Annons
Artiklar > Bättre fyrverkeribilder - 8 tips

Bättre fyrverkeribilder - 8 tips

Bilddata: 34 mm, f/13, 4 sek, ISO 100. Foto: iStock, Dovapi

 iStock, Dovapi

Fyrverkerier förekommer förstås året runt, men nu börjar den helg på året då du har störst chans att fånga riktigt mycket av dem på bild. Vi har några grundläggande tips hur du får lite bättre fyrverkeribilder.

Åsikter om fyrverkerier går isär, en del älskar dem, andra ogillar dem, men oavsett vad man tycker kan man ta bilder av dem. Men hur får man bra fyrverkeribilder? Vi ger åtta tips som gör det enklare att få snygga bilder.

1 - Snabbt motiv, men fota långsamt

Fyrverkerier är snabba, de brinnande partiklarna som du vill fånga dyker upp snabbt, rör sig snabbt och försvinner snabbt. Vilket låter som sportfoto där du använder stora bländare, korta tider och höga ISO-tal. Men med fyrverkerier fungerar det bäst att göra tvärtom: Sätt kameran på stativ, blända ned till f/8 eller f/11, håll ISO på en måttlig nivå och låt tiderna bli rejält långa, allt från 2, 10 eller rent av 30 sekunder. 

2 - Jobba manuellt

Autofokus och bilder mot himlen fungerar nästan aldrig, inte på dagarna, sällan med stjärnhimlar och definitivt inte med fyrverkerier. Stäng av autofokusen, sätt fokus på oändligt och blända ned några steg. Notera att på många objektiv så kan man vrida fokuseringsringen förbi oändligt. Det finns ett antal skäl att de är byggda så, men det viktiga är att du kollar upp, gärna i förväg, hur långt du skall vrida fokusringen för att sätta fokus vid oändligt.

Samma med exponeringen, för exponeringsautomatiken är fyrverkerier enormt svåra att tolka. Kombinationen av mörker och intensivt ljus är för svår för automatiken. Kör manuell exponering. Vårt förslag: Hyfsat låg ISO-inställning (100 - 400), nedbländat (f/8 - f/16) och långa tider (2 - 30 sek, eller till och med längre via Bulb-läget).

Långa exponeringar. I och med att figurerna som skapas under ett fyrverkeri rör sig snabbt är det lätt att tro att man behöver korta tider för att fånga dem. Faktum är att det oftast blir snyggast om du gör tvärtom och kör rejält långa exponeringar. Bilddata: 50 mm, f/16, 20 sek, ISO 125. Foto: iStock, Dmytro Shevchenko.

3 - Ju mer, desto roligare

På engelska säger man "the more, the merrier" och det gäller också för fyrverkerier. När du använder långa exponeringar fångar du dels hela sekvensen från en fyrverkeripjäs, men utnyttja också att du hinner fånga flera sekvenser från olika pjäser i samma bild. Här kan rent av vara ett mycket bra tillfälle att utforska möjligheterna till multiexponering i din kamera. 

4 - Fyrverkerier handlar om färg

Fyrverkerier är och skall vara färgglada. Fotograferar du i jpeg-format, dra upp färgmättnaden i kamerainställningarna. Fotograferar du i råformat, dra på med färgerna och färgtemperaturen i efterbearbetningen. Fyrverkerier är inte avsedda att vara diskreta, det skall vara mycket av allting - låt det synas i bilderna.

5 - Glöm inte omgivningarna

Ett råd som gäller nästan oavsett vad du fotograferar, men som är lätt att glömma när du tar bilder av fyrverkerier. Öppet vatten eller blank is som agerar spegel, eller öppna snötäckta fält som färgas kan lyfta en fyrverkeribild rejält. Har du en stor folksamling som lyses upp, försök få med dem. Samma med byggnader eller landskap. 

6 - Ta olika bilder

Ett annat råd som i stort sett alltid gäller, men som är farligt lätt att glömma. Zooma in på enskilda explosioner, zooma ut och fånga många smällar i samma bild, zooma ut ännu mer och få med omgivningarna. Prova olika långa tider. Ta en skarp siluettbild av en byggnad, ett träd eller en person och låt fyrverkeriet bli en suddig bakgrund. Står ni några runt en liten brasa och ser på fyrverkeriet? Använd det som förgrund.

Kort sagt: prova olika saker och ta inte bara många ungefär likadana bilder. Som alltid blir resultatet ofta bäst om bilderna du tar kan bli en liten berättelse efteråt: Var var ni någonstans? Hur såg platsen ut? Vilka var där? Hur såg de häftigaste smällarna ut?

7 - Tänk på vindriktningen

Beroende på hur nära fyrverkeriet du är, och hur mycket det blåser, tänk igenom vindriktningen så du inte blir skymd av röken. Många fyrverkerier har bengaliska eldar och liknande på marken som kan ge rätt mycket rök, att stå mitt i den kan hindra dig rejält.

8 - Det funkar bra med enkel utrustning

Det enda du verkligen behöver är en kamera där du kan styra både exponering och fokus manuellt plus ett stativ. Objektivet behöver inte vara ljusstarkt och du kan få bra fyrverkeribilder både med vidvinkel, normal eller ett teleobjektiv. Det underlättar med en bra sökare så du ser vad du får med i förgrund och omgivningar, men i grund och botten krävs som sagt ingen speciell utrustning för att få bra fyrverkeribilder.

Speglingar är effektivt. Har du tur så har du en sjö eller någon annan slät yta som ger snygga speglingar eller reflektioner under fyrverkeriet. Glöm inte heller att det ofta blir roligare med lite förgrund och omgivning, med människor eller att du låter fyrverkeriet lysa upp omgivningarna. Bilddata: 50 mm, f/16, 8 sek, ISO 125. Foto: iStock, Dmytro Shevchenko.Av Martin Agfors
Publicerad 2018-12-31. Läst av 25119 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 20 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2017-12-30 15:48   Frithiof
Tack för mycket bra tips och fina bilder
2017-12-30 16:07   Anders F. Eriksson
Bra artikel, men lite synd med stockfoton i stället för egna bilder (eller medlemsbilder) ;)
Bussmicke   2017-12-30 19:40
Medhåll, de kanske inte har andra bilder vid tillfället för artikelns publicering.
2017-12-30 16:52   Christer Lindh
Kan tipsa om tekniken att fokusera till eller från skarpt samtidigt som man tar bilden (med lång exponeringstid) - det blir annorlunda: https://goo.gl/DTmtFi
Anders F. Eriksson   2017-12-30 17:01
Wow! Det blev riktigt snyggt (och annorlunda)
Svar från Grevture   2017-12-30 17:26
Udda och snyggt!
Mumiemonstret   2017-12-30 21:42
Ja! Inspirerande! Det ser ut som att det är fokuseringen som har justerats under exponeringen. Tack för tipset!
LandScape1   2017-12-30 22:13
Wow! Tack för tipset.
Christer Lindh   2017-12-30 22:35
Filip, helt rätt - skrev fel där! Jag rättar i min kommentar ovan.
Christer Lindh   2017-12-30 22:40
Det finns flera artiklar om tekniken - sök "focus blur fireworks". Här är en: http://learnmyshot.com/capturing-fireworks-using-focus-blur-and-long-exposure-171/
2017-12-30 17:11   Num Wistbacka
Tack för jättebra tips!

Hur undviker man problem med röken? För ett par år sen hade jag fångat relativt snygga fyrverkerier, men många var grumliga pga rök.
Svar från Grevture   2017-12-30 17:26
Dessvärre är nog det enda handfasta tipset att undvika att hamna i röken - vilket ju tyvärr inte alltid är så lätt.
acke   2018-12-31 16:44
Det blir mer och mer rök ju längre fyrverkeriet pågår. Var därför väl förberedd, så att du får dina bästa bilder tidigt i föreställningen. Det är försent att börja experimentera när showen pågår. Allt ska vara inställt och klart i förväg.
2017-12-30 19:41   Bussmicke
Detta tänkte jag på häromdagen och just dessa inställningar, 30 s och f/8-11 och så dyker detta upp :)
2017-12-30 19:56   Theia
Bra info om hur-et i att fota fyrverkerier, men handen på hjärtat, hur intressanta är fyrverkerier att fota?
För den pyrotekniska industrin och för handeln av dessa traumaframkallande pjäser vill man kanske ha bilder, men som konstnärliga objekt ...? Nej, verkligen inte.
alfin   2017-12-30 20:19
Fyrkantigt format, svartvitt, oskarpt och allmänt suddigt så blir det väl hur konstnärligt som helst...
Sonysege   2017-12-31 20:03
Bra, då vet vi vad du tycker🎉 Gott nytt År
Med vänlig hälsning, Biffen
2017-12-30 21:13   jonas18z
Ni glömde det bästa tipset och det är DRÖNARE!

https://www.youtube.com/watch?v=ly_gROMhkN8
PMD   2017-12-31 01:46
Flyg inte för nära bara, då kan det gå som för Ikaros. :-)
Danne B   2017-12-31 01:46
Istället för att riskera att drönaren blir träffad och att den störtar på någon, så kan man ju istället ha drönarna som "fyrverkeri".

http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/12095723/Fireworks-of-the-future-will-be-lit-up-drones-Intel-CEO-says.html
2017-12-31 07:44   snap01
Jag ska ge ett 9 tips som gör att man kan styra hela bilden på ett helt annat sätt.
Man kör manuell inställning väljer bulb o en lämplig bländare oftast f8 till f 11 o ett lågt iso tal typ 100 iso. Du tar en exonering så du ser vilken tid som krävs för att få med tillräckligt mycket av omgivningar sedan har du en grundinställning en tid att hålla dig till för att få en total exponeringstid som är rätt. Jag brukar oftast köra 20-45 sekunder.

sedan börjar det roliga du har skaffat en svart skiva kan vara gjord av papper eller vad som helst bara den är tillräckligt stor för att täcka hela linsen yta.
Nu kan du tex välja att bara ha blåa fyrverierikrevader o när du ser dom exploderar så tar du bara bort skivan o (fångar) dom . Sedan fyller du på med vad du vill skapar din egen bild genom att använda svarta skivan när du tarbort den då fastnar det på bilden när du håller för så avstannar du exponeringen.

För att ha koll på tiden så använder jag ett stoppur eller liknande. Sedan är det bara att ha lite flyt o att dom som (tillverkat) fyrverkeriet gjort ett bra jobb.

Samma teknik med skiva är klockren om du vill har röda streck efter bilar bilar det rött ljus så stannar bilarna o din exponering går åt skogen eftersom det inte blir röda streck efter baklysena då utan du kommer se alla bilar. Har du skiva så håller du för o väntar på att trafiken flyter på o du kan fortsätta skapa din (bild).

Dom som kör fyrverkerierna brukar oftast köra på olika höjder så kör man med vidvinkel stående så kan man bygga motivet i olika höjd tex glitter etc längre ner tånk på att dom är ljusstarka så kör inte för lång expo tid på det o sedan kan man fylla på med krevader högre upp osv dom med färg typ blå o röda behöver oftast 3-6 sekunder exponering men med digitala kameror är det lätt att kolla. Jag körde denna teknik med början på analoga tiden det var perfekt med vattenfestivalen man kunde exponera rullen dagen efter se vad som funkade o in o köra igen.

