Annons
Artiklar > En sista fotokurs

En sista fotokurs

Kursledarna Emma och Göran

 

Om ett par veckor gör Emma Svensson och Göran Segeholm sin sista årslånga onlinekurs tillsammans med Fotosidan. Samtidigt avslutas snart den första, där 50 deltagare under ett års tid fått hänge sig åt att utvecklats inom sitt gemensamma intresse för fotografi.

– Jag fick idéen till kursen under pandemin där vi blev isolerade på varsitt håll. Detta var ett sätt att ändå träffa andra med samma intresse oavsett var i landet du bor, säger Emma Svensson.

Emma hörde av sig till Göran Segeholm och frågade om han skulle vara intresserad av att vara med och utveckla kursen. De jobbade tillsammans på Fotografiska under många år och skapade de första kurserna där ihop.

– Jag och Emma är väldigt olika men vi kompletterar varandra på ett bra sätt och lär oss massor av varandra, säger Göran.

Jag visste att om det var någon jag skulle vilja göra en sådan här kurs tillsammans med så var det Göran, han är unik som fotolärare och utmanar dig och får dig tänka i nya banor på ett sätt som få andra har förmågan att göra medan jag har en stor erfarenhet av att arbeta som fotograf och allt vad det innebär. Det gör oss till ett bra team, säger Emma.

Förutom att få träffa Emma och Göran så gästas kursen av några av Sveriges främsta fotografer och personer från fotobranschen.

– Vi har jobbat hårt på att få med fantastiska gäster under kursen och jag är extremt stolt över de personer som varit med och gästat oss. Det är några av Sveriges mest erkända fotografer och att kunna ge våra deltagare möjligheten att få träffa, lära, prata med och inspireras från dem känns så roligt. De får tillträde till något exklusivt, säger Emma.

På gästlistan hittar du namn som Paul Hansen, Anna Clarén, Mats Andersson, Helene Schmitz, Micke Berg, Maja Daniels, Thron Ullberg, Knut Koivisto, Mia Galde, Jakob Felländer, Karin Lundin, Patrik Larsson och Arild Heitmann.

– Men du får också träffa DN:s bildredaktör, SFF:s jurist, gallerister, producenter från branschen och professionella retuschörer. Tanken är att du under året ska få lära och få inblick i olika genres inom fotovärlden samt sådan kunskap som du behöver för att förstå helheten, säger Emma.

Kursen har inte fokus på teknik utan det är det personliga bildspråket, berättandet och att utmana sig själv som fotograf som är målet.

– Något jag blev så imponerad av vid senaste kurstillfället mot slutet av den första kursen är att deltagarna har blivit helt otroligt duktiga på att prata om foto och ge feedback. De har ett helt annat språk idag än vad de hade i början. Jag är så full av beundran och stolthet över dem, det är riktigt häftigt att se deras utveckling, säger Emma.

Erik Fischer går kursen som startade 2021.

– Detta är en fantastiskt inspirerande och utmanande fotokurs! Emma och Göran har mycket lång erfarenhet inom området och det är en ära att ha så duktiga lärare. Deras kunskaper i kombination med en mängd spännande föreläsare, har fått mig att utmana mig själv som fotograf. Kursen har gett mig större kunskap och förståelse för olika fotogenres, fått mig att gå utanför "boxen" och utvecklat mina personliga fotostil. Detta är inte en kurs där du lär dig i detalj hur en kamera fungerar i första hand, utan snarare kurs som utmanar dig att bli en bättre fotograf men samtidigt ger dig möjlighet att bli en intressantare fotograf genom förändra hur du ser på fotografering och berättande.  

– Jag gillar bredden i kursen. Det är oerhört inspirerande att under vissa veckor prata om olika genres; modefoto med Emma, porträttfoto med Knut Koivisto , dokumentärfoto med Paul Hansen, gatufoto med Micke Berg eller naturfoto med Mats Andersson. Sen fortsätter det med ljussättning, retusch, juridik, och frågor som varför blev "årets bild" vald till årets bild" eller hur en bildredaktör på DN tänker.

– Men det som jag gillar allra mest är utbytet med andra i kursen. Vi är ett 50-tal kurskamrater från hela Sverige med olika fotobakgrund med helt olika stilar. Kursens upplägg skapar en häftig dialog mellan oss, och i kombination med Görans och Emmas fantastiska sätt att ge bildkritik, har jag utvecklat mitt sätt att "läsa en bild" och fått en mycket större förståelse för bildberättande. En av de mer intressanta lärdomarna jag tar med mig är “berättarjaget" säger Erik.

Nu går pandemin förhoppningsvis mot sitt slut och det har blivit dags att avveckla kursen trots att det varit väldigt populär och snabbt blivit fullbokad.

– Men när vi fick frågan att göra den en sista gång så ville vi ändå göra den igen för att vi vet att den varit väldigt uppskattad och vi ville ge ett sista gäng chansen att få gå den. En sådan här kurs har aldrig funnits tidigare och kanske kommer den inte göra det igen heller. Både jag och Göran gillar ju att utvecklas själva också och det innebär att man behöver våga göra saker annorlunda, säger Emma.

– Vi gjorde den kurs vi själva skulle vilja gå, säger Göran.

För den som vill boka den sista kursen med Emma och Göran så hittar ni mer info och bokning härPublicerad 2021-10-05. Läst av 1281 personer.

Bli först att kommentera

Merläsning

ANNONS