Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Fascinerad av gatufoto

Fascinerad av gatufoto

Gatufotografering har en speciell plats i Agneta Dellefors hjärta. Gatufotografiet skapar tankar och välkomnar återbesök som få andra genrer. Hon har haft en utställning, och deltar nu i ett hundraårigt fotoprojekt.

Agneta Dellefors tycker inte om att vara sysslolös. En längtan efter sysselsättning drev henne som föräldraledig att köpa en begagnad proffskamera och sätta igång med barnfotografering på beställning. Hon hade förstås fotograferat innan, genom hela gymnasiet, och experimenterat sig fram i mörkrummet till nya kunskaper. Fixeringsvätskans betydelse inskärptes till exempel efter att Agneta och hennes kompis förbluffat sett hur bilderna på en nyframkallad rulle tonat bort till ett ingenting. 1992 påbörjades ett nytt kapitel i livet. Då dottern Hanna föddes och Agneta var föräldraledig.

– Jag blev lite uttråkad av att bara gå hemma och tyckte att världen hade blivit ganska trång. För att komma ut gick jag och Hanna på öppna förskolan och träffade de andra föräldrarna och barnen, och då kom jag på att jag skulle kunde fotografera dem.

Agneta köpte en begagnad Hasselbladare och tog några exempelbilder på den lilla dottern. Bilderna visades för de andra föräldrarna och hon fick flera bokningar direkt.

– När jag fotograferade de första småttingarna fick jag lära mig att jobba med en ljusmätare, och så framkallade jag bilderna i tvättstugan på kvällarna. Världen blev lite större och jag hade jättekul. Detta hände innan jul, så jag fick en del beställningar på bilder som skulle ges bort som julklappar.

Digitala bilder inte meningsfulla

2005 köpte Agneta sin första digitala kamera under en Thailandresa, en Canon Eos 300D.

– Köpet var inte helt självklart. Jag var van vid det analoga och mer eftertänksamma fotograferingssättet, och när jag fotograferade med den digitala kameran kändes det som att jag fuskade. Det var för lätt att bara kunna fotografera på.

De analoga bilderna som framkallades kändes mer som ett hantverk och var meningsfulla. De digitala filerna som mest låg på hårddisken hade inte samma värde. Hade inte Agnetas welsh springer spaniel varit är det inte säkert att Agneta till slut hade lämnat Hasselbladaren.

– Jag lärde känna hundägare som hade skapat hemsidor till sina hundar via vovve.net, och kände att jag ville göra detsamma. Min dåvarande make hjälpte mig att snickra ihop en webbsida, och där publicerade jag bilder av vår hund, Alfons, som jag fotograferade med min Canon-kamera.

Webbsidan ledde till kontakter med andra hundägare, och Agneta sporrades till att hela tiden vilja ta bättre bilder.

– Det var roligt, och så blev fotograferingen med digitalkameran meningsfull när bilderna kom till en praktisk användning. Jag lärde mig Photoshop Elements och fick bra respons på mitt arbete. En del människor som jag lärde känna då har jag fortfarande kontakt med idag.

Under åren som Agneta var aktiv på vovve.net hann hon lämna det analoga fotograferandet bakom sig.

Kvitto efter utställning

2012 blev Agneta medlem på Fotosidan.se efter att ha deltagit på en fotokurs utanför Nyköping. I gömslet, där hon och de andra deltagarna fotograferade vilda djur, hörde hon talas om Fotosidan för första gången, och så fort hon kommit hem surfade hon in på webbplatsen.

– Jag blev såld direkt. Det fanns så mycket spännande, även om mitt huvudfokus kanske främst hamnade på makro, blomster, insekter och gatufoto. Jag lade upp mina bilder och fick kommentarer, och lämnade kommentarer på andras bilder. Det är enormt lärorikt att diskutera bilder, och jag lärde mig så mycket.

Agneta är fortsatt aktiv på sociala media, även om hon inte publicerar bilder i samma takt som hon gjorde förut på Fotosidan. Sedan något år tillbaka publicerar hon i huvudsak sina bilder på sin Facebook-sida.

– Där når jag ut till fler, och via Facebook har jag sålt bilder till både privatpersoner och företag.

2016 ställde Agneta ut sina gatufotografier på Scandinavian Photo.

– Under tiden som jag hängde upp mina bilder kände jag att det inte var så speciella motiv och funderade vad jag egentligen hade gett mig in på. Sedan öppnade utställningen och under tiden den pågick sålde jag riktigt många tavlor. Det gav mig ett kvitto på att jag har något att komma med och att jag vet vad jag gör. Mitt självförtroende stärktes.

Föredrar mötet med människor

Agnetas gatufotografier är prestigelösa och vänliga och hon återkommer gärna själv till dem.

– 2011 var jag i Paris med kören, och som vanligt hade jag med mig kameran överallt. Under en promenad såg jag hur en kostymklädd man stannade framför en gatumusikant, och tog en bild av detta ögonblick. Jag var så nöjd med den bilden, och varje gång jag tittade på den började jag fundera över situationen. Varför hade mannen stannat? Vad tänkte han på? Det var nog då jag upptäckte att jag var fascinerad av gatufoto, även om jag då inte satt ett namn på genren.

Gatufotografer har en mängd olika strategier för att få bilderna som de önskar. En del smygfotograferar utan att objekten upptäcker dem. En del använder sig av överraskningsmomentet och hoppar plötsligt in i objektens personlig sfär.  Andra väljer ut en plats att vänta in ett spännande ögonblick i medan ytterligare andra vandrar omkring och fångar ögonblicken de passerar.

Agneta går gärna omkring i staden och ser vad som händer. Upptäcker någon att hon fotograferat dem visar hon gärna fotografiet och förklarar varför hon tog bilden. Faktiskt så föredrar hon att möta människorna hon fotograferar framför att smygfotografera.

– Helst vill jag ju visa bilderna jag tar, för det finns ju oftast ett skäl till att jag fotograferar. Det kan vara att någon har ett spännande utseende, eller gör något intressant. Jag ger frikostigt med komplimanger, och ofta går människorna iväg lite upplyfta. Och så skickar jag såklart gärna bilderna.

Mötet med människor berikar henne, och Agneta får god kontakt med vem hon än pratar med.

– Ofta skiljs man som polare sedan man har börjat prata. Mina bilder förnedrar inte, utan jag försöker fånga det roliga eller vackra hos en person.

Ibland händer det att Agneta inte får tillfälle att fånga upp personen hon avbildar.

– Jag såg en liten kille bli osams med sin pappa, och att han pinnade iväg på sin lilla cykel medan pappan gick efter honom. Han var så söt i sin lilla hjälm. När jag tittade på bilden efteråt såg jag att han varit så arg att hans underläpp plutade. Jag tycker om bilden och jag skulle så gärna vilja ge den till pojkens pappa. Tyvärr jag har inte kunnat spåra upp honom.

Att hoppa in framför en människa eller tränga sig på är inte alls en metod som Agneta vill pröva.

– Jag kan bli väldigt trött på alla som högljutt hävdar att man ”måste gå nära” för att få någon känsla i bilden när det alltid är slutresultatet som måste räknas och inte metoden. Det är absolut möjligt att få bilder med känsla också på håll.

Nytt innehåll i gatufotografier

Henri Cartier-Bresson, respekterad för sina gatufotografier och en av grundarna till bildbyrån Magnum, talade om det avgörande ögonblicket. Agnetas är inne på samma spår.

– Gatufotografiet ska fånga ett ögonblick som annars passerar obemärkt. Innehållet ska vara äkta, en slags spegling av livet. När man tar
gatufotografier tar man bilder av gatans teater som framförs utan vare sig regissör eller manus.

Agneta, som inte enbart är en gatufotograf utan tar även bilder av djur och natur, tycker att gatufotografierna ofta innehåller mer.

– En naturskön vy är vacker, men innehåller kanske inte så mycket mer än skönheten. När jag tittar på gatufotografier hittar jag ofta nya detaljer varje gång jag tittar på bilden. Det är både roligt och spännande.

Det kan vara ett av skälen till att gatufotografiet ständigt fascinerar och lockar till sig nya fotografer och ny publik. För att inte tala om att gatufotografier enar.

– Mats Alfredsson, som tidigare var värd i gatufotogruppen som jag var med i på Fotosidan, har blivit något av ett nav i Göteborg. Vi träffas lite då och då och går ut och fotograferar, och några av oss har åkt iväg på fotoresor ihop. Förra året åkte vi till Chicago, och det var helt fantastiskt.

Förevigar Göteborg

Agneta är en av fyra fotografer som arbetar med Göteborgsprojektet Ögonblick. Det startade 2010 med tio GP-fotografer och går ut på att dokumentera staden och stadens människor under hundra år.

– Vi ska ta mellan 10 till 100 bilder per år och skicka in dem för arkivering hos Göteborgs stiftelse. Framtidens människor kommer att vara lika nyfikna på oss som vi är på människorna som fotograferades för tio och femtio år sedan.Av Magnus Fröderberg
Publicerad 2019-01-27. Läst av 2392 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

2019-01-28 08:30   jkm
Nice! Bilden med kvinnan bakom ratten ger mig lite Micke Berg vibbar. Alltid kul när Göteborg får uppmärksamhet!! Ha det gött!
Agneta Dellefors   2019-01-29 09:00
Tusen tack, Janne!! Ja, jättekul!! Ha det finfint!! //Agneta
2019-01-28 08:44   Peter -
fin artikel, tack
Agneta Dellefors   2019-01-29 09:01
Vad roligt att höra, Peter!! Tusen tack!! 😀 //Agneta
2019-01-28 10:03   Fredrikpersson
Intressant att läsa om Agneta och att titta på hennes fina bilder. Gatufoto av hög kvalitet.

Dessutom: Lång och välskriven artikel med fotograf och fotografi i centrum. Det lite större djupet i artikeln (och även podden med Micke B) känns välkommet på en Fotosida som jag i övrigt tycker har blivit tråkigt ytlig och förutsägbar.

F
Agneta Dellefors   2019-01-29 09:14
Tusen tack Fredrik för din utförliga och fina kommentar! Må så gott!! //Agneta
2019-01-28 10:55   acke
Grattis till uppmärksamheten, Agneta! Det är du värd!
Agneta Dellefors   2019-01-29 09:15
Puss på dig! 😁
2019-01-28 11:16   niiiik
Fin artikel om dig Agneta!
Och så fina bilder förstås!
mvh
Niklas
Agneta Dellefors   2019-01-29 09:16
Tack snälla Niklas!! Blir glad av att höra!! Må så gott! //Agneta
2019-01-28 12:17   azek99
Kul läsning, härligt driv Agneta, inspirerande!
Agneta Dellefors   2019-01-29 09:20
Tusen tack! Det är absolut det roligaste när man kan inspirera andra!! Ha det finfint! //Agneta
2019-01-28 16:38   PMD
Bilden av den cyklande pojken är en riktig fullträff!

Trevlig artikel. Folk som klagar på att det bara är prylar på Fotosidan har nog lite fel ibland ...
Agneta Dellefors   2019-01-29 09:22
Den lille killen är ett riktigt charmtroll. Tyvärr har jag inte lyckats få tag i pappan ännu! Tusen tack för fin kommentar!! //Agneta
2019-01-28 16:45   Peter Eskilsson
Agneta är en duktig fotograf som alltid levererar. Kul att hon blir promotad här.../PE
Agneta Dellefors   2019-01-29 09:24
Tack för fin kommentar, Peter! Ja, vi har ju följt varandra några år nu! 😀 Må så gott!! /Agneta
2019-01-29 08:58   Bob Bovin
Hej,
Bra reportage om en utmärkt skicklig gatufotograf.

B
Agneta Dellefors   2019-01-29 09:25
Wow, tusen tack, Bob! Kul att höra!! Ha det gott, Agneta 😀
2019-01-29 11:31   Mikael Stenmark
Jag blir alltid inspirerad av Agnetas bilder. De innehåller både komik, allvar, små detaljer, helhet och så är de intresseväckande komponerade och finkänsligt redigerade. Ofta finns alla ingredienserna i en och samma bild.
Agneta Dellefors   2019-01-29 22:29
Så himla kul att höra att du inspireras! Tusen tack för din smickrande kommentar, Mikael! Jag suger åt mig! ;-)
Må så gott, Agneta
2019-01-30 09:40   nikitin
En mycket intressant artikel. Jag uppskattar att Fotosidan skriver artiklar om medlemmar, och inte bara om de "kända" fotograferna, för att tipsa om den kvalité som finns på Fotosidan. Som i detta fall en fotograf som jag helt har missat, men nu vill se fler bilder av.

Merläsning

Nikon Z 24–70/2,8 S – Proffsig Z-zoom

Nikon utökar sitt objektivutbud i Z-serien med en ljusstark normalzoom: Nikkor Z 24–70 mm f/2,8 S. Läs mer... 16

Nytt: Fujifilm X-T30 och Fujinon XF 16/2,8 R WR

Fujifilm X-T30 är en enklare version av X-T3, men med samma processor och sensor. Tillsammans med kameran lanseras även en nu kompakt vädertätad vidvinkel. Läs mer... 24

Fotografering i Västerbottens Örneldorado

Klockan är 06.30. Termometern visar på -22 grader. Vi följer Connys skoterspår i den djupa, lätta snön. I varma kläder och lastade med kameror vandrar vi snabbt till vårt gömsle. Läs mer... 4

Canon Eos RP: Lätt fullformatare

Canon följer upp sin första spegelfria småbildskamera med en lättare version kallad Canon Eos RP. Läs mer... 29

Sex nya RF-objektiv från Canon

Canon avslöjar vilka objektiv som kommer att lanseras under 2019. Läs mer...

16,5 gångers zoom från Olympus

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200 mm f/3,5-6,3 är en ny superzoom med hela 16,6 gångers zoomomfång, viket motsvarar 24-400 mm med småbild. Läs mer... 17

Prisbelönt jakt på vilda ögonblick

Plus Genom att vara självkritisk och hela tiden vilja lyckas bättre driver Andreas Hemb sig hela tiden vidare. Hans teknik att multiexponera direkt i kameran har gjort att bilderna belönats med flera prestigefulla priser och omnämnanden. Läs mer...

Fototävling: NATUR | Vinst: Höst i Yellowstone

Tillsammans med vår fotorese-partner Wild Nature Fotoresor kör vi en fototävling. Vinnaren vinner fotoresan: Höst i Yellowstone och Grand Tetons nationalparker 
(värde 28.900 kr) Läs mer...

Fotograf dokumenterar mörkrum

Mörkrumskonsten är på utdöende. The Guardian har gjort en kort video om fotografen Richard Nicholson som dokumenterat flera mörkrum innan de försvinner. Läs mer... 1

Uppdateringar i Lightroom Classic

Adobe släpper idag en uppdatering 8.2 av Lightroom Classic (du vet den varianten för din dator) och det är funktionen "förbättra detaljer". Läs mer... 26