du behöver en trådutlösare som du kan låsa exponeringen öppen hela tiden tills du avslutar den när du fått din totala tid.
Macros   2017-12-31 12:29
Bra tips Ove!
Kanonbild   2018-12-31 16:36
Så kul att höra - tänkte just skriva samma tips!
Stod ofta på Västerbron och bl a uppe på Söder Mälarstrand under vattenfestivalen och kom snabbt på exakt samma teknik som du (analogt), och det funkade klockrent :-)
/Björn
2017-12-31 08:59   DanB1
Bra tips!
Kommer hjälpa mig!
2017-12-31 16:49   Magnus Lindberg
Varför uppmärksamma detta elände
2018-01-01 13:19   brasse Bosse
Läste en artikel en gång i en Brasiliansk fototidning, där de körde på bulbläget och sedan hade en hatt som de satte över och tog bort mellan varven, blev läckert vad jag kommer ihåg...
2018-01-01 22:15   Erik X
Man kan inte säga att alla fyrverkeripjäser blir snyggast vid lång exponeringstid, det beror på typ det är. De här t.ex. blev bättre med kort tid! Tipsen om rök och vindriktning köper jag däremot, jag skulle ha kollat väderprognosen innan.. :-D
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/380535/3621689.htm
2018-12-31 16:02   snap01
Jag brukade räkna ut en total exponeringstid som gärna fick vara runt 20 sekunder. Körde på ISO 100 o bländare f8-16. Sedan kör jag på bulb låter slutaren vara öppen samlar in dom krevader som passar in sätter för en svart skiva (stannar expotiden då) fortsätter när det kommer någon fin serie fyrverkeriexplosioner. Har koll på totala tisen.
Det som brukar bli bra är när man plockar in krevader på olika höjder o slipper få dom att gå ihop i varandra.
Samma teknik kör jag när jag (fångar strålkastarljus) kommer det ingen bil så blir det inga streck, kan man då täcka för så kan man vänta tills det kommer bilar.
Ska det bli snyggt så brukar jag alltid försöka ha en snygg bakgrund som bygger bilden. Kan vara allt från Chapman båten osv.
Mina råd är
Stativ, trådutlösare, bulb,svart skiva (tjockare kartong) klocka/stoppur/iPhone , expotid 20-40 sekunder, bländare f8-16) , tänk bakgrund, tänk bygga på höjd, undvik jätte ljusa krevader kan lätt bli överexponerade bilder då, tänk färg.

Merläsning

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 3/2019 är "Närbild" respektive "Svartvitt". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 24 mars. Läs mer...

Laowa 9/2,8 Zero-D till Micro Four Thirds

Laowa 9 mm f/2,8 Zero-D är en raktecknande ultravidvinkel för spegelfria kameror som nu kommer med fattning för Micro Four Thirds-kameror och DJI Inspire 2. Sedan tidigare finns objektivet med fattning för spegelfria APS-C-kameror från Canon, Fujifilm och Sony. Läs mer...

De bästa pressbilderna 2018

Det var de bekanta namnen som tog hem de flesta priserna vid Årets bild-galan. Antalet priser till kvinnliga fotografer var färre än ifjol. Årets rookie blev Carla Lomakka från Nordens Fotoskola. Till årets tävling hade det tillkommit fler klasser för rörligt material. Läs mer... 7

Samyang AF 85/1,4 FE är lätt och ljusstarkt

Nya Samyang AF 85 mm f/1,4 FE är ett mindre, lättare och betydligt billigare alternativ till Sony FE 85/1,4 GM. Läs mer... 11

Lensbaby Edge 35 Optic har tilt-funktion

Lensbaby Edge 35 Optic är ett nytt tillskott i Lensbabys serie med tiltobjektiv med utbytbar optikdel. Läs mer... 1

Think Tank Vision - nya diskreta axelväskor

Think Tank Photo har lanserat en ny serie fotoväskor som vi kanske kan kalla fotoportföljer. De kan både bäras på axeln och i ett handtag och säljs i tre olika storlekar. Läs mer... 1

Poddradio: Hitta din fotostil

Begreppet “fotostil” är något som det ibland pratas om. Men vad handlar det om? Hur skaffar du dig en egen fotostil? Och går det att vara unik? Läs mer...

Profoto anklagar Godox för patentintrång

Sedan blixten Godox V1 presenterades på Photokina i höstas har Profoto försökt övertyga Godox om att inte lansera blixten på marknaden. Nu hotar de med att stämma Godox för patentintrång för att få stopp på blixten. Läs mer... 44

Materialspelare - Försäkrad mot allt

Frilansfotografen Sara Arnald är krönikör i Fotosidan Magasin. Hennes senaste krönika handlar om att skydda alla sina fotoprylar. Läs mer...

Därför är vågformer bättre än histogram

Vågformer är överlägset histogram för att kontrollera exponeringen. Man kan direkt se hur omfattande över- eller underexponeringen är och var i bilden dessa områden ligger. Vågformer är vanligt på videokameror, men ännu inte på stillbildskameror. Läs mer... 18