Annons
Artiklar > Test: Sony FE 14 mm f/1,8 GM – Lätt dröm för astrofoto och arkitektur

Test: Sony FE 14 mm f/1,8 GM – Lätt dröm för astrofoto och arkitektur

Bra motljusegenskaper. Detta är ett av de bästa vidvinkelobjektiven vi testat, och det gäller även när vi kollar på motljusegenskaperna. Bilddata: Sony A7R IV, 1/200 sek, f/11, ISO 100.

 
Plus

Man kan tycka att ljusstycka f/2,8 borde vara tillräckligt för en ultravidvinkel, men för astrofoto är ett extra drygt bländarsteg ovärderligt. Därför har både Sigma och Sony utvecklat varsin 14 mm f/1,8.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2021-11-26.

3 Kommentarer

torbeno 2021-11-29 21:30  
Bra test som alltid. Något korrfel:
”utsmetade streck i bilens hörn.”
Och
” betydligt mindre koma och”

Och vi kan konstatera igen att det kostar att ligga på topp men kul att objektiven går att förbättra så mycket. Den bantade vikten kommer tack vare den spegellösa omställningen i kameravärlden alltså.
Svar från froderberg 2021-11-29 21:39
Tack. Får skylla på att jag skriver mer om bilar än bilder numer. ;)
Bengf 2021-11-30 06:20
Ja man har upptäckt att du dyker upp i reportage om Bilar, men du deltar flitigare i kamera/objektiv tester än någonsin, det skulle ju bli mindre av det har jag för mig du skrev, liksom byta jobb med tillfälliga besök inom Foto. Var är Martin Agfors som varit så enormt duktigt under lång tid med sina ovanligt kloka och lärande skrifter om allt som har med kameror att göra, Martin är ju en mästare på reda ut alla märkliga påstående som ständigt dyker upp om sensorer/pixelmängder med mera.
Svar från froderberg 2021-11-30 13:37
@Bengt. Jag jobbar 80 procent på bildtidningen Auto Motor & Sport som webbreporter och fotograf. Utöver det så frilansar jag som fotograf och skribent, bland annat åt Fotosidan. Jag gör lika många tester som tidigare, men inget av allt det administrativa med tidningen, så därför ser det ut som jag jobbar på som tidigare.

Martin Agfors har en skrivpaus och jobbar med att sälja friluftsprylar på en butik i centrala Stockholm. Han nördar ner sig i tält och ryggsäcker. Han har inte övergett Fotosidan och återkommer nog snart som skribent, men tidigast efter julhandel och rea.
Bengf 2021-11-30 15:24
Okej Magnus, då vet man besked om Agfors också.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning