag är framtida spekulant.

Ett helt anspråkslöst "test" som jag har gjort.
När jag fick min Sony A99, med 42 MP-sensorn, testade jag ISO med stativ, och blev alldeles chockerad över hur lite brus det var på höga ISO. JPG och ISO 6.400 såg helt ok ut, tyckte jag.
I en av testarna jag tittade på, hade liknande test gjorts med A7R5, och testbilderna fanns med. Jämfört med mina testbilder var då R5-an ungefär 1 bländartsteg sämre.
Ta denna uppgift för vad den är.

.
Svar från froderberg 2023-01-18 18:56
Du läser verkligen texten som fan läser bibeln. Det är Sonys egna ord om att de velat matcha Canon Eos R5 IBIS med 8 steg.

Våra tester har en begränsad textlängd, så det går inte att nämna alla funktioner.
Gamle Svarten 2023-01-18 19:09
Alla skribenter gör sina urval.
Prioriterar t.ex. att berätta om insekt-AF, istället för att lägga ner text på att berätta om hur Sony kämpat för att komma ifatt Canon med ISIS.
Hoppas då att du uppskattar att jag kommer med kompletterande information, och kan påpeka om det är någon felaktighet i det jag framför.
Kameror är jag inte så duktig på, men jag har arbetat som informationsansvarig.
Anders F. Eriksson 2023-01-18 23:15
Om man är informationsansvarig bör man veta skillnaden mellan ISIS och IBIS …
Gamle Svarten 2023-01-19 12:30
Jodå, jag vet skillnaden mellan IBIS och ISIS,
Att det blev fel beror på två handikapp jag har.
Jag är dyslektiker. Jag blandar ihop ord och bokstäver. Jag har tidigare fått be om ursäkt för att jag kallat Fröderberg för Söderberg.
Det andra handikappet är att jag efter en trafikolycka har svårt för att sitta längre tid vid en dator. Jag måste med jämna mellanrum gå ifrån, för att sedan börja igen.
Just här, när man skriver i detta forum, finns en tidsgräns. Man har således begränsad tid att rätta till fel. Jag faller ofta för den tidsgränsen.
Dessutom får jag i detta program inte samma hjälp vid skrivfel och stavfel, som i många andra program.
Jag ber om ursäkt för att det blev fel, men, jag gör så gott jag kan.
I det här fallet blev det bara ett kul fel, tycker jag. Ingen kan ju tro att en islamisk terrororganisation finns i en kamera.
Värre är faktafel. Rätta gärna till sådana om du ser några.
Om man kan vara informationsansvarig som dyslektiker? Javisst kan man det. Man får bara ta hjälp med korrekturläsning ibland. I mitt uppdrag ingick inte bara att framställa information, utan även att analysera information.
En dyslektiker kan t.o.m. bli en erkänd författare, vill minnas att PC Jersild är det.
En lärdom till dig Anders.
Många dyslektiker skulle bli djupt kränkta om du utryckte dig mot dem, som du gjort mot mig. Skulle sluta skriva helt..
jag tål det.
Jag vet att om man uttrycker kritiska och avvikande synpunkter i detta forum, så får man räkna med mobbning och den här typen av kommentarer.
När det kommer din typ av kommentarer, men inga invändningar i sak, så kan det tolkas som att man är läst, uppgifterna är korrekta i sak, och att man tagit upp något känsligt.
Jag får således tacka för ditt inlägg, men, som sagt, var försiktig mot andra i hur du uttrycker dig.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning