Artiklar > Fredrik Jalhed plockar hem vinst i Sonys internationella fototävling

Fredrik Jalhed plockar hem vinst i Sonys internationella fototävling

Foto: Fredrik Jalhed. 
Den svenska fotografen Fredrik Jalhed lyckades knipa förstaplatsen i amatörklassen i Sony World Photography Awards. Fotosidan har pratat med Fredrik om sitt vinnande bidrag.

Vinnarna från proffs- som amatörklasserna kommer att få visa upp sina bilder på en festival i Cannes, Frankrike den 22-27 april. Då avgörs också vilken fotograf som plockar hem den slutgiltiga vinsten i de åtta olika kategorierna. Bilderna kommer även publiceras i en samlingsbok.

Grattis Fredrik till vinsten i amatörklassen och kategorin dokumentärt! Inte illa! Hur känns det?
- Tackar tackar. Jo det känns fint. Det bra att bilden uppskattas och får publicitet.

Vill du berätta mer om din vinnande bildserie om Lennart! Hur kommer det sig att du började fotografera honom?
- Till att börja med kan jag säga att säga att det faktum att just Lennart blev en av dem jag skulle få fotografera är en slump. Projektet skulle handla om en dagligverksamhet för vuxna hjärnskadade och utvecklingsstörda. Jag presenterade min idé för chefer och personal på verksamheten och de tyckte om den. Personalen valde därefter ut fyra personer som ville vara med, Lennart var en av dem.

Varför valde du att göra ett projekt om utvecklingsstörda?
- Jag ville förändra min egen syn på människor med dessa handikapp. Jag ville skaffa mig en egen bild. För jag har som barn blivit lärd att man inte får "titta" på människor som är handikappade då det sågs som oartigt. Men som barn är man nyfiken och måste få lära sig att människor är olika och att det inte är något dåligt, utan att det är det som gör människan fin. Jag har som vuxen upplevt att det finns "tabu" kring handikapp och för mig är målet att med hjälp av fotografi ändra på det. Jag har försökt utföra projektet i "dokumentär" stil, jag har tillbringat mycket tid på verksamheten och engagerat mig i personerna. Det var en otroligt fin och givande tid som jag ofta tänker tillbaka på.

Vad har du fått för reaktioner på den vinnande bilden med Lennart i badkaret?
- Många har reagerat starkt på bilden och avfärdat den, men för mig är det en bra bild som förmedlar glädje och värme, men som också är väldigt realistisk och visar behovet av att människor hjälper och förstår varandra trots våra olikheter.

Om jag har förstått det rätt så kvalificerade du dig högt även i Metro Photo Challenge med dina bilder ur projektet. Har du några fototävlingstips till Fotosidans läsare?
- Jag har faktiskt inte tävlat med mina bilder tidigare, utan de två tävlingar jag varit med i är Metro Photo Challenge och Sony World Photography Awards. Detta för att jag har känt att jag inte haft någon bild som varit tillräckligt viktig för att visas. Det är svårt att ge några direkta tips då jag inte har så mycket erfarenhet, men jag tror det är väldigt viktigt att bilden får folk att fundera och reagera. Jag tycker också att det är viktigt att man som fotograf är medveten om varför man tar bilden och vad man vill den ska berätta. Sedan måste man lita till sin egen förmåga då alla ser en bild på väldigt olika sätt.

Fint Fredrik – tack för att du tog dig tid att visa bilderna och lycka till i fortsättningen!

Vill de se mer bilder av Fredrik kan du följa hans blogg ”Fraj” här.

Publicerad 2010-03-23. Läst av 7627 personer.
9 Kommentarer

harryett 2010-03-23 23:59  
vilka stora öron :|
Mrdoderhult 2010-03-24 07:18  
Kul med svenska framgångar;Det är verkligen sådanahär bilder som fångar mitt intresse.

men dumt o länka till en medlem som saknas/inte finns...
Maria Glawe 2010-03-24 09:08  
Bra initiativ!
Joakim K E Johansson 2010-03-24 09:31  
Jag tycker Fredrik gör ett jättebra jobb. Bra och intressanta bilder som tveklöst tilltalar mig. Hans ödmjuka och mänskliga attityd ser jag dessutom som mycket positiv.

Grattis Fredrik och fortsätt på inslagen bana. Då kommer vi att få höra mycket mer om dig framöver, vilket jag hoppas.
Karin Crona 2010-03-24 12:56  
Fantastiska bilder som inte direkt känns som "amatörfotografi". Snarare riktig proffsklass!
Karin Crona 2010-03-24 12:56  
Fantastiska bilder som inte direkt känns som "amatörfotografi". Snarare riktig proffsklass!
mayro 2010-03-24 13:30  
Starka bilder...Men ibland nödvändiga för visa vad livet är.

Min fru 47 år ser just nu ut som denna man gör. Fast ännu smalare utav undernäring och vätskebrist osv.. Detta nu efter tre års kamp för komma tillbaks efter sin svåra cancer.. Följd"sjukdommar-komplikationer" har efter cancern har slagit enormt hårt..Samt vill inte ge sig.

Så då jag ser dessa bilder känner jag glädje att bilder utav vad "livet är" oavsett vad det är för problem som drabbat människan kan bli vinnarbilder..

Jag vill därmed sända ett stort grattis för din vinst!.. Och ett stort tack för du visar "livet" som inte alltid är en dans på rosor ens i vår moderna västvärld.. Man behöver inte åka till Afrika alltid för fotografera livet och dess vindlingar ifråga Handikapp och lidande ..
Samt hur omtanke och kärlek kan finnas i den vardag som finns fast inte syns så ofta. Men som du stannade till och förevigade i dina bilder..

grattis!

Mvh
Tobbe.


Sedan anser jag Simon Maddock bör få en stark varning från Admin för sitt minst sagt kränkande inlägg överst här..

Simon.. Du har tydligen aldrig sett verkligheten då kroppen går ner i kraft pga sjukdom eller/och handikapp. Då ser öron näsa händer, Ja allt väldigt fel proportionerligt ut därför "utstickande" saker från kroppens bål stannar i proportion och bålen med dom mer fasta kroppsdelarna "förtynar" samt försvinner.... Och att sitta med din stil och anmärka på folks utseende då dom är handikappade/sjuka anser jag vara enormt lågt.

Och givetvis är detta nedsättande kränkande uttalande anmält till admin.!
harryett 2010-03-24 20:44  
haha Torbjörn.. Som Oscar Wilde så fint sa: "Av alla attityder är den moraliska den mest oanständiga".

Blir så irriterad på fs-medlemmarnas onödiga övermoraliserande för att på något sätt rättfärdiga den fruktansvärda seriositet som många lider av.

Att du utgår från att jag ondskefullt finner nöje i människors fysiska olikheter är en jävligt risig värdering från din sida.. Fascination och nyfikenhet är min grej.

"allt väldigt fel proportionerligt ut därför "utstickande" saker från kroppens bål stannar i proportion och bålen med dom mer fasta kroppsdelarna "förtynar" samt försvinner"

Lustigt det där att du bestämmer vad som är rätt och fel att skriva när du har den mest obehagliga inställningen till personerna i bilderna.Öronen är stora och jag tycker det är fantastiskt
Axxen 2010-03-25 01:37  
En sån här bild ställer betraktarens förmåga till empati och förståelse på prov. En del klarar inte provet, som 'Simon Maddock' med sin empatilösa kommentar om stora öron följt av en Likgiltig-smiley.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Merläsning

ANNONS