Mer premiumläsning
Vilda idéer som får liv
Fotografer
Plus
Självklart ska Leif GW Persson porträtteras med ett lik i bakluckan på bilen. Och ryttaren Rolf-Göran Bengtsson vid frukostbordet tillsammans med sin häst. I alla fall är det självklart för fotografen Jack Mikrut, som brukar få igenom många av sina bildidéer – även de han själv inte riktigt tror på.
Läs mer...
4
Test: Sigma 23 mm f/1,4 DC DN Contemporary för Fujifilm X - Ett allsidigt objektiv till ett bra pris
Fotosidan testar
Plus
23 mm på Fujifilm X ger en bildvinkel som motsvarar 35 mm med fullformat, alltså en mycket användbar brännvidd. En ljusstark standardlins för APS-C som är otroligt användbar på uppdrag och passar lika bra för gatufotografi och resor som för reportage och porträtt. Med största bländare 1,4 har vi här ett objektiv som klarar de flesta ljusfattiga situationer med bravur.
Läs mer...
Fotoskola: Så fungerar sensorer - en detaljerad genomgång
Fotoskola
Plus
Denna artikel publicerades 2017 och där Martin Agfors slutar med "Framtiden: Global slutare löser flera problem" vilket nu aktualiseras när Sony A9 III släppts. Läs artikeln för att friska upp förståelsen för hur sensorer fungerar: Bland alla teknikdiskussioner kring kameror så finns det en kategori som dyker upp hela tiden: sensorer. Hur bra olika sensorer är, hur viktiga olika egenskaper är, hur de fungerar och vilken storlek man bör ha. Här får du en rejäl genomgång från grunden.
Läs mer...
15
Test: Fujifilm GFX 100 II - Imponerar för både stillbild och rörligt
Proffsfoto testar
Plus
Det händer inte ofta att jag känner att en produkt ger upphov till omvälvande känslor, men med GFX 100 II har Fujifilm lyckats med något alldeles speciellt. Med förbättrad autofokus och bildstabilisering – och en sökare som förstärker intrycken från verkligheten – kan GFX 100 II vara årets bästa kamera för foto och video.
Läs mer...
4
Test: Tamron 50–400mm F/4,5-6,3 Di III VC VXD - ger originalprodukter en match
Fotosidan testar
Plus
Vi ser fler och fler superzoomar för spegelfria kameror, vilket ger mångsidighet och enkelhet för den som inte vill släpa runt på flera objektiv. Med Tamron 50-400mm F/4,5-6,3 Di III VC VXD får du tillgång till normalbrännvidd för porträtt och ända upp till ett långt tele i ett kompakt format.
Läs mer...
1
18 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Detta faller väl in i Åtelfotogenre - enligt min mening! Jag tycker själv om att vara närvarande!
;) Bo
Var i ligger skillnaden att plåta vid utlagd mat/åtel eller vid en vattenkälla? I båda fallen har man på goda grunder förutsatt att motiven dyker upp, förr eller senare, just DÄR.
Motsatsen torde vara att helt random välja en stubbe uti Vår Herres Hage och sätta sig där och vänta....?
Mitt inlägg är inte tänkt som något "misstroende" mot Toms artikel utan mer en tanke av mer filosofisk karaktär i ämnet i fråga....
Fridens
Oscar
Lite som skillnaden mellan arrangerat och spontant gatufoto.
Jag tycker inte att det ena nödvändigtvis är bättre än det andra, men man bör väl hålla isär det och inte påstå att det är samma sak.
"Påverkar miljön"....?
En död utlagd ko vs. utplacerad riggad kamerautrustning.....?
/Oscar
/Oscar
Jag påstod inte att du påstått något. :-)
Vad jag försökte säga var att åtelfotografering är lite som arrangerat gatufoto. Fotografen ingriper aktivt i omgivningen (miljön) för att få ett önskat resultat. Jag tycker inte att det är dåligt (så länge man åtlar rätt), men det är inte samma sak som att fotografera utan att försöka påverka vad djuren gör.
En åtelkamera är en åtelkamera med eller utan åtel.
En kamera som ställs ute i det fria för att fotografera det som passerar - då kan man sitta hemma och äta ostbågar och kalla sig
för en genuin Naturfotograf...
Jag föredrar det rena hantverket, That´s it!
/ Bo
Hantverk?! Faktum är att fotografera på det sätt som beskrivs i artikeln kräver långt mer ”hantverk” än att sitta och vänta (t.ex. med en medhavd påse ostbågar) i bushen på traditionellt sätt. På senare tid har det kommit mycket nya produkter som har gjort ”camera trapping” mycket enklare. Men trots allt måste man oftast själv hitta lösningar på hur utrustningen kan skyddas mot dåligt väder, och ibland mot nyfikna djur. Leta passande prylar på Bauhaus, skruva och löda hör liksom till. När man sedan har riggat upp allt på plats, skulle det vara en otrolig tur om allt klaffar på en gång. Nej, sedan behövs förmodligen allt flyttas några gånger eftersom det i bästa fall blir något halvt djur på bild, och man ska då också ha koll på alla inställningar. För övrigt är remmar och tejp är också bra att ha till hands.
Varför gör man då detta? För bilder som bara kan komma till på detta sätt: 1) Det finns djur som är oerhört svåra att fotografera på traditionellt sätt. Försök komma nära en mård till exempel. 2) Närvarokänslan som bara ett vidvinkelobjektiv kan ge.
Sedan är det en helt annan sak att det är så skönt att sätta sig bakom telet en tidig morgon. Känna den kalla brisen i ansiktet och uppleva hur ljuset sakta kommer. Försiktigt plockas termoskaffet och mackorna fram.
Det är faktiskt ingen större fara att vara nära och fota små eller stora rovdjur. Det är mindre farligt än att vara på stan och fota. Mycket större chans att dö av något som motorfordon, vansinnig människa, eller annan fara i en stad. Har man kunskap om de djurs beteende som man ska vara omkring så är faran minimal. Respekt, lyhördhet och förstånd så är allt lugnt.
Vilda djur har många generationers inlärd kunskap om hur grymma, oberäkneliga och våldsamma människan är, så att möta oss är något de helst undviker.
Det är stor skillnad, inte minst etiskt, mellan att lägga ut åtel eller vänta på ett djur som brukar dyka upp vid en viss plats. Vid åtel har du lurat till dig individen till något som i annat fall inte hade funnits där. Därtill kommer att åteln troligen fått lite mänsklig anknytning, t.ex. i doftspår, vilket gör att de djur som äter av det kan koppla människospår till mat och det är nog ALDRIG en något positivt. Tänker mig alla sjuka människor som dödar djur för nöjes skull, så kallade jägare, och de som dödar djur med förgiftade åtlar.
I extrema undantag kan jag förstå att åtel kan vara enda möjlig lösning, fast de undantagen är så ovanliga att man i princip kan säga att det ALDRIG behövs.
Mvh Dan