Annons
Artiklar > Bättre fyrverkeribilder - 8 tips

Bättre fyrverkeribilder - 8 tips

Bilddata: 34 mm, f/13, 4 sek, ISO 100. Foto: iStock, Dovapi

 iStock, Dovapi

Fyrverkerier förekommer förstås året runt, men nu börjar den helg på året då du har störst chans att fånga riktigt mycket av dem på bild. Vi har några grundläggande tips hur du får lite bättre fyrverkeribilder.

Åsikter om fyrverkerier går isär, en del älskar dem, andra ogillar dem, men oavsett vad man tycker kan man ta bilder av dem. Men hur får man bra fyrverkeribilder? Vi ger åtta tips som gör det enklare att få snygga bilder.

1 - Snabbt motiv, men fota långsamt

Fyrverkerier är snabba, de brinnande partiklarna som du vill fånga dyker upp snabbt, rör sig snabbt och försvinner snabbt. Vilket låter som sportfoto där du använder stora bländare, korta tider och höga ISO-tal. Men med fyrverkerier fungerar det bäst att göra tvärtom: Sätt kameran på stativ, blända ned till f/8 eller f/11, håll ISO på en måttlig nivå och låt tiderna bli rejält långa, allt från 2, 10 eller rent av 30 sekunder. 

2 - Jobba manuellt

Autofokus och bilder mot himlen fungerar nästan aldrig, inte på dagarna, sällan med stjärnhimlar och definitivt inte med fyrverkerier. Stäng av autofokusen, sätt fokus på oändligt och blända ned några steg. Notera att på många objektiv så kan man vrida fokuseringsringen förbi oändligt. Det finns ett antal skäl att de är byggda så, men det viktiga är att du kollar upp, gärna i förväg, hur långt du skall vrida fokusringen för att sätta fokus vid oändligt.

Samma med exponeringen, för exponeringsautomatiken är fyrverkerier enormt svåra att tolka. Kombinationen av mörker och intensivt ljus är för svår för automatiken. Kör manuell exponering. Vårt förslag: Hyfsat låg ISO-inställning (100 - 400), nedbländat (f/8 - f/16) och långa tider (2 - 30 sek, eller till och med längre via Bulb-läget).

Långa exponeringar. I och med att figurerna som skapas under ett fyrverkeri rör sig snabbt är det lätt att tro att man behöver korta tider för att fånga dem. Faktum är att det oftast blir snyggast om du gör tvärtom och kör rejält långa exponeringar. Bilddata: 50 mm, f/16, 20 sek, ISO 125. Foto: iStock, Dmytro Shevchenko.

3 - Ju mer, desto roligare

På engelska säger man "the more, the merrier" och det gäller också för fyrverkerier. När du använder långa exponeringar fångar du dels hela sekvensen från en fyrverkeripjäs, men utnyttja också att du hinner fånga flera sekvenser från olika pjäser i samma bild. Här kan rent av vara ett mycket bra tillfälle att utforska möjligheterna till multiexponering i din kamera. 

4 - Fyrverkerier handlar om färg

Fyrverkerier är och skall vara färgglada. Fotograferar du i jpeg-format, dra upp färgmättnaden i kamerainställningarna. Fotograferar du i råformat, dra på med färgerna och färgtemperaturen i efterbearbetningen. Fyrverkerier är inte avsedda att vara diskreta, det skall vara mycket av allting - låt det synas i bilderna.

5 - Glöm inte omgivningarna

Ett råd som gäller nästan oavsett vad du fotograferar, men som är lätt att glömma när du tar bilder av fyrverkerier. Öppet vatten eller blank is som agerar spegel, eller öppna snötäckta fält som färgas kan lyfta en fyrverkeribild rejält. Har du en stor folksamling som lyses upp, försök få med dem. Samma med byggnader eller landskap. 

6 - Ta olika bilder

Ett annat råd som i stort sett alltid gäller, men som är farligt lätt att glömma. Zooma in på enskilda explosioner, zooma ut och fånga många smällar i samma bild, zooma ut ännu mer och få med omgivningarna. Prova olika långa tider. Ta en skarp siluettbild av en byggnad, ett träd eller en person och låt fyrverkeriet bli en suddig bakgrund. Står ni några runt en liten brasa och ser på fyrverkeriet? Använd det som förgrund.

Kort sagt: prova olika saker och ta inte bara många ungefär likadana bilder. Som alltid blir resultatet ofta bäst om bilderna du tar kan bli en liten berättelse efteråt: Var var ni någonstans? Hur såg platsen ut? Vilka var där? Hur såg de häftigaste smällarna ut?

7 - Tänk på vindriktningen

Beroende på hur nära fyrverkeriet du är, och hur mycket det blåser, tänk igenom vindriktningen så du inte blir skymd av röken. Många fyrverkerier har bengaliska eldar och liknande på marken som kan ge rätt mycket rök, att stå mitt i den kan hindra dig rejält.

8 - Det funkar bra med enkel utrustning

Det enda du verkligen behöver är en kamera där du kan styra både exponering och fokus manuellt plus ett stativ. Objektivet behöver inte vara ljusstarkt och du kan få bra fyrverkeribilder både med vidvinkel, normal eller ett teleobjektiv. Det underlättar med en bra sökare så du ser vad du får med i förgrund och omgivningar, men i grund och botten krävs som sagt ingen speciell utrustning för att få bra fyrverkeribilder.

Speglingar är effektivt. Har du tur så har du en sjö eller någon annan slät yta som ger snygga speglingar eller reflektioner under fyrverkeriet. Glöm inte heller att det ofta blir roligare med lite förgrund och omgivning, med människor eller att du låter fyrverkeriet lysa upp omgivningarna. Bilddata: 50 mm, f/16, 8 sek, ISO 125. Foto: iStock, Dmytro Shevchenko.Martin Agfors
Publicerad 2017-12-30. Läst av 20598 personer.
Få ut mer av Fotosidan.
Plusmedlemskap kostar 20 kr per månad
2017-12-30 15:48   Frithiof
Tack för mycket bra tips och fina bilder
2017-12-30 16:07   Anders F. Eriksson
Bra artikel, men lite synd med stockfoton i stället för egna bilder (eller medlemsbilder) ;)
Bussmicke   2017-12-30 19:40
Medhåll, de kanske inte har andra bilder vid tillfället för artikelns publicering.
2017-12-30 16:52   Christer Lindh
Kan tipsa om tekniken att fokusera till eller från skarpt samtidigt som man tar bilden (med lång exponeringstid) - det blir annorlunda: https://goo.gl/DTmtFi
Anders F. Eriksson   2017-12-30 17:01
Wow! Det blev riktigt snyggt (och annorlunda)
Svar från Grevture   2017-12-30 17:26
Udda och snyggt!
Mumiemonstret   2017-12-30 21:42
Ja! Inspirerande! Det ser ut som att det är fokuseringen som har justerats under exponeringen. Tack för tipset!
LandScape1   2017-12-30 22:13
Wow! Tack för tipset.
Christer Lindh   2017-12-30 22:35
Filip, helt rätt - skrev fel där! Jag rättar i min kommentar ovan.
Christer Lindh   2017-12-30 22:40
Det finns flera artiklar om tekniken - sök "focus blur fireworks". Här är en: http://learnmyshot.com/capturing-fireworks-using-focus-blur-and-long-exposure-171/
2017-12-30 17:11   Num Wistbacka
Tack för jättebra tips!

Hur undviker man problem med röken? För ett par år sen hade jag fångat relativt snygga fyrverkerier, men många var grumliga pga rök.
Svar från Grevture   2017-12-30 17:26
Dessvärre är nog det enda handfasta tipset att undvika att hamna i röken - vilket ju tyvärr inte alltid är så lätt.
2017-12-30 19:41   Bussmicke
Detta tänkte jag på häromdagen och just dessa inställningar, 30 s och f/8-11 och så dyker detta upp :)
2017-12-30 19:56   Theia
Bra info om hur-et i att fota fyrverkerier, men handen på hjärtat, hur intressanta är fyrverkerier att fota?
För den pyrotekniska industrin och för handeln av dessa traumaframkallande pjäser vill man kanske ha bilder, men som konstnärliga objekt ...? Nej, verkligen inte.
alfin   2017-12-30 20:19
Fyrkantigt format, svartvitt, oskarpt och allmänt suddigt så blir det väl hur konstnärligt som helst...
Sonysege   2017-12-31 20:03
Bra, då vet vi vad du tycker🎉 Gott nytt År
Med vänlig hälsning, Biffen
2017-12-30 21:13   jonas18z
Ni glömde det bästa tipset och det är DRÖNARE!

https://www.youtube.com/watch?v=ly_gROMhkN8
PMD   2017-12-31 01:46
Flyg inte för nära bara, då kan det gå som för Ikaros. :-)
Danne B   2017-12-31 01:46
Istället för att riskera att drönaren blir träffad och att den störtar på någon, så kan man ju istället ha drönarna som "fyrverkeri".

http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/12095723/Fireworks-of-the-future-will-be-lit-up-drones-Intel-CEO-says.html
2017-12-31 07:44   snap01
Jag ska ge ett 9 tips som gör att man kan styra hela bilden på ett helt annat sätt.
Man kör manuell inställning väljer bulb o en lämplig bländare oftast f8 till f 11 o ett lågt iso tal typ 100 iso. Du tar en exonering så du ser vilken tid som krävs för att få med tillräckligt mycket av omgivningar sedan har du en grundinställning en tid att hålla dig till för att få en total exponeringstid som är rätt. Jag brukar oftast köra 20-45 sekunder.

sedan börjar det roliga du har skaffat en svart skiva kan vara gjord av papper eller vad som helst bara den är tillräckligt stor för att täcka hela linsen yta.
Nu kan du tex välja att bara ha blåa fyrverierikrevader o när du ser dom exploderar så tar du bara bort skivan o (fångar) dom . Sedan fyller du på med vad du vill skapar din egen bild genom att använda svarta skivan när du tarbort den då fastnar det på bilden när du håller för så avstannar du exponeringen.

För att ha koll på tiden så använder jag ett stoppur eller liknande. Sedan är det bara att ha lite flyt o att dom som (tillverkat) fyrverkeriet gjort ett bra jobb.

Samma teknik med skiva är klockren om du vill har röda streck efter bilar bilar det rött ljus så stannar bilarna o din exponering går åt skogen eftersom det inte blir röda streck efter baklysena då utan du kommer se alla bilar. Har du skiva så håller du för o väntar på att trafiken flyter på o du kan fortsätta skapa din (bild).

Dom som kör fyrverkerierna brukar oftast köra på olika höjder så kör man med vidvinkel stående så kan man bygga motivet i olika höjd tex glitter etc längre ner tånk på att dom är ljusstarka så kör inte för lång expo tid på det o sedan kan man fylla på med krevader högre upp osv dom med färg typ blå o röda behöver oftast 3-6 sekunder exponering men med digitala kameror är det lätt att kolla. Jag körde denna teknik med början på analoga tiden det var perfekt med vattenfestivalen man kunde exponera rullen dagen efter se vad som funkade o in o köra igen.

du behöver en trådutlösare som du kan låsa exponeringen öppen hela tiden tills du avslutar den när du fått din totala tid.
Macros   2017-12-31 12:29
Bra tips Ove!
2017-12-31 08:59   DanB1
Bra tips!
Kommer hjälpa mig!
2017-12-31 16:49   Magnus Lindberg
Varför uppmärksamma detta elände
2018-01-01 13:19   brasse Bosse
Läste en artikel en gång i en Brasiliansk fototidning, där de körde på bulbläget och sedan hade en hatt som de satte över och tog bort mellan varven, blev läckert vad jag kommer ihåg...
2018-01-01 22:15   Erik X
Man kan inte säga att alla fyrverkeripjäser blir snyggast vid lång exponeringstid, det beror på typ det är. De här t.ex. blev bättre med kort tid! Tipsen om rök och vindriktning köper jag däremot, jag skulle ha kollat väderprognosen innan.. :-D
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/380535/3621689.htm

Merläsning

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman gör nr 6/2018 är "Sport & action" respektive "Höst". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Läs mer...

Åsa lär ut hundfotografering i ny bok

Fotografen och hundinstruktören Åsa Jakobsson har skapat boken KLICK – hundfotografering med glädje. Det lät som en lite ovanlig fotobok vilket gjorde oss nyfikna. Läs mer... 4

Gnestaplanket lockar stora skaror

Fler än tusen fotointresserade väntas besöka årets upplaga av fotoplanket i Gnesta, det nionde i ordningen. Flera Fotosidan-medlemmar ställer ut liksom några yrkesfotografer. En kameraloppis anordnas samtidigt. Läs mer... 4

Oro för prisdumpande dansk bildbyrå

Den danska bildbyrån Byrd News som redan är verksam i Danmark vill etablera sig även i Sverige. Journalistförbundets tidning Journalisten rapporterar om oro för att detta skall leda till prisdumpning. Läs mer... 14

Dokumentär: Ett äventyr genom objektivet

Naturfotografen Audun Rikardsen har gjort sig känd för sina spektakulära bilder av livet både ovanför och under havsytan i den arktiska havsmiljön i hemtrakterna i nordligaste Norge. En bild föregås av omfattande förberedelser och själva fotograferingen kan vara nog så äventyrlig. Se en norsk dokumentär om honom på SVT Play. Läs mer... 6

Tillbaka från fotbolls-VM med nya bilder och upplevelser

Joel Marklund fotograferade fotbolls-VM och följde i synnerhet det svenska laget, en resa som blev längre än planerat. Här sammanfattar han intrycken. Läs mer...

10 tips för bättre äventyrsbilder

Plus Äventyr, friluftsliv och extremsporter blir allt populärare, och därför ägnar sig allt fler åt äventyrsfoto För att du ska kunna fånga de bästa ögonblicken från dina sommaräventyr har Fotosidan tagit fram tio tips. Läs mer...

Scandinavian Photo lägger ner i Bankeryd - flyttar till Borås

Tidigare i år stängde Scandinavian Photo ner sin butik i Bankeryd. Efter sommaren läggs även all annan verksamhet ner i Bankeryd och flyttlasset går till Borås. Läs mer... 18

Nikon 1-systemet är nedlagt

Idag har Nikon officiellt bekräftat det många anat ett bra tag: Nikons spegelfria 1-kameror tillverkas inte längre. Troligen har Nikon istället valt att kraftsamla inför det nya spegelfria system man länge gett antydningar om. Läs mer... 11

Rösta fram bästa Maestro-bilden

De nationella vinnarna i EISA Maestro Photo Contest har utsetts. Svensk vinnare är Åsa Fredh. Nu kan du rösta på dina favoritbilder bland vinnarbilderna. Läs mer